Kotlety z karkówki

Opublikowano: 20.05.2021 r., 12:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety z karkówki podane na czarnym talerzu z gałązkami rozmarynu, pomidorkami koktajolwymi oraz brokułem. Obok talerza swoi drugi, głębszy z pieczonymi talarkami ziemniaków. Dodatkowo na zdjęciu widzimy miseczkę z czerwonym sosem.
Kotlety z karkówki
Soczyste kotlety z karkówki to doskonała propozycja na smaczny obiad dla calej rodziny. Jest to modyfikacja tradycyjnego przepisu na kotlet schabowy z użyciem innego rodzaju mięsa.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 15 min
279 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Karkówka wieprzowa (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Olej rzepakowy (25 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa

Przepis na kotlety z karkówki krok po kroku

Mięso umyj i pokrój na 4 cienkie plastry. Następnie rozbij je na cieńsze płaty.

Do miski wybij jajka, dodaj przyprawy. Do drugiej, płaskiej miski wsyp bułkę tartą.

Karkówkę obtocz dokładnie w masie z jajek, a następnie w bułce tartej.

Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron, do momentu osiągnięcia przez nie rumianego koloru na panierce.

Gotowe kotlety podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na kotlety z karkówki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat kotletów z karkówki

Soczyste kotlety z karczku wieprzowego z patelni to doskonała propozycja na obiad, który przygotujesz bardzo szybko. Potrawa świetnie smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki z sezonowych warzyw lub z kuszonymi ogórkami. W dalszej części dowiesz się jak zrobić dobre kotlety z karkówki. Przepis na kotlety z karkówki jest bardzo prosty, dlatego n ie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je przygotować. Produkty spożywcze niezbędne Tobie do zrobienia tej potrawy to karkówka wieprzowa, jajko, bułka tarta, olej rzepakowy oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka oraz czosnek granulowany).

A więc jak zrobić kotlety z karkówki? Wystarczy, że przygotowane mięso z karkówki opanierujesz w jajku i bułce tartej. Następnie tak przygotowane mięso usmaż na rozgrzanym oleju. Kotlety z karkówki możesz przygotować również z piekarnika, będą wtedy mniej nasączone w oleju.

Karkówka jest mięsem dość tłustym, dlatego osoby na diecie redukcyjnej czy niskotłuszczowej powinny uważać z jej ilością w diecie. Jest to dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. W mięsie z karczku znajdźmy również sód i potas, które odpowiadają za ciśnienie krwi.

Podsumowując te pyszne, smażone kotlety z karkówki to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiady dla całej rodziny. Kotlety z karkówki możesz przygotować również z grilla (wtedy nie panieruj ich) lub z piekarnika. Osoby na diecie bezmlecznej nie powinny rezygnować z wykorzystania tego przepisu w swoim jadłospisie ponieważ nie użyto w nim żadnych produktów mlecznych. Osoby na diecie redukcyjnej powinny ograniczyć spożywanie tego typu potraw, ponieważ zawierają one sporo tłuszczu, który znacząco podnosi kaloryczność potraw (jeden gram tłuszczu dostarcza aż 9 kcal, jest to prawie dwukrotnie więcej niż ilość kalorii dostarczana przez białka czy węglowodany). Przepis ten stanowi dobry pomysł na urozmaicenie swojego codziennego jadłospisu, jednak należy uważać na spożywanie mięsa czerwonego (nie należy spożywać go codziennie). Warto wykorzystać nasz przepis raz na jakiś czas.

Alergeny w kotletach z karkówki

Lista alergenów dla kotletów z karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z karkówki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
223.56
279.44
Białko (g)
21.18
26.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
6.29
7.86
Węglowodany przyswajalne (g)
5.90
7.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
0.48
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.16
0.19
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.21
0.26
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia (g)
5.10
6.38
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
11.96
14.95
Tłuszcze nasycone (g)
3.37
4.21
Tłuszcze nienasycone (g)
8.59
10.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.99
7.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.60
3.25
Cholesterol (mg)
116.44
145.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
30.77
38.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.84
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.06
1.32
Witamina E (mg)
0.46
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.77
38.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.50
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.12
5.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.72
25.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
134.39
167.99
Potas (mg)
273.13
341.41
Wapń (mg)
35.74
44.68
Fosfor (mg)
220.91
276.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.61
24.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.44
1.80
Cynk (mg)
2.51
3.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z karkówki 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z karkówki

Koszt składników
27.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
25 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 25 ml
Koszt składników
27.80