Krem z dyni z pomarańczą
- Cebula (100 g)
- Olej rzepakowy (15 ml)
- Imbir mielony (5 g)
- Skórka z pomarańczy (45 g)
- Bulion warzywny (2000 ml)
- Puree z dyni (900 g)
- Sok pomarańczowy (100 ml)
- Jogurt naturalny (75 ml)
Przepis na krem z dyni z pomarańczą krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną drobno cebulę i smaż przez około 8 minut.
Dodaj starty imbir i skórkę z pomarańczy, smaż przez około 1 minutę.
Dodaj puree z dyni, bulion i sok pomarańczowy, gotuj przez 5 minut.
Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z porcją jogurtu.
-
Zupa dyniowa
-
Zupa z dyni
-
Zupa krem z dyni
-
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
-
Zupa z dyni hokkaido
-
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
-
Zupa z mlekiem kokosowym
-
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni z grzankami
-
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa krem z dyni Thermomix
-
Krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni hokkaido
-
Dynia z piekarnika
-
Zupa krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni piżmowej
-
Zupa dyniowa na ostro
-
Zupa krem z dyni
Więcej informacji na temat kremu z dyni z pomarańczą
Krem z dyni z pomarańczą jest doskonałą opcją dla wszystkich, którzy kochają tradycyjne przepisy w nieco nowszej odsłonie. Pomarańcza dodaje tej zupie świeżości. Nie zawiera mięsa, a wciąż dostarcza naprawdę sporo białka. Całość jest lekka, dobrze doprawiona i bardzo sycąca. Idealnie sprawdzi się podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem z dyni z pomarańczą, który będzie smaczny, a przy okazji szybki, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Dynia jest wprost stworzona do zupy. Ma lekko słodkawy i delikatny aromat, dlatego wspaniale komponuje się z ostrzejszymi, aromatycznymi przyprawami. Im dłużej się ją gotuje, tym lepszego smaku nabiera. To wspaniały wybór dla wszystkich początkujących kucharzy, gdyż jej zrobienie zabiera tylko kilka chwil, a cały proces jest naprawdę nieskomplikowany.
Przepis na krem z dyni z pomarańczą stanowi doskonały pomysł na sycący posiłek, który sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Całość jest niezwykle pyszna, a przy tym dobra również dla osób na diecie redukcyjnej, gdyż ma niewiele kalorii. Ze względu na niski indeks glikemiczny może służyć jako baza dań dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Im więcej jej w diecie, tym lepiej. To dobre źródło witaminy C, A i E, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dostarcza również sporo wapnia, magnezu i potasu, pierwiastków, które wpływają na zdrowie układu krążenia, a także szkieletowy. Ma wielu fanów, jednak bardzo dużo osób boi się jej spróbować, ze względu na specyficzny, słodkawy smak dyni. Jednak ten przepis przekonuje każdego, że zupa dyniowa może być dobra, tradycyjna, a przy okazji mieć lekko kwaśny smak. Zupa ze względu na swój przepiękny kolor jest również bardzo dekoracyjna i pięknie się prezentuje, zwłaszcza w jasnych naczyniach, z którymi jej piękny pomarańczowy kolor kontrastuje. To doskonały wybór dla każdego, kto kocha dania łatwe, a przy okazji ciekawe i bardzo smaczne. W dodatku całość można zrobić w kilka minut.
Alergeny w kremie z dyni z pomarańczą
Lista alergenów dla kremu z dyni z pomarańczą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze kremu z dyni z pomarańczą
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(405g)
Węglowodany
(405g)
Tłuszcze
(405g)
Witaminy
(405g)
Składniki mineralne
(405g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.