Krem kawowy do tortu

Opublikowano: 27.12.2021 r., 22:36 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
krem kawowy do tortu
Krem kawowy do tortu
Jesteś w trakcie przygotowania tortu, ale nie masz pomysłu na krem? Koniecznie poznaj mój przepis na krem kawowy i wykorzystaj go do swojego tortu.
Przygotowanie 20 min
1290 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mascarpone 3/4 opakowania (150 g)
  • Cukier puder 3 łyżki (30 g)
  • Espresso (50 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% 1 opakowanie (200 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, miska, drewniana łyżka

Przepis na krem kawowy do tortu krok po kroku

Przygotuj espresso i ostudź je.

Śmietankę wlej do miski i zmiksuj na gładki krem z cukrem pudrem.

Dodaj serek mascarpone i wymieszaj na mniejszych obrotach miksera.

Dodaj espresso i połącz wszystkie składniki łyżką.

Jak oceniasz przepis na krem kawowy do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat kremu kawowego do tortu

Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem kawowy do tortu, który wykonasz w trakcie pieczenia się biszkoptu.

Będziesz potrzebować tylko kilku składników. Do wykonania kremu będzie Ci potrzebny serek mascarpone, cukier puder, słodka śmietanka i espresso. Krem kawowy do tortu będzie, także pyszny z kawy rozpuszczalnej, jeśli nie jesteś w stanie użyć espresso, użyj jej.

Zatem jak zrobić krem kawowy do tortu?

W pierwszej kolejności przygotuj espresso lub kawę rozpuszczalną.

Śmietankę wlej do miski i zacznij miksować na gładki krem z cukrem pudrem, powstanie lekki i delikatnie błyszczący krem. Następnie, dodaj serek mascarpone i wymieszaj na mniejszych obrotach miksera. Na samym końcu dodaj espresso i połącz delikatnie wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki. Ważne, aby kawa była całkowicie wystudzona. I to wszystko, pyszny krem do każdego rodzaju tortu gotowy.

Sam widzisz jak łatwy i szybki w przygotowaniu jest mój krem. Z moim sprawdzonym przepisem poradzi sobie każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni.

Krem kawowy to będzie dobry pomysł na tort, gdzie głównym składnikiem będą delikatne biszkopty, ale też tort na bazie kruchej bezy.

W przepisie użyłam tradycyjnej wersji serka mascarpone, która jest bardzo dobra, ale wysokoenergetyczna.

Swoją kremową konsystencję zawdzięcza on wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Ponadto nikt nie je tortów codziennie, a liczy się przede wszystkim rozsądne podejście.

Smacznego!

Alergeny w kremie kawowy do tortu

Lista alergenów dla kremu kawowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze kremu kawowego do tortu

na 100g gotowej potrawy

Zamiast serka mascarpone w tradycyjnej wersji możesz użyć jego odpowiednika w wersji light, która będzie miała zdecydowanie mnie tłuszczu w swoim składzie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
322.60
1290.42
Białko (g)
2.11
8.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
9.71
38.85
Węglowodany przyswajalne (g)
9.71
38.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
30.72
122.87
Tłuszcze nasycone (g)
30.71
122.83
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu kawowego do tortu 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu kawowego do tortu

Koszt składników
17.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
150 g
3/4 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 150 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Espresso
50 ml
1.00
Za 50,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 ml
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Koszt składników
17.50