Krokiety z kapustą kiszoną
- Kapusta kiszona (500 g)
- Cebula (100 g)
- Pieczarki (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 (325 g)
- Mleko 2% (500 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Oliwa z oliwek (120 ml)
- Bułka tarta (80 g)
Przepis na krokiety z kapustą kiszoną krok po kroku
W misce zmieszaj mąkę, 2 jaja, mleko i 2 łyżki oliwy. Dodaj odrobinę soli. Wymieszaj, by nie było żadnych grudek.
Patelnię do smażenia beztłuszczowego porządnie nagrzej (możesz skropić niewielką ilością oliwy) i nakładaj małymi porcjami masę naleśnikową. Smaż naleśnik z każdej strony, aż się zarumienią. Naleśniki ostudź.
W małym garnku umieść kapustę i zalej ją wodą. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ją na małym ogniu przez 40 minut.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Smaż przez 10 minut.
Kapustę posiekaj bardzo drobno i włóż do dużej miski. Dodaj do nie cebulę z pieczarkami i dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie przygotuj naleśniki i farsz. Na środku naleśnika układaj farsz. Krawędzie naleśnika zawiń do środka, a resztę zroluj.
Na mały talerzyk wbij 2 jajka i rozmieszaj je. Na drugim talerzyku wysyp bułkę tartą. Krokiety mocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
Całość smaż na rozgrzanej oliwie, po 4-5 minut z każdej strony, do zarumienienia.
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Ciasto na krokiety
-
Krokiety ze szpinakiem
-
Krokiety ziemniaczane
-
Farsz do krokietów
-
Naleśniki na krokiety
-
Krokiety z kapustą
-
Krokiety na wigilię
-
Krokiety z mięsem i kapustą
-
Krokiety z grzybami
-
Krokiety z mięsem z rosołu
-
Krokiety z kurczakiem
-
Krokiety z mięsem i pieczarkami
-
Farsz do krokietów z mięsa
-
Krokiety
Więcej informacji na temat krokietów z kapustą kiszoną
Krokiety z kapustą kiszoną to smaczny sposób na to tradycyjne danie. Jeśli kochasz domową kuchnię polską, na pewno przypadną Ci do gustu w takiej wersji.
Przepis na krokiety z kapustą kiszoną to świetny sposób na tradycyjne danie, które zachwyca smakiem i strukturą. Możesz je zrobić zarówno w wersji z pieczarkami, jak i grzybami. Choć bez problemu kupisz je w sklepie, to jednak najlepiej smakują te domowe. Domowe krokiety są też zdrowsze. Składają się na nie naleśniki i przepyszny farsz, który dobrze jest przygotować nieco wcześniej. Całe danie powstaje w szybkim tempie i jest tak proste, że może je wykonać nawet początkujący kucharz. Choć danie może się wydawać skomplikowane, to cały proces jest naprawdę szybki i bezproblemowy. Z tej receptury dowiesz się, jak robi się krokiety, które zachwycają smakiem, chrupkością i niezwykłym aromatem. Dodatkowo wszystko to można zrobić w bardzo nieskomplikowany sposób.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krokiety z kapustą kiszoną, by były pyszne i dobre również dla początkujących. Są proste, a przy okazji naprawdę ciekawe. Super na co dzień i od święta. To dobry przepis dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, gdyż przepis jest bardzo łatwy i zawsze się udaje. Instrukcja pozwala wykonać wszystko powoli i krok po kroku, dzięki czemu bez stresu można przygotować całe danie w kilka chwil. Będą świetną propozycją na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Nadają się również bardzo dobrze jako przekąska na imprezy. Smakują wybornie, zwłaszcza usmażone w złocistej, chrupiącej panierce. Powstają z niego najlepsze domowe krokiety z kapustą kiszoną. To naprawdę świetne połączenie, które sprawdza się idealnie w doskonałym cieście naleśnikowym. Farsz jest naprawdę wyrazisty i dobrze przyprawiony, dzięki czemu całe danie jest naprawdę wyborne. To przepis na pyszne krokiety, które na pewno posmakują wszystkim, nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Wszystko to zasługa gotowanej kapusty i usmażonych pieczarek. Ciężko jest odmówić tak pysznemu daniu.
Alergeny w krokietach z kapustą kiszoną
Lista alergenów dla krokietów z kapustą kiszoną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze krokietów z kapustą kiszoną
To opcja, która za względu na smażenie jest dość ciężkostrawna, więc nie sprawdzi się u osób z problemami z układem trawiennym.
Energia i białka
(531g)
Węglowodany
(531g)
Tłuszcze
(531g)
Witaminy
(531g)
Składniki mineralne
(531g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.