Karkówka z piekarnika
- Karkówka wieprzowa (1200 g)
- Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (15 ml)
Przepis na karkówkę z piekarnika krok po kroku
Karkówkę natrzyj przyprawami z oliwą i zostaw na noc w lodówce.
Następnego dnia przełóż karkówkę do rękawa i piecz około 70 minut, w 180 C.
Następnie rozetnij rękaw i piecz jeszcze 15 minut w 200 C.
- Rzeszowiak
- Sałatka jarzynowa
- Sałatka z makaronem
- Jajka faszerowane
- Schab pieczony
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Polędwiczki wieprzowe
- Pierniczki świąteczne
- Żurek wielkanocny
- Pierniki świąteczne
- Pierożki z mięsem
- Schab w sosie
- Babka cytrynowa
- Sękacz
- Makowiec
- Barszcz biały
- Pieczeń rzymska
- Przepisy świąteczne
Więcej informacji na temat karkówki z piekarnika
Karkówka z piekarnika z pewnością podbije Twoje serce. Jest pyszna i bardzo prosta. Przepis na karkówkę z piekarnika składa się tylko z karkówki, oleju i przypraw.
Jak zrobić karkówkę w piekarniku?
To bardzo proste wystarczy natrzeć ja przyprawami i upiec. Na tym teoretycznie mogłabym zakończyć, ale jeżeli chcesz naprawdę pyszną karkówkę z pieca, to musisz jeszcze o czymś wiedzieć. Najlepiej natrzeć karkówkę przyprawami wieczorem, przykryć i zostawić na noc w lodówce. Dzięki temu mięso zamarynuje się w przyprawach i będzie jeszcze smaczniejsze. Karczek zwykle przyprawiam: majerankiem, czosnkiem — posiekanym lub przeciśniętym przez praskę, papryką słodką i ostrą, świeżo mielonym pieprzem, imbirem i solą. Teraz zagłębmy się w to, jak przyrządzić karkówkę w piekarniku, która nie będzie sucha. Najłatwiej kupić rękaw do pieczenia. Mięso wkładamy do rękawa (możesz podlać też odrobiną wody lub bulionu) i zamykamy rękaw. W komplecie z rękawem zwykle sprzedawane są od razu tasiemki lub zaciski, którymi w łatwy sposób go zamkniesz. Tak zapakowane mięso pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez godzinę. Potem rozcinamy i rozchylamy folię, zwiększamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 15 minut. W tym czasie wierzch mięsa lekko się przypiecze. Oczywiście czas, który tutaj podałam, jest uśredniony i trzeba go dostosować do wielkości karczku. Jeżeli będziesz mieć bardzo duży kawałek mięsa, to oczywiście będzie on wymagał więcej czasu. Średnio przyjmuje 1 godzinę na kilogram mięsa, chociaż to też nie jest idealna metoda. Możemy mieć duży i dosyć cienki kawałek lub gruby, ale mniejszy i oczywiście ten grubszy będzie wymagał dłuższego pieczenia.
Taka karkówka z pieca może być zarówno obiadem, jak i wędliną do kanapek. Na obiad wystarczy pokroić ją w grubsze plastry, a do kanapek w cieńsze. Możesz też w postaci całego kawałka lub plastrów zamrozić taką pieczoną karkówkę, a potem w razie potrzeby zrobić sos i dodać do niego plastry upieczonej wcześniej karkówki. Wystarczy poczekać, aż mięso rozmarznie w sosie i obiad gotowy.
Alergeny w karkówce z piekarnika
Lista alergenów dla karkówki z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówkę z piekarnika
Wartości odżywcze karkówki z piekarnika
Karkówka z piekarnika jest bezglutenowa oraz ma niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.