Przepis na gulasz z karkówki krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, praska do czosnku

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę mięso. Całość smaż przez 10 minut.

Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, a także obrane i pokrojone w półplasterki marchewki i drobno pokrojony seler. Całość podsmaż przez 5 minut.

Warzywa i mięso zalej bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, przypraw solą, pieprzem, kminkiem i papryką w proszku. Dodaj posiekany tymianek.

Całość gotuj przez 75 minut, do miękkości składników.

Gulasz z karkówki podany w dużej misce i oprószony natką pietruszki.
gulasz z karkówki
Koszt przygotowania dania
29.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
361 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
34

Gulasz z karkówki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gulaszu z karkówki

Gulasz z karkówki jest idealnym pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny. Zasmakuje wszystkim miłośnikom mięsnych dań. W tej wersji jest bardzo delikatny i klasyczny. Karkówka świetnie odnajduje się skąpana w aromatycznym sosie ze zdrowymi warzywami. Najlepiej podawać to danie sparowane z pyszną kaszą czy ziemniakami z wody, a także w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw.

Przepis na gulasz z karkówki jest bardzo prosty i niezbyt pracochłonny, dzięki czemu będzie wspaniałym wyborem na codzienny obiad. Potrawa, która powstaje jest niezwykle sycąca i pełna smaku. Jest również zdrowym wyborem ze względu na sporą ilość dodanych warzyw. Ten pyszny gulasz z karkówki sprawdzi się także na nieco bardziej wykwintne okazje, gdyż jest daniem niezwykle eleganckim i smacznym. Będzie świetnym wyborem na uroczysty obiad dla całej rodziny. To dobry pomysł na bardzo sycące danie, które dostarcza dużej ilości białka i cennych składników prozdrowotnych. Ten gęsty i aromatyczny sos pozwala na przemycenie do diety warzyw w sposób niezwykle smaczny. Do sosu można dodać wszystkie ulubione warzywa, które na pewno będą pasowały do całości. Szczególnie dobrze komponują się w tej potrawie papryka, cebula i seler. Seler, jest warzywem często pomijanym, choć posiada wiele cennych właściwości. Jest on świetnym źródłem fosforu, magnezu i cynku. Ze względu na dużą ilość flawonoidów jest wspaniałym antyoksydantem, który ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Ta potrawa to świetny sposób na włączenie go do swojego menu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z karkówki, który będzie smaczny, a przy tym bardzo łatwy w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego przepyszna potrawa, pełna smaku i aromatu. Ten gulasz wieprzowy świetnie łączy się z papryką i cebulą, dlatego nie warto żałować ich dodatku. Danie z warzywami jest bowiem bardziej zdrowe i sycące. Gulasz z karczku pod wpływem długiej obróbki termicznej jest niezwykle gęsty i sycący, dlatego świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Choć w tym przepisie dodany jest również przecier pomidorowy, można go pominąć i podawać karczek tylko w sosie własnym.

Wartości odżywcze gulaszu z karkówki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(418g)
Energia (kalorie)
86.48 kcal
361.48 kcal
Białko
8.33 g
34.83 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(418g)
Tłuszcz
4.28 g
17.88 g
Tłuszcze nasycone
1.29 g
5.40 g
Tłuszcze nienasycone
2.98 g
12.47 g
Tłuszcze jednonasycone
2.37 g
9.91 g
Tłuszcze wielonasycone
0.61 g
2.57 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gulasz z karkówki

Na 100g
Na porcję
(418g)
Witamina B6
0.17 mg
0.71 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.87 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.45 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.84 mg
7.67 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z karkówki

Na 100g
Na porcję
(418g)
Sód
118.49 mg
495.29 mg
Potas
208.86 mg
873.02 mg
Wapń
14.72 mg
61.55 mg
Fosfor
90.80 mg
379.53 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
11.63 mg
48.63 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.55 mg
2.28 mg
Cynk
1.04 mg
4.34 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.30 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z karkówki 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z karkówki

Lista alergenów dla gulaszu z karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania gulaszu z karkówki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Papryka zielona
230 g
1 szt
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.30
Za 230 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Seler korzeniowy
60 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koncentrat pomidorowy
50 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Liczba porcji:
Koszt składników
69.00
Jak oceniasz przepis na gulasz z karkówki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób