Krem kawowy do tortu
- Mascarpone - 3/4 opakowania (150 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
- Espresso (50 ml)
- Śmietanka kremowa 36% - 1 opakowanie (200 ml)
Przepis na krem kawowy do tortu krok po kroku
Przygotuj espresso i ostudź je.
Śmietankę wlej do miski i zmiksuj na gładki krem z cukrem pudrem.
Dodaj serek mascarpone i wymieszaj na mniejszych obrotach miksera.
Dodaj espresso i połącz wszystkie składniki łyżką.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu kawowego do tortu
Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem kawowy do tortu, który wykonasz w trakcie pieczenia się biszkoptu.
Będziesz potrzebować tylko kilku składników. Do wykonania kremu będzie Ci potrzebny serek mascarpone, cukier puder, słodka śmietanka i espresso. Krem kawowy do tortu będzie, także pyszny z kawy rozpuszczalnej, jeśli nie jesteś w stanie użyć espresso, użyj jej.
Zatem jak zrobić krem kawowy do tortu?
W pierwszej kolejności przygotuj espresso lub kawę rozpuszczalną.
Śmietankę wlej do miski i zacznij miksować na gładki krem z cukrem pudrem, powstanie lekki i delikatnie błyszczący krem. Następnie, dodaj serek mascarpone i wymieszaj na mniejszych obrotach miksera. Na samym końcu dodaj espresso i połącz delikatnie wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki. Ważne, aby kawa była całkowicie wystudzona. I to wszystko, pyszny krem do każdego rodzaju tortu gotowy.
Sam widzisz jak łatwy i szybki w przygotowaniu jest mój krem. Z moim sprawdzonym przepisem poradzi sobie każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni.
Krem kawowy to będzie dobry pomysł na tort, gdzie głównym składnikiem będą delikatne biszkopty, ale też tort na bazie kruchej bezy.
W przepisie użyłam tradycyjnej wersji serka mascarpone, która jest bardzo dobra, ale wysokoenergetyczna.
Swoją kremową konsystencję zawdzięcza on wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Ponadto nikt nie je tortów codziennie, a liczy się przede wszystkim rozsądne podejście.
Smacznego!
Alergeny w kremie kawowy do tortu
Lista alergenów dla kremu kawowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze kremu kawowego do tortu
Zamiast serka mascarpone w tradycyjnej wersji możesz użyć jego odpowiednika w wersji light, która będzie miała zdecydowanie mnie tłuszczu w swoim składzie.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.