Przepis na krem z dyni z pomarańczą krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną drobno cebulę i smaż przez około 8 minut.

Dodaj starty imbir i skórkę z pomarańczy, smaż przez około 1 minutę.

Dodaj puree z dyni, bulion i sok pomarańczowy, gotuj przez 5 minut.

Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z porcją jogurtu.

Często zadawane pytania

Krem z dyni z pomarańczą podany z pestkami dyni.
krem z dyni z pomarańczą
Koszt przygotowania dania
60.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
110 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Krem z dyni z pomarańczą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kremie z dyni z pomarańczą

Krem z dyni z pomarańczą jest doskonałą opcją dla wszystkich, którzy kochają tradycyjne przepisy w nieco nowszej odsłonie. Pomarańcza dodaje tej zupie świeżości. Nie zawiera mięsa, a wciąż dostarcza naprawdę sporo białka. Całość jest lekka, dobrze doprawiona i bardzo sycąca. Idealnie sprawdzi się podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem z dyni z pomarańczą, który będzie smaczny, a przy okazji szybki, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Dynia jest wprost stworzona do zupy. Ma lekko słodkawy i delikatny aromat, dlatego wspaniale komponuje się z ostrzejszymi, aromatycznymi przyprawami. Im dłużej się ją gotuje, tym lepszego smaku nabiera. To wspaniały wybór dla wszystkich początkujących kucharzy, gdyż jej zrobienie zabiera tylko kilka chwil, a cały proces jest naprawdę nieskomplikowany.

Przepis na krem z dyni z pomarańczą stanowi doskonały pomysł na sycący posiłek, który sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Całość jest niezwykle pyszna, a przy tym dobra również dla osób na diecie redukcyjnej, gdyż ma niewiele kalorii. Ze względu na niski indeks glikemiczny może służyć jako baza dań dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Im więcej jej w diecie, tym lepiej. To dobre źródło witaminy C, A i E, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dostarcza również sporo wapnia, magnezu i potasu, pierwiastków, które wpływają na zdrowie układu krążenia, a także szkieletowy. Ma wielu fanów, jednak bardzo dużo osób boi się jej spróbować, ze względu na specyficzny, słodkawy smak dyni. Jednak ten przepis przekonuje każdego, że zupa dyniowa może być dobra, tradycyjna, a przy okazji mieć lekko kwaśny smak. Zupa ze względu na swój przepiękny kolor jest również bardzo dekoracyjna i pięknie się prezentuje, zwłaszcza w jasnych naczyniach, z którymi jej piękny pomarańczowy kolor kontrastuje. To doskonały wybór dla każdego, kto kocha dania łatwe, a przy okazji ciekawe i bardzo smaczne. W dodatku całość można zrobić w kilka minut.

Wartości odżywcze kremu z dyni z pomarańczą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(405g)
Energia (kalorie)
27.27 kcal
110.42 kcal
Białko
0.66 g
2.68 g

Węglowodany w kremie z dyni z pomarańczą

Na 100g
Na porcję
(405g)
Węglowodany
3.72 g
15.06 g
Węglowodany przyswajalne
3.35 g
13.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.37 g
1.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(405g)
Tłuszcz
1.31 g
5.32 g
Tłuszcze nasycone
0.35 g
1.43 g
Tłuszcze nienasycone
0.96 g
3.89 g
Tłuszcze jednonasycone
0.60 g
2.42 g
Tłuszcze wielonasycone
0.36 g
1.47 g
Cholesterol
0.60 mg
2.44 mg

Witaminy w przepisie na krem z dyni z pomarańczą

Na 100g
Na porcję
(405g)
Witamina A
128.30 µg (mcg)
519.63 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.54 mg
22.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Brak danych dla: skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina E
0.40 mg
1.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
3.10 µg (mcg)
12.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.27 mg
1.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
5.93 µg (mcg)
24.02 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
922.53 µg (mcg)
3736.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krem z dyni z pomarańczą

Na 100g
Na porcję
(405g)
Sód
221.50 mg
897.06 mg
Potas
131.13 mg
531.08 mg
Wapń
16.00 mg
64.80 mg
Fosfor
20.23 mg
81.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
5.92 mg
23.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.32 mg
1.31 mg
Cynk
0.15 mg
0.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z dyni z pomarańczą 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie z dyni z pomarańczą

Lista alergenów dla kremu z dyni z pomarańczą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania kremu z dyni z pomarańczą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Imbir mielony
5 g
1.80
Za 15.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 5 g
Skórka z pomarańczy
45 g
3.40
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.53
Za 45 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Puree z dyni
900 g
7.00
Za 450.0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 900 g
Sok pomarańczowy
100 ml
4.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 ml
Jogurt naturalny
75 ml
1.80
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 ml
Koszt składników
80.00
Jak oceniasz przepis na krem z dyni z pomarańczą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób