Krem z czosnku

Opublikowano: 15.05.2023 r., 9:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem z czosnku podany w talerzu głębokim z grzankami.
Krem z czosnku
Krem z czosnku, to zupa, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom smacznych, ale prostych dań. By ją przygotować wystarczy tylko kilka chwil.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
236 kcal
Kcal w porcji
521 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Czosnek - 3 główki (135 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Pietruszka (80 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ziemniaki późne (225 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na krem z czosnku krok po kroku

Do garnka wlej oliwę i podgrzej ją.

Wrzuć obrane ząbki czosnku, obraną i pokrojoną pietruszkę, cebulę i ziemniaki. Smaż 10 minut.

Całość zalej bulionem. Gotuj przez 20 minut.

Dodaj przyprawy oraz posiekane zioła i wymieszaj.

Zupę zblenduj na gładki krem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na krem z czosnku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,7% osób

Więcej informacji na temat kremu z czosnku

Krem z czosnku to zupa, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom smacznych, ale prostych dań. By ją przygotować wystarczy tylko kilka chwil.

Przepis na krem z czosnku to doskonały pomysł na danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Ta zupa krem zachwyca swoją aksamitną strukturą i wspaniałym smakiem. W dodatku potrzebujesz do niej tylko świeży czosnek, kilka ziemniaków i bulion. Oczywiście podstawowy przepis możesz wzbogacać. Tak, by powstało naprawdę smaczne i bardzo odżywcze danie. Czosnek to roślina bardzo popularna w kuchni polskiej. Służy przede wszystkim do wzbogacania aromatu dań, dlatego bardzo często dodaje się go niewielkie ilości. Jedni czosnek kochają, inni nienawidzą. Wynika to z bardzo ostrego, charakterystycznego zapachu i smaku. Znane są jego liczne zastosowania w medycynie. Warto jednak sięgać po niego często i dodawać go do różnych dań. Nie tylko ze względu na jego smak, ale przede wszystkim właściwości zdrowotne, których posiada bardzo wiele. Czosnek działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo, więc z powodzeniem może być stosowany w przebiegu infekcji oraz na wzmocnienie odporności. Spożywając codziennie czosnek, chronisz swój organizm przed Helicobacter pylori, salmonellą, paciorkowcami i gronkowcami. Czosnek hamuje działanie enzymu ACE, który odpowiada za regulację ciśnienia krwi. Badania wykazały, że regularne jedzenie czosnku może obniżyć ciśnienie. Wpływa pozytywnie również na układ pokarmowy, poprzez zwiększenie wydzielania soków trawiennych, wzmożenie przyswajania składników pokarmowych czy hamowanie nadmiernej fermentacji.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem czosnkowy, który będzie szybki, łatwy i naprawdę pyszny, to ten prosty przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. Ta zupa doskonale sprawdzi się z dodatkiem grzanek, ale również z groszkiem ptysiowym, czy co ciekawe z dodatkiem popcornu. Możesz wzbogacić ją dodatkiem kruszonego sera feta, dzięki czemu będzie miała niepowtarzalny smak. Pamiętaj jednak, by w takim wypadku nie dodawać do niego zbyt dużej ilości soli. Ser ten jest już bardzo słony.

Alergeny w kremie z czosnku

Lista alergenów dla kremu z czosnku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze kremu z czosnku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(521g)
Energia (kcal)
45.43
236.69
Białko (g)
0.90
4.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(521g)
Węglowodany (g)
5.84
30.42
Węglowodany przyswajalne (g)
5.21
27.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
3.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(521g)
Tłuszcz (g)
2.27
11.81
Tłuszcze nasycone (g)
0.43
2.23
Tłuszcze nienasycone (g)
1.84
9.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.59
8.27
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
1.30
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(521g)
Witamina A (µg (mcg))
8.63
44.98
Witamina B6 (mg)
0.13
0.67
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.44
28.35
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.38
1.95
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.22
Ryboflawina (mg)
0.03
0.15
Niacyna (mg)
0.27
1.41
Foliany (µg (mcg))
5.29
27.59
Beta karoten (µg (mcg))
80.34
418.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(521g)
Sód (mg)
215.32
1121.80
Potas (mg)
106.91
557.00
Wapń (mg)
17.68
92.11
Fosfor (mg)
22.33
116.34
Magnez (mg)
6.41
33.41
Żelazo (mg)
0.29
1.49
Cynk (mg)
0.16
0.83
Miedź (mg)
0.05
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z czosnku 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z czosnku

Koszt składników
79.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
135 g
3 główki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
8.10
Za 135 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki późne
225 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 225 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Koszt składników
79.50