Krem pomidorowy

Opublikowano: 27.05.2023 r., 0:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa pomidorowa z grzankami
Krem pomidorowy
Krem pomidorowy to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na zupę z pomidorów.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Blendowanie 20 min
101 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Pomidor - 5 dużych sztuk (1000 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cukier, ocet winny, bazylia świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na krem pomidorowy krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.

W garnku rozgrzej olej i zaszklij na nim cebulę z czosnkiem.

Pomidory natnij z dwóch stron, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.

Do garnka dodaj pomidory, pół łyżki octu winnego, 1 łyżeczkę cukru. Składniki wymieszaj i zagotuj.

Następnie do garnka dodaj gorący bulion i ponownie zagotuj zupę. Garnek przykryj i składniki gotuj przez 5 minut.

Składniki zmiksuj blenderem na gładki krem i gotuj go przez minutę.

W razie potrzeby krem dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowy krem przelej do talerzy i udekoruj świeżymi listkami bazylii.

Jak oceniasz przepis na krem pomidorowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat kremu pomidorowego

Krem pomidorowy to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu zupa świetnie sprawdzi się również jako potrawa podana podczas rodzinnych uroczystości. Przepis na krem pomidorowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: olej rzepakowy, cebula, czosnek, pomidory, bulion warzywny, sól, pieprz, cukier, ocet winny oraz bazylia świeża.

A jak zrobić krem pomidorowy? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. W garnku rozgrzej olej i zaszklij na nim cebulę z czosnkiem. Pomidory natnij z dwóch stron, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Do garnka dodaj pomidory, pół łyżki octu winnego, 1 łyżeczkę cukru. Składniki wymieszaj i zagotuj. Następnie do garnka dodaj gorący bulion i ponownie zagotuj zupę. Garnek przykryj i składniki gotuj przez 5 minut. Składniki zmiksuj blenderem na gładki krem i gotuj go przez minutę. W razie potrzeby krem dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy krem przelej do talerzy i udekoruj świeżymi listkami bazylii.

Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rolników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Pomidory są również niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując: wiesz już jak ugotować pyszny krem pomidorowy. Najlepszy krem z pomidorów jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Smaczny krem pomidorowy możesz podać z dodatkiem uprażonych nasion słonecznika.

Alergeny w kremie pomidorowym

Lista alergenów dla kremu pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

W przepisie na krem pomidorowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny, bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kremu pomidorowego

na 100g gotowej potrawy

Krem pomidorowy to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Pomidory stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
30.63
101.08
Białko (g)
0.80
2.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
3.70
12.21
Węglowodany przyswajalne (g)
2.72
8.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
3.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
1.67
5.53
Tłuszcze nasycone (g)
0.19
0.62
Tłuszcze nienasycone (g)
1.49
4.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.02
3.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
1.55
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
33.83
111.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.89
35.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.41
1.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.48
1.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.02
39.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
358.53
1183.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
59.68
196.93
Potas (mg)
190.27
627.89
Wapń (mg)
10.31
34.02
Fosfor (mg)
20.85
68.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.02
29.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.23
0.78
Cynk (mg)
0.15
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu pomidorowego 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu pomidorowego

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pomidor
1000 g
5 dużych sztuk
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
42.00