Krem do tortu z białej czekolady
- Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
- Mascarpone (300 g)
- Czekolada biała - 2 tabliczki (400 g)
- Migdały - płatki (200 g)
Przepis na krem do tortu z białej czekolady krok po kroku
Do rondla wlej śmietanę kremówkę.
Połam na kawałki czekoladę i dodaj do śmietany, podgrzewaj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Gdy czekolada się rozpuści wstaw rondel do lodówki i wystudź.
W misce umieść serek mascarpone, dodaj śmietanę z czekoladą i ubij do powstania gęstego kremu.
Płatki migdałów upraż na patelni bez dodatku tłuszczu.
Wystudzone płatki dodaj do masy i wymieszaj.
Krem jest gotowy do przełożenia ciasta.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat kremu do tortu z białej czekolady
Krem do tortu z białej czekolady to doskonała propozycja na pyszny krem do ciasta nie tylko dla dzieci. Krem z białą czekoladą jest bardzo popularny w cukiernictwie. Krem do ciasta z białej czekolady można zabarwić barwnikiem spożywczym. Biała czekolada nadaje dla kremu wspaniałego aromatu. Krem można łączyć z różnymi owocami, kawą, czekoladą gorzką oraz orzechami. Przepis na krem do tortu z białej czekolady jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: śmietana kremówka, serek mascarpone, biała czekolada, płatki migdałów.
Jak zrobić krem do tortu z białej czekolady? Do rondla wlej śmietanę kremówkę. Połam na kawałki czekoladę i dodaj do śmietany, podgrzewaj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy czekolada się rozpuści wstaw rondel do lodówki i wystudź. W misce umieść serek mascarpone, dodaj śmietanę z czekoladą i ubij do powstania gęstego kremu. Płatki migdałów upraż na patelni bez dodatku tłuszczu. Wystudzone płatki dodaj do masy i wymieszaj. Krem jest gotowy do przełożenia ciasta.
Biała czekolada jest rodzajem czekolady, która nie zawiera kakao. Jest ona wykonana z tłuszczu kakaowego i cukru oraz aromatu waniliowego. Nie jest to zdrowy wybór, dlatego starajmy się sięgać raczej po czekolady gorzkie, w których zawartość kakao sięga 70-80%. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu.
Podsumowując prosty przepis na dobry krem świetnie sprawdzi się do tortu. Można go użyć także do zrobienia deseru na zimno oraz jako dodatek do lodów lub naleśników. Krem z białej czekolady jest bardzo uniwersalny w smaku, więc można go łączyć z wieloma składnikami. Ciekawym pomysłem na krem jest użycie białej czekolady karmelowej, która wzbogaca krem cudownym karmelowym aromatem.
Alergeny w kremie do tortu z białej czekolady
Lista alergenów dla kremu do tortu z białej czekolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- Czekolada biała
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały - płatki
Wartości odżywcze kremu do tortu z białej czekolady
Krem do tortu z białej czekolady to bardzo kaloryczny słodki wyrób. Krem zawiera bardzo dużą ilość cukru oraz tłuszczu. Tego typu kremy powinniśmy spożywać maksymalnie raz w tygodniu. Jeszcze bardziej ograniczać ich spożycie muszą osoby chore na cukrzycę.
Energia i białka
(700g)
Węglowodany
(700g)
Tłuszcze
(700g)
Składniki mineralne
(700g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.