Przepis na karkówka w coli krok po kroku

Składniki
  • Karkówka wieprzowa 1500 g
  • Musztarda sarepska 40 g
  • Ketchup 60 g
  • Cola 400 ml
  • Natka pietruszki 10 g
  • Czosnek 40 g
  • Olej rzepakowy 50 ml
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, duża miska

Karkówkę pokrój w plastry grubości 2cm. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem.

Obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Przygotuj naczynie żaroodporne. W misce wymieszaj składniki sosu: ketchup, cole, musztardę.

W naczyniu układaj plastry karkówki. Zalej sosem.

Piecz przez 70 minut w temperaturze 165 stopni.

Gotową posyp natką pietruszki.

Karkówka w coli podana na drewnianej desce do krojenia.
Karkówka w coli
Koszt przygotowania dania
42.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
413 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
56

Karkówka w coli - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o karkówce w coli

Karkówka w coli to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również na kolację z przyjaciółmi. Przepis na karkówkę w sosie z coli jest łatwy do przygotowania, więc nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Karczek w coli podawaj z różnymi dodatkami. Do gotowanych ziemniaków dodaj sos po pieczeniu karkówki, roztłucz i tak przygotowane ziemniaki podawaj jako dodatek. Słodko-ostry sos wspaniale ożywi ziemniaki. Podawaj z sałatką z białej kapusty i marchewki lub mizerią, uzyskasz wtedy pełnowartościowy pyszny obiad. Karkówka pieczona w coli jest mięciutka i soczysta. Ma wspaniały aromat. Możesz ją podawać na zimno. Świeże pieczywo żytnie posmaruj sosem z pieczenia, połóż plaster karkówki, dodaj sałatę, ogórka w occie i ciesz się pyszną kanapką. Możesz ją zabrać do pracy lub zjeść w domu jako kolacje.

Przygotowując karkówkę w coli i ketchupie, możesz zamiast z cola przygotować sos z miodem. Będzie to zdrowsza alternatywa dla coli. Karkówkę możesz też gotować w garnku, jeśli nie posiadasz piekarnika lub naczynia, w którym możesz ją upiec. Duszona karkówka nie różni się niczym od tej pieczonej w piekarniku. Jest równie aromatyczna i miękka. Wybierając mniejszą karkówkę będzie miała ona mniej tłuszczu, gdyż pochodzi z mniejszego zwierzęcia.

Przepis na karkówkę w coli jest następujący: mięso pokrój na plastry o grubości 2 cm, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem. Obsmaż na patelni. Przygotuj sos: cole, musztardę i ketchup wymieszaj. Mięso i sos umieść w naczyniu. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 70 minut.

Karkówka użyta w przepisie jest mięsem wieprzowym dość tłustym - zawiera go 23%. Jest jednak bogatym źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i żelaza. Składa się z pełnowartościowego białka, które jest ważnym budulcem naszego organizmu.

Podsumowując gotowana karkówka w coli z musztardą jest świetnym pomysłem na domowy obiad i danie na wieczór ze znajomymi. Jest prosta w przygotowaniu. Wybierając mniej tłuste mięso ograniczymy zawartość kalorii w potrawie. Poprzez dodatek ziemniaków i innych warzyw mamy świetny pomysł na pełnowartościowy posiłek.

Wartości odżywcze karkówki w coli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (250g)
Energia (kalorie)
165.53 kcal
413.83 kcal
Białko
18.72 g
46.81 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (250g)
Tłuszcz
8.15 g
20.37 g
Brak danych dla: cola.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.41 g
6.02 g
Brak danych dla: musztarda sarepska, cola.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.67 g
14.18 g
Brak danych dla: musztarda sarepska, cola.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.07 g
10.18 g
Brak danych dla: musztarda sarepska, cola.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.60 g
4.00 g
Brak danych dla: musztarda sarepska, cola.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na karkówka w coli

Na 100g
Na porcję (250g)
Witamina B6
0.29 mg
0.74 mg
Brak danych dla: cola, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.44 mg
1.09 mg
Brak danych dla: cola, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.52 mg
Brak danych dla: cola, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.76 mg
9.41 mg
Brak danych dla: cola, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
4.03 µg (mcg)
10.07 µg (mcg)
Brak danych dla: cola, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na karkówka w coli

Na 100g
Na porcję (250g)
Sód
95.36 mg
238.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
262.26 mg
655.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
16.11 mg
40.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
185.04 mg
462.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.29 mg
40.71 mg
Brak danych dla: cola, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.85 mg
2.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
2.29 mg
5.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.24 mg
Brak danych dla: cola, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki w coli 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karkówce w coli

Lista alergenów dla karkówki w coli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, czosnek.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda sarepska

Cena przygotowania karkówki w coli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
36.00
Za 1500 g
Musztarda sarepska
40 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Ketchup
60 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Cola
400 ml
6.00
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 400 ml
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Czosnek
40 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Liczba porcji:
Razem
61.00
Łączny koszt
42.06
Jak oceniasz przepis na karkówka w coli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób