Jak zagęścić krem?

Jak zagęścić krem
Jak zagęścić krem
ikona podziel się
Opublikowano: 11.06.2023 r., 0:58 | Autor: Oliwia Gawron

Jesteś w trakcie przygotowywania kremu na tort, który wciąż jest niezbyt gęsty, przez co martwisz się o strukturę swojego tortu? Nic straconego koniecznie poznaj mój sposób na to jak zagęścić krem. Wystarczy, że użyjesz:

  • żółtek jaj,
  • budyniu,
  • mączki ziemniaczanej,
  • żelatyny,
  • lub serka mascarpone.

Zależnie od rodzaju kremu wybierz odpowiedni rodzaj zagęstnika.

Jak zagęścić krem? Co jeszcze warto wiedzieć?

Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na lekki krem do tortu, który możesz wykorzystać do każdego rodzaju ciasta. To niezwykłe połączenie delikatnego, puszystego kremu o lekkim waniliowym posmaku. Dodatkowo dowiesz się jak zagęścić krem tak, aby jego konsystencja była idealna do Twojego tortu.

Lekki krem do tortu przygotujesz z podstawowych składników. Zapewne część z nich masz w swoim domu, a reszta jest ogólnodostępna, w każdym sklepie.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować masło, mleko, dwa żółtka jaj, mąkę, w moim przepisie skorzystałam z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, takie jak celiakia, alergia na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten, możesz zamienić ją na mąkę w wersji bezglutenowej, czyli np. mąka ryżowa.

Oprócz tego skrobia ziemniaczana, która jest bezglutenowa, cukier waniliowy i zwykły cukier. Zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak większej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru możesz postawić na miód. Opcjonalnie, możesz dodać aromat waniliowy lub laskę wanilii.

Wszystkie składniki gotowe, zatem jak zrobić lekki krem do tortu? Czym zagęścić masę do tortu? W moim dzisiejszym przepisie użyjemy do tego żółtek jaj, ale możesz go też zagęścić budyniem, serkiem mascarpone. Pamiętaj tylko, że serek mascarpone jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zacznijmy od przesiania mąki przez sitko, następnie wymieszaj ją z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.

Wlej mleko, jednak nie całe. Najlepiej, gdy wlejesz teraz około dwóch szklanek, wbij żółtka jaj i miksuj za pomocą miksera.

W tym przepisie nie będziemy używać białek jaj, nie wyrzucaj ich. W prosty sposób przygotujesz z nich bezę, być może przyda Ci się ona do Twojego tortu.

W tym czasie podgrzej w rondelku pozostałą ilość mleka, dodaj cukier i delikatnie podgrzewaj, aby cukier się rozpuścił. Na końcu dodaj wcześniej przygotowaną masę z żółtkami jaj. Mieszaj, a gdy masa zgęstnieje, przestań ogrzewać.

W kilka minut powstaje lekka masa do tortu, to jest mój sprawdzony przepis na najlepszy fit krem. Sam widzisz, jaka to prosta sprawa, poradzi sobie z nim każdy.

Nasz pyszny krem to świetny pomysł na dodatek do tortu na bazie biszkoptu i bezy.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto