Krewetki w białym winie

Opublikowano: 17.08.2022 r., 9:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krewetki w białym winie podane na białym talerzu.
Krewetki w białym winie
Krewetki w białym winie to wspaniała propozycja na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Krewetki podać można z dodatkiem makarony lub ryżu tworząc pełnowartościowe danie obiadowe.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
242 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Krewetki (600 g)
  • Pomidor 1 duża sztuka (200 g)
  • Masło klarowane (40 g)
  • Wino białe wytrawne pół szklanki (120 ml)
  • Natka pietruszki (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na krewetki w białym winie krok po kroku

Krewetki oczyść dokładnie.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Posiekaj natkę pietruszki.

Pomidory pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek.

Dodaj krewetki i smaż przez 4-5 minut.

Wlej białe wino i gotuj 3 minuty na dużym ogniu.

Dodaj sól, pieprz oraz natkę pietruszki, wymieszaj.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem pieczywa.

Jak oceniasz przepis na krewetki w białym winie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat krewetek w białym winie

Krewetki w białym winie to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Owoce morza w sosie świetnie smakują podane z dodatkiem makaronu lub ryżu. Smaczne krewetki są idealną przystawką podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na krewetki w białym winie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: krewetki, czosnek, pomidory, masło klarowane, sól, pieprz, białe wino wytrawne, natka pietruszki.

Jak zrobić krewetki w białym winie? Krewetki oczyść dokładnie. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj natkę pietruszki. Pomidory pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek. Dodaj krewetki i smaż przez 4-5 minut. Wlej białe wino i gotuj 3 minuty na dużym ogniu. Dodaj sól, pieprz oraz natkę pietruszki, wymieszaj. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem pieczywa.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując smaczne krewetki na winie są idealne na kolację. Gotowane w sosie krewetki są bardzo aromatyczne i idealnie sprawdzą się na obiad dla osób lubiących owoce morza. Najlepsze danie przygotujesz ze świeżych krewetek. Krewetki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w krewetkach w białym winie

Lista alergenów dla krewetek w białym winie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze krewetek w białym winie

na 100g gotowej potrawy

Krewetki w białym winie to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Krewetki zawierają dużą ilość jodu oraz innych cennych składników mineralnych. Krewetki zawierają dość dużą ilość cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
97.00
242.50
Białko (g)
11.67
29.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
1.71
4.28
Węglowodany przyswajalne (g)
1.12
2.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
1.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
4.11
10.28
Tłuszcze nasycone (g)
2.69
6.72
Tłuszcze nienasycone (g)
1.42
3.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.16
2.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
0.65
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
100.56
251.39

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
73.89
184.72
Potas (mg)
260.19
650.46
Wapń (mg)
53.89
134.72
Fosfor (mg)
131.89
329.72
Magnez (mg)
28.15
70.37
Żelazo (mg)
1.06
2.64
Cynk (mg)
0.91
2.27
Miedź (mg)
0.24
0.61
Szacunkowy indeks glikemiczny krewetek w białym winie 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krewetek w białym winie

Koszt składników
131.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
600 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
73.33
Za 600 g
Pomidor
200 g
1 duża sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Wino białe wytrawne
120 ml
pół szklanki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.43
Za 120 ml
Natka pietruszki
120 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 4
8.00
Za 120 g
Koszt składników
131.00