Przepis na karkówkę z piekarnika krok po kroku

Składniki
  • Karkówka wieprzowa 1200 g
  • Oliwa z oliwek 15 ml 1,5 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia, rękaw do pieczenia

Karkówkę natrzyj przyprawami z oliwą i zostaw na noc w lodówce.

Następnego dnia przełóż karkówkę do rękawa i piecz około 70 minut, w 180 C.

Następnie rozetnij rękaw i piecz jeszcze 15 minut w 200 C.

Karkówka z piekarnika, pokrojona w plastry, na drewnianej, okrągłej desce do krojenia. Obok znajduje się gałązka pomidorków koktajlowych oraz zioła i przyprawy.
Karkówka z piekarnika
Koszt przygotowania dania
29.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
286 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
0

Karkówka z piekarnika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o karkówce z piekarnika

Karkówka z piekarnika z pewnością podbije Twoje serce. Jest pyszna i bardzo prosta. Przepis na karkówkę z piekarnika składa się tylko z karkówki, oleju i przypraw.

Jak zrobić karkówkę w piekarniku?

To bardzo proste wystarczy natrzeć ja przyprawami i upiec. Na tym teoretycznie mogłabym zakończyć, ale jeżeli chcesz naprawdę pyszną karkówkę z pieca, to musisz jeszcze o czymś wiedzieć. Najlepiej natrzeć karkówkę przyprawami wieczorem, przykryć i zostawić na noc w lodówce. Dzięki temu mięso zamarynuje się w przyprawach i będzie jeszcze smaczniejsze. Karczek zwykle przyprawiam: majerankiem, czosnkiem — posiekanym lub przeciśniętym przez praskę, papryką słodką i ostrą, świeżo mielonym pieprzem, imbirem i solą. Teraz zagłębmy się w to, jak przyrządzić karkówkę w piekarniku, która nie będzie sucha. Najłatwiej kupić rękaw do pieczenia. Mięso wkładamy do rękawa (możesz podlać też odrobiną wody lub bulionu) i zamykamy rękaw. W komplecie z rękawem zwykle sprzedawane są od razu tasiemki lub zaciski, którymi w łatwy sposób go zamkniesz. Tak zapakowane mięso pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez godzinę. Potem rozcinamy i rozchylamy folię, zwiększamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 15 minut. W tym czasie wierzch mięsa lekko się przypiecze. Oczywiście czas, który tutaj podałam, jest uśredniony i trzeba go dostosować do wielkości karczku. Jeżeli będziesz mieć bardzo duży kawałek mięsa, to oczywiście będzie on wymagał więcej czasu. Średnio przyjmuje 1 godzinę na kilogram mięsa, chociaż to też nie jest idealna metoda. Możemy mieć duży i dosyć cienki kawałek lub gruby, ale mniejszy i oczywiście ten grubszy będzie wymagał dłuższego pieczenia.

Taka karkówka z pieca może być zarówno obiadem, jak i wędliną do kanapek. Na obiad wystarczy pokroić ją w grubsze plastry, a do kanapek w cieńsze. Możesz też w postaci całego kawałka lub plastrów zamrozić taką pieczoną karkówkę, a potem w razie potrzeby zrobić sos i dodać do niego plastry upieczonej wcześniej karkówki. Wystarczy poczekać, aż mięso rozmarznie w sosie i obiad gotowy.

Wartości odżywcze karkówki z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (150g)
Energia (kalorie)
190.67 kcal
286.00 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (150g)
Tłuszcz
9.10 g
13.64 g
Tłuszcze nasycone
3.30 g
4.94 g
Tłuszcze nienasycone
5.80 g
8.70 g
Tłuszcze jednonasycone
4.36 g
6.54 g
Tłuszcze wielonasycone
1.44 g
2.16 g

Witaminy w przepisie na karkówkę z piekarnika

Na 100g
Na porcję (150g)
Witamina E
0.45 mg
0.68 mg

Składniki mineralne w przepisie na karkówkę z piekarnika

Na 100g
Na porcję (150g)
Sód
65.21 mg
97.81 mg
Potas
332.85 mg
499.28 mg
Wapń
13.84 mg
20.76 mg
Żelazo
1.01 mg
1.52 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki z piekarnika 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karkówce z piekarnika

Lista alergenów dla karkówki z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, czosnek.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówkę z piekarnika

Cena przygotowania karkówki z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1200 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
28.80
Za 1200 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1,5 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Liczba porcji:
Razem
56.00
Łączny koszt
29.40
Jak oceniasz przepis na karkówkę z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób