Przepis na gulasz z karkówki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, praska do czosnku

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę mięso. Całość smaż przez 10 minut.

Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, a także obrane i pokrojone w półplasterki marchewki i drobno pokrojony seler. Całość podsmaż przez 5 minut.

Warzywa i mięso zalej bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, przypraw solą, pieprzem, kminkiem i papryką w proszku. Dodaj posiekany tymianek.

Całość gotuj przez 75 minut, do miękkości składników.

Gulasz z karkówki podany w dużej misce i oprószony natką pietruszki.
gulasz z karkówki
Koszt przygotowania dania
29.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
361 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
34

Gulasz z karkówki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszu z karkówki

Gulasz z karkówki jest idealnym pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny. Zasmakuje wszystkim miłośnikom mięsnych dań. W tej wersji jest bardzo delikatny i klasyczny. Karkówka świetnie odnajduje się skąpana w aromatycznym sosie ze zdrowymi warzywami. Najlepiej podawać to danie sparowane z pyszną kaszą czy ziemniakami z wody, a także w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw.

Przepis na gulasz z karkówki jest bardzo prosty i niezbyt pracochłonny, dzięki czemu będzie wspaniałym wyborem na codzienny obiad. Potrawa, która powstaje jest niezwykle sycąca i pełna smaku. Jest również zdrowym wyborem ze względu na sporą ilość dodanych warzyw. Ten pyszny gulasz z karkówki sprawdzi się także na nieco bardziej wykwintne okazje, gdyż jest daniem niezwykle eleganckim i smacznym. Będzie świetnym wyborem na uroczysty obiad dla całej rodziny. To dobry pomysł na bardzo sycące danie, które dostarcza dużej ilości białka i cennych składników prozdrowotnych. Ten gęsty i aromatyczny sos pozwala na przemycenie do diety warzyw w sposób niezwykle smaczny. Do sosu można dodać wszystkie ulubione warzywa, które na pewno będą pasowały do całości. Szczególnie dobrze komponują się w tej potrawie papryka, cebula i seler. Seler, jest warzywem często pomijanym, choć posiada wiele cennych właściwości. Jest on świetnym źródłem fosforu, magnezu i cynku. Ze względu na dużą ilość flawonoidów jest wspaniałym antyoksydantem, który ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Ta potrawa to świetny sposób na włączenie go do swojego menu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z karkówki, który będzie smaczny, a przy tym bardzo łatwy w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego przepyszna potrawa, pełna smaku i aromatu. Ten gulasz wieprzowy świetnie łączy się z papryką i cebulą, dlatego nie warto żałować ich dodatku. Danie z warzywami jest bowiem bardziej zdrowe i sycące. Gulasz z karczku pod wpływem długiej obróbki termicznej jest niezwykle gęsty i sycący, dlatego świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Choć w tym przepisie dodany jest również przecier pomidorowy, można go pominąć i podawać karczek tylko w sosie własnym.

Wartości odżywcze gulaszu z karkówki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(418g)
Energia (kalorie)
Białko
8.33 g
34.83 g

Węglowodany w gulaszu z karkówki

Na 100g
Na porcję
(418g)
Węglowodany
3.65 g
15.24 g
Węglowodany przyswajalne
2.86 g
11.95 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.79 g
3.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(418g)
Tłuszcz
4.28 g
17.88 g
Tłuszcze nasycone
1.29 g
5.40 g
Tłuszcze nienasycone
2.98 g
12.47 g
Tłuszcze jednonasycone
2.37 g
9.91 g
Tłuszcze wielonasycone
0.61 g
2.57 g
Cholesterol
20.36 mg
85.10 mg

Witaminy w przepisie na gulasz z karkówki

Na 100g
Na porcję
(418g)
Witamina A
53.65 µg (mcg)
224.24 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.71 mg
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
1.18 µg (mcg)
Witamina C
13.53 mg
56.54 mg
Witamina D
0.30 µg (mcg)
1.25 µg (mcg)
Witamina E
0.38 mg
1.59 mg
Retinol
0.30 µg (mcg)
1.25 µg (mcg)
Tiamina
0.21 mg
0.87 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.45 mg
Niacyna
1.84 mg
7.67 mg
Foliany
6.54 µg (mcg)
27.33 µg (mcg)
Beta karoten
535.50 µg (mcg)
2238.40 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z karkówki

Na 100g
Na porcję
(418g)
Sód
118.49 mg
495.29 mg
Potas
208.86 mg
873.02 mg
Wapń
14.72 mg
61.55 mg
Fosfor
90.80 mg
379.53 mg
Magnez
11.63 mg
48.63 mg
Żelazo
0.55 mg
2.28 mg
Cynk
1.04 mg
4.34 mg
Miedź
0.07 mg
0.30 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z karkówki 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z karkówki

Lista alergenów dla gulaszu z karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania gulaszu z karkówki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Papryka zielona
230 g
1 szt
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.30
Za 230 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Seler korzeniowy
60 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koncentrat pomidorowy
50 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
69.00
Jak oceniasz przepis na gulasz z karkówki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób