Przepis na krem kawowy do tortu krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, miska, drewniana łyżka

Przygotuj espresso i ostudź je.

Śmietankę wlej do miski i zmiksuj na gładki krem z cukrem pudrem.

Dodaj serek mascarpone i wymieszaj na mniejszych obrotach miksera.

Dodaj espresso i połącz wszystkie składniki łyżką.

krem kawowy do tortu
Krem kawowy do tortu
Koszt przygotowania dania
8.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1290 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
75

Krem kawowy do tortu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie kawowy do tortu

Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem kawowy do tortu, który wykonasz w trakcie pieczenia się biszkoptu.

Będziesz potrzebować tylko kilku składników. Do wykonania kremu będzie Ci potrzebny serek mascarpone, cukier puder, słodka śmietanka i espresso. Krem kawowy do tortu będzie, także pyszny z kawy rozpuszczalnej, jeśli nie jesteś w stanie użyć espresso, użyj jej.

Zatem jak zrobić krem kawowy do tortu?

W pierwszej kolejności przygotuj espresso lub kawę rozpuszczalną.

Śmietankę wlej do miski i zacznij miksować na gładki krem z cukrem pudrem, powstanie lekki i delikatnie błyszczący krem. Następnie, dodaj serek mascarpone i wymieszaj na mniejszych obrotach miksera. Na samym końcu dodaj espresso i połącz delikatnie wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki. Ważne, aby kawa była całkowicie wystudzona. I to wszystko, pyszny krem do każdego rodzaju tortu gotowy.

Sam widzisz jak łatwy i szybki w przygotowaniu jest mój krem. Z moim sprawdzonym przepisem poradzi sobie każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni.

Krem kawowy to będzie dobry pomysł na tort, gdzie głównym składnikiem będą delikatne biszkopty, ale też tort na bazie kruchej bezy.

W przepisie użyłam tradycyjnej wersji serka mascarpone, która jest bardzo dobra, ale wysokoenergetyczna.

Swoją kremową konsystencję zawdzięcza on wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Ponadto nikt nie je tortów codziennie, a liczy się przede wszystkim rozsądne podejście.

Smacznego!

Wartości odżywcze kremu kawowego do tortu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
322.60 kcal
1290.42 kcal
Białko
2.11 g
8.42 g

Węglowodany w kremie kawowy do tortu

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
9.71 g
38.85 g
Węglowodany przyswajalne
9.71 g
38.85 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
30.72 g
122.87 g
Tłuszcze nasycone
24.20 g
96.79 g
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu kawowego do tortu 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie kawowy do tortu

Lista alergenów dla kremu kawowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania kremu kawowego do tortu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
150 g
3/4 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 150 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Espresso
50 ml
1.00
Za 50,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 ml
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Koszt składników
17.50
Jak oceniasz przepis na krem kawowy do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób