Przepis na karkówkę pieczoną w plastrach krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, rozmaryn
To będzie niezbędne
blaszka do pieczenia

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Karkówkę układamy na blaszce do pieczenia. Doprawiamy ją solą i pieprzem.

Całość delikatnie polewamy olejem, a pomiędzy mięso wkładamy obrane ząbki czosnku i rozmaryn.

Następnie marchewkę kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Warzywa układamy na mięsie.

Na koniec blaszkę szczelnie zamykamy drugą od góry.

Mięso pieczemy w piekarniku około 80 minut w temperaturze 180 st. C.

Karkówka pieczona w plastrach z rozmarynem
Karkówka pieczona w plastrach
Koszt przygotowania dania
24.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
321 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
26

Karkówka pieczona w plastrach - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o karkówce pieczonej w plastrach

Pyszna i soczysta karkówka pieczona w plastrach to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso z czosnkiem rozmarynem oraz marchewką i cebulą pieczone w piekarniku jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Danie podajemy z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami lub kaszą oraz surówką.

Jak upiec karkówkę w plastrach? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Karkówkę układamy na blaszce do pieczenia. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Całość delikatnie polewamy olejem, a pomiędzy mięso wkładamy obrane ząbki czosnku i rozmaryn. Następnie marchewkę kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Warzywa układamy na mięsie. Na koniec blaszkę zamykamy szczelnie drugą od góry. Mięso pieczemy w piekarniku około 80 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na pieczoną karkówkę w plastrach nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Karczek pieczony odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania głównego.

Wartości odżywcze karkówki pieczonej w plastrach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
160.68 kcal
321.36 kcal
Białko
19.82 g
39.64 g

Węglowodany w karkówce pieczonej w plastrach

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
2.14 g
4.28 g
Węglowodany przyswajalne
1.67 g
3.34 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.47 g
0.94 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
7.58 g
15.16 g
Tłuszcze nasycone
2.50 g
5.00 g
Tłuszcze nienasycone
5.08 g
10.16 g
Tłuszcze jednonasycone
3.65 g
7.31 g
Tłuszcze wielonasycone
1.43 g
2.85 g
Cholesterol
51.52 mg
103.03 mg

Witaminy w przepisie na karkówkę pieczoną w plastrach

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
64.02 µg (mcg)
128.03 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.31 mg
0.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.71 µg (mcg)
1.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.57 mg
3.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.76 µg (mcg)
1.52 µg (mcg)
Witamina E
0.27 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.76 µg (mcg)
1.52 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.47 mg
0.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.01 mg
8.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
7.35 µg (mcg)
14.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
627.80 µg (mcg)
1255.61 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na karkówkę pieczoną w plastrach

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
55.83 mg
111.67 mg
Potas
301.67 mg
603.33 mg
Wapń
16.59 mg
33.18 mg
Fosfor
194.92 mg
389.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.58 mg
35.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.83 mg
1.65 mg
Cynk
2.42 mg
4.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki pieczonej w plastrach 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karkówce pieczonej w plastrach

Lista alergenów dla karkówki pieczonej w plastrach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówkę pieczoną w plastrach

Cena przygotowania karkówki pieczonej w plastrach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Marchewka
100 g
2 marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cebula
200 g
2 cebule
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
36.50
Jak oceniasz przepis na karkówkę pieczoną w plastrach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób