Przepis na karkówkę w sosie własnym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża

Mięso pokrój w plastry o grubości około 3 cm.

Wlej olej na patelnię i dobrze go rozgrzej.

Na gorącą patelnię wyłóż mięso i smaż chwilę do zmiany koloru.

Pokrój cebulę w kostkę i wrzuć do mięsa.

Wlej około 400 ml wody, dodaj liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, sól, pieprz i paprykę słodką.

Duś mięso pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika do miękkości. Zajmie to około 45 minut.

Mąkę wymieszaj w 1/4 szklanki wody zimnej (tak, by nie było grudek).

Mąkę wlej na patelnię i gotuj na wyższym ogniu do lekkiego zgęstnienia sosu.

Dopraw do smaku i podawaj.

Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Koszt przygotowania dania
12.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
448 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
60

Karkówka w sosie własnym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o karkówce w sosie własnym

Pyszna, rozpływająca się w ustach duszona karkówka w sosie własnym to idealny pomysł na dobre danie na obiad. Sprawdź ten przepis na karkówkę w sosie własnym. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić karkówkę w sosie własnym na obiad, by była delikatna, chętnie podpowiem, jak to zrobić. Karkówka w sosie własnym jest dobrym pomysłem na pyszny dodatek do obiadu, który podasz na wiele sposobów. Nie jest to trudny przepis, więc przygotuj dobre mięso i zrób wyśmienity obiad. Z pewnością każdemu posmakuje i będą prośby o dokładkę.

Karkówka jest mięsem, które jest dobre do duszenia. Dzięki sporej ilości tłuszczu mięso jest pyszne i soczyste. By mięso było idealnie miękkie, w przepisie na karkówkę w sosie własnym ważne jest by była odpowiednio długo duszona. Jak zrobisz karkówkę w sosie własnym na obiad, pyszne będą do tego ziemniaki tłuczone. Polecam także podać je z kopytkami lub kluskami śląskimi. Pasuje także kasza i ryż. Jako warzywo, najlepiej sprawdzi się kiszony ogórek. Taki zestaw obiadowy będzie naprawdę bardzo smacznym rozwiązaniem.

Jeżeli lubisz karkówkę, ten pomysł na pyszną potrawę będzie świetnym rozwiązaniem. Prosta do zrobienia karkówka w sosie własnym wychodzi idealna. Jak zrobić karkówkę w sosie własnym? Mięso pokrój w plastry. Powinny mieć około 3 cm grubości. Mięso podsmaż na bardzo rozgrzanym oleju przez chwilę (do zmiany koloru), a następnie dodaj cebulę, wodę i przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką, ziele angielskie oraz liścia laurowego. Wszystko powinno być duszone, aż mięso będzie miękkie. Powinno to trwać około 45 minut. Jeżeli karkówka jest już idealnie miękka, oznacza to, że można zagęścić sos. Wymieszaj więc trochę zimnej wody z mąką. Warunkiem koniecznym jest to, by ta woda była zimna. Należy bardzo dobrze wymieszać mąkę, by nie było grudek. Następnie mąkę wlewa się do reszty składników i gotuje chwilę do zgęstnienia sosu. Sos wystarczy tylko doprawić i już przepis na karkówkę w sosie własnym jest gotowy. Gdyby mięso było byt twarde, gotuj dłużej.

*Czas pieczenia jest uzależniony od tego, jakiej jakości jest mięso. Mięso z młodej wieprzowiny szybciej stanie się miękkie. Także wielkość plastrów ma znaczenie. Im grubsze kawałki mięsa, tym dłużej ono się musi gotować.

*Jeżeli będzie potrzeba, można dodać wodę podczas duszenia (gdyby za bardzo wyparowała).

*Jakby sos wyszedł za rzadki, można gotować dłużej, aż do odparowania wody (bez przykrycia i na większej mocy palnika. Można również dorobić ponownie mąkę (w ten sam sposób, ale ilość należy dostosować do własnych potrzeb).

Wartości odżywcze karkówki w sosie własnym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(256g)
Energia (kalorie)
175.11 kcal
448.29 kcal
Białko
21.20 g
54.27 g

Węglowodany w karkówce w sosie własnym

Na 100g
Na porcję
(256g)
Węglowodany
3.24 g
8.30 g
Węglowodany przyswajalne
2.97 g
7.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.27 g
0.70 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(256g)
Tłuszcz
8.02 g
20.54 g
Tłuszcze nasycone
2.67 g
6.83 g
Tłuszcze nienasycone
5.36 g
13.71 g
Tłuszcze jednonasycone
3.86 g
9.88 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.50 g
3.84 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
54.40 mg
139.26 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na karkówkę w sosie własnym

Na 100g
Na porcję
(256g)
Witamina B6
0.32 mg
0.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.80 µg (mcg)
2.05 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.51 mg
1.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.31 mg
11.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
9.72 µg (mcg)
24.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na karkówkę w sosie własnym

Na 100g
Na porcję
(256g)
Sód
53.51 mg
136.99 mg
Potas
296.01 mg
757.78 mg
Wapń
15.34 mg
39.26 mg
Fosfor
206.02 mg
527.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.46 mg
47.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.98 mg
2.52 mg
Cynk
2.56 mg
6.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki w sosie własnym 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karkówce w sosie własnym

Lista alergenów dla karkówki w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania karkówki w sosie własnym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
500 g
12.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
15 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na karkówkę w sosie własnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób