Krem z pieczonych buraków
- Burak (700 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Bulion warzywny - pół szklanki (125 ml)
Przepis na krem z pieczonych buraków krok po kroku
Buraki dokładnie wyszoruj, każdy zawiń oddzielnie w folię aluminiową i ułóż na blaszce do pieczenia.
Buraki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 60 minut (w trakcie pieczenia sprawdź ostrym nożem czy są już miękkie w środku).
Upieczone buraki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Wystudzone buraki obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę z czosnkiem.
Następnie do garnka dodaj buraki oraz sól i pieprz do smaku. Składniki wymieszaj i smaż przez 4 minuty.
Po tym czasie do garnka dodaj sok z połowy pomarańczy, łyżeczkę skórki z pomarańczy oraz bulion.
Składniki wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 10 minut.
Składniki z garnka zblenduj przy pomocy blendera na gładki krem.
Gotowy krem z pieczonych buraków podawaj jako dodatek do kanapek.
-
Placki z serka wiejskiego
-
Kanapka z łososiem
-
Cebulak
-
Tosty francuskie na słodko
-
Zapiekana owsianka
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
-
Kasza jaglana z jabłkami
-
Wytrawne babeczki
-
Babeczka z mikrofali
-
Placki z jabłkami tartymi
-
Gofry z mąki kokosowej
-
Gofry czekoladowe
-
Placki z danio
-
Omlet budyniowy
-
Pasta jajeczna z chrzanem
-
Kasza kukurydziana na mleku
-
Udziec z indyka z szynkowara
-
Zapiekane bułki z farszem
-
Najlepsze śniadania
Więcej informacji na temat kremu z pieczonych buraków
Krem z pieczonych buraków to pyszna paska do kanapek. Domowy krem z pieczonych buraków można podać również jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki. Przepis na krem z pieczonych buraków jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pasty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: buraki, olej rzepakowy, cebula, czosnek, bulion warzywny, sól, pieprz, skórka z pomarańczy i sok z pomarańczy.
A jak zrobić krem z pieczonych buraków? Buraki upiecz i pozostaw do wystudzenia. Wystudzone buraki obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Następnie do garnka dodaj buraki oraz sól i pieprz do smaku. Składniki wymieszaj i smaż przez 4 minuty. Po tym czasie do garnka dodaj sok z połowy pomarańczy, łyżeczkę skórki z pomarańczy oraz bulion. Składniki wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 10 minut. Składniki z garnka zblenduj przy pomocy blendera na gładki krem. Gotowy krem z pieczonych buraków podawaj jako dodatek do kanapek.
Buraki zawierają witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo są niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Znajdziemy w nich duże ilości żelaza, którego podaż na odpowiednim poziomie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Buraki są również źródłem potasu, magnezu, fosforu oraz manganu. Stanowią również dobre źródło kwasu foliowego. Spożywanie buraków może wpływać na pobudzanie produkcji krwinek czerwonych oraz regulację poziomu cholesterolu.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi smaczny krem z pieczonych buraków. Najlepszy krem warto podać dopiero po przestudzeniu. Pastę buraczaną warto podać jako dodatek do kanapek przygotowanych na śniadanie lub kolację. Krem z buraków można podać również jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki. Produkty niezbędne do przygotowania kremu z buraków dostępne są większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w kremie z pieczonych buraków
Lista alergenów dla kremu z pieczonych buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
W przepisie na krem z pieczonych buraków nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- skórka pomarańczy, sok z pomarańczy
Wartości odżywcze kremu z pieczonych buraków
Krem z pieczonych buraków to propozycja na pyszny dodatek do kanapek. Buraki stanowią źródło cennych składnik≥ów odżywczych, dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.