Karkówka z piekarnika

Opublikowano: 30.05.2021 r., 17:36 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka z piekarnika, pokrojona w plastry, na drewnianej, okrągłej desce do krojenia. Obok znajduje się gałązka pomidorków koktajlowych oraz zioła i przyprawy.
Karkówka z piekarnika
Karkówka z piekarnika może być zarówno pomysłem na smaczny i pożywny obiad, jak i domową wersją wędliny. Karkówka z pieca wychodzi soczysta, mięciutka i pyszna.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 85 min
286 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Karkówka wieprzowa (1200 g)
  • Oliwa z oliwek 1,5 łyżki (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia, rękaw do pieczenia

Przepis na karkówkę z piekarnika krok po kroku

Karkówkę natrzyj przyprawami z oliwą i zostaw na noc w lodówce.

Następnego dnia przełóż karkówkę do rękawa i piecz około 70 minut, w 180 C.

Następnie rozetnij rękaw i piecz jeszcze 15 minut w 200 C.

Jak oceniasz przepis na karkówkę z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat karkówki z piekarnika

Karkówka z piekarnika z pewnością podbije Twoje serce. Jest pyszna i bardzo prosta. Przepis na karkówkę z piekarnika składa się tylko z karkówki, oleju i przypraw.

Jak zrobić karkówkę w piekarniku?

To bardzo proste wystarczy natrzeć ja przyprawami i upiec. Na tym teoretycznie mogłabym zakończyć, ale jeżeli chcesz naprawdę pyszną karkówkę z pieca, to musisz jeszcze o czymś wiedzieć. Najlepiej natrzeć karkówkę przyprawami wieczorem, przykryć i zostawić na noc w lodówce. Dzięki temu mięso zamarynuje się w przyprawach i będzie jeszcze smaczniejsze. Karczek zwykle przyprawiam: majerankiem, czosnkiem — posiekanym lub przeciśniętym przez praskę, papryką słodką i ostrą, świeżo mielonym pieprzem, imbirem i solą. Teraz zagłębmy się w to, jak przyrządzić karkówkę w piekarniku, która nie będzie sucha. Najłatwiej kupić rękaw do pieczenia. Mięso wkładamy do rękawa (możesz podlać też odrobiną wody lub bulionu) i zamykamy rękaw. W komplecie z rękawem zwykle sprzedawane są od razu tasiemki lub zaciski, którymi w łatwy sposób go zamkniesz. Tak zapakowane mięso pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez godzinę. Potem rozcinamy i rozchylamy folię, zwiększamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 15 minut. W tym czasie wierzch mięsa lekko się przypiecze. Oczywiście czas, który tutaj podałam, jest uśredniony i trzeba go dostosować do wielkości karczku. Jeżeli będziesz mieć bardzo duży kawałek mięsa, to oczywiście będzie on wymagał więcej czasu. Średnio przyjmuje 1 godzinę na kilogram mięsa, chociaż to też nie jest idealna metoda. Możemy mieć duży i dosyć cienki kawałek lub gruby, ale mniejszy i oczywiście ten grubszy będzie wymagał dłuższego pieczenia.

Taka karkówka z pieca może być zarówno obiadem, jak i wędliną do kanapek. Na obiad wystarczy pokroić ją w grubsze plastry, a do kanapek w cieńsze. Możesz też w postaci całego kawałka lub plastrów zamrozić taką pieczoną karkówkę, a potem w razie potrzeby zrobić sos i dodać do niego plastry upieczonej wcześniej karkówki. Wystarczy poczekać, aż mięso rozmarznie w sosie i obiad gotowy.

Alergeny w karkówce z piekarnika

Lista alergenów dla karkówki z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówkę z piekarnika

Wartości odżywcze karkówki z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Karkówka z piekarnika jest bezglutenowa oraz ma niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
190.67
286.00
Białko (g)
25.53
38.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
9.10
13.64
Tłuszcze nasycone (g)
3.30
4.94
Tłuszcze nienasycone (g)
5.80
8.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.36
6.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.44
2.16
Cholesterol (mg)
67.16
100.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
0.99
1.48
Witamina B6 (mg)
0.37
0.55
Witamina B12 (µg (mcg))
0.93
1.39
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.99
1.48
Witamina E (mg)
0.45
0.68
Retinol (µg (mcg))
0.99
1.48
Tiamina (mg)
0.59
0.89
Ryboflawina (mg)
0.28
0.41
Niacyna (mg)
5.11
7.66
Foliany (µg (mcg))
3.95
5.93
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
65.21
97.81
Potas (mg)
332.85
499.28
Wapń (mg)
13.84
20.76
Fosfor (mg)
244.94
367.41
Magnez (mg)
19.75
29.63
Żelazo (mg)
1.01
1.52
Cynk (mg)
3.10
4.65
Miedź (mg)
0.12
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki z piekarnika 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki z piekarnika

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1200 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
28.80
Za 1200 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1,5 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
56.00