Krewetki ze szparagami

Opublikowano: 25.01.2024 r., 0:31 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krewetki i szparagi na patelni
Krewetki ze szparagami
Krewetki ze szparagami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale naprawdę zdrowych potraw, które zachwycają wspaniałym smakiem i wyglądem.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 10 min
355 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Krewetki (250 g)
  • Szparagi (300 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Cebula szalotka (15 g)
  • Sos sojowy (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, chilli
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na krewetki ze szparagami krok po kroku

Krewetki dokładnie oczyść.

Szparagi obierz i odkrój stwardniałe końcówki. Pokrój je na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojone szparagi.

Czosnek i szalotkę pokrój. Dorzuć na patelnię razem z krewetkami. Smaż 10 minut.

Dodaj odrobinę pieprzu, chilli i sos sojowy.

Jak oceniasz przepis na krewetki ze szparagami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,9% osób

Więcej informacji na temat krewetek ze szparagami

Krewetki ze szparagami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale naprawdę zdrowych potraw, które zachwycają wspaniałym smakiem i wyglądem.

Przepis na krewetki ze szparagami to doskonały pomysł na najlepsze danie, które sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i pełna kolacja. To doskonała okazja, by spróbować nieco ekstrawaganckiego, choć naprawdę ciekawego połączenia smakowego. Sprawdzi się zarówno na kolację ze znajomymi, jak i codzienny lekki lunch. Oba produkty znajdziesz bez problemu w sklepie. Pamiętaj jednak, że szparagi to produkt sezonowy, dlatego tego dania nie przygotujesz o każdej porze roku. Jednak w momencie, gdy na rynku zaczną pojawiać się pierwsze szparagi, koniecznie sprawdź je w wersji z krewetkami. Zwykle goszczą na stole wraz z jajkiem lub szynką, jednak to połączenie jest równie trafione.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krewetki ze szparagami, by było smaczne i łatwe do przygotowania, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Możesz przygotować go na kolację lub obiad. Całość choć lekka syci idealnie, a przy okazji zawiera niski indeks glikemiczny i mało kalorii. Krewetki doskonale komponują się ze szparagami, choć na pierwszy rzut oka takie połączenie może wydawać się niezbyt trafione. Warto jednak je przetestować, by odkryć jak dobrze komponują się ich smaki oraz tekstury.

Szparagi to niezwykle zdrowe i smaczne warzywo. Szparagi nie potrzebują długiej obróbki termicznej, dzięki czemu zachowują wszystkie właściwości i są naprawdę zdrowym wyborem. Szparagi to świetne źródło witaminy E, która jest silnym antyoksydantem i nazywana jest witaminą młodości nie bez powodu, dba ona bowiem o piękny wygląd skóry, włosów i paznokci. Substancje fitochemiczne, które są zawarte w szparagach, wpływają również na obniżenie stanu zapalnego w organizmie i mogą łagodzić artretyzm. Te warzywa mają również pozytywny wpływ na zdrowie układu krwionośnego. Szparagom towarzyszą krewetki, które są owocami morza. To produkt bogaty w białko, ale nie tylko, zawiera również selen i cynk, niezbędne dla zdrowia układu hormonalnego.

Alergeny w krewetkach ze szparagami

Lista alergenów dla krewetek ze szparagami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze krewetek ze szparagami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo witamin i cennych składników odżywczych, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
111.16
355.70
Białko (g)
9.28
29.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
3.10
9.93
Węglowodany przyswajalne (g)
1.98
6.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.13
3.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
7.31
23.41
Tłuszcze nasycone (g)
1.31
4.19
Tłuszcze nienasycone (g)
6.00
19.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.17
16.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.83
2.67
Cholesterol (mg)
62.89
201.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
176.98
566.35
Potas (mg)
225.30
720.98
Wapń (mg)
42.20
135.05
Fosfor (mg)
116.85
373.93
Magnez (mg)
23.05
73.75
Żelazo (mg)
1.35
4.31
Cynk (mg)
0.83
2.67
Miedź (mg)
0.25
0.80
Mangan (mg)
0.13
0.42
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krewetek ze szparagami 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krewetek ze szparagami

Koszt składników
96.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
250 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
30.56
Za 250 g
Szparagi
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula szalotka
15 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 15 g
Sos sojowy
15 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 15 ml
Koszt składników
96.00