Krem do tortu z białej czekolady

Opublikowano: 17.01.2022 r., 8:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem czekoladowy z truskawką
Krem do tortu z białej czekolady
Krem do tortu z białej czekolady to doskonała propozycja na pyszny krem do ciasta. Jest on bardzo uniwersalny i można go łączyć z wieloma innymi produktami. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas ubijania 10 min
2987 kcal
Kcal w porcji
700 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
  • Mascarpone (300 g)
  • Czekolada biała - 2 tabliczki (400 g)
  • Migdały - płatki (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, duża miska, rondelek

Przepis na krem do tortu z białej czekolady krok po kroku

Do rondla wlej śmietanę kremówkę.

Połam na kawałki czekoladę i dodaj do śmietany, podgrzewaj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

Gdy czekolada się rozpuści wstaw rondel do lodówki i wystudź.

W misce umieść serek mascarpone, dodaj śmietanę z czekoladą i ubij do powstania gęstego kremu.

Płatki migdałów upraż na patelni bez dodatku tłuszczu.

Wystudzone płatki dodaj do masy i wymieszaj.

Krem jest gotowy do przełożenia ciasta.

Jak oceniasz przepis na krem do tortu z białej czekolady
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat kremu do tortu z białej czekolady

Krem do tortu z białej czekolady to doskonała propozycja na pyszny krem do ciasta nie tylko dla dzieci. Krem z białą czekoladą jest bardzo popularny w cukiernictwie. Krem do ciasta z białej czekolady można zabarwić barwnikiem spożywczym. Biała czekolada nadaje dla kremu wspaniałego aromatu. Krem można łączyć z różnymi owocami, kawą, czekoladą gorzką oraz orzechami. Przepis na krem do tortu z białej czekolady jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: śmietana kremówka, serek mascarpone, biała czekolada, płatki migdałów.

Jak zrobić krem do tortu z białej czekolady? Do rondla wlej śmietanę kremówkę. Połam na kawałki czekoladę i dodaj do śmietany, podgrzewaj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy czekolada się rozpuści wstaw rondel do lodówki i wystudź. W misce umieść serek mascarpone, dodaj śmietanę z czekoladą i ubij do powstania gęstego kremu. Płatki migdałów upraż na patelni bez dodatku tłuszczu. Wystudzone płatki dodaj do masy i wymieszaj. Krem jest gotowy do przełożenia ciasta.

Biała czekolada jest rodzajem czekolady, która nie zawiera kakao. Jest ona wykonana z tłuszczu kakaowego i cukru oraz aromatu waniliowego. Nie jest to zdrowy wybór, dlatego starajmy się sięgać raczej po czekolady gorzkie, w których zawartość kakao sięga 70-80%. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu.

Podsumowując prosty przepis na dobry krem świetnie sprawdzi się do tortu. Można go użyć także do zrobienia deseru na zimno oraz jako dodatek do lodów lub naleśników. Krem z białej czekolady jest bardzo uniwersalny w smaku, więc można go łączyć z wieloma składnikami. Ciekawym pomysłem na krem jest użycie białej czekolady karmelowej, która wzbogaca krem cudownym karmelowym aromatem.

Alergeny w kremie do tortu z białej czekolady

Lista alergenów dla kremu do tortu z białej czekolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Czekolada biała
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Wartości odżywcze kremu do tortu z białej czekolady

na 100g gotowej potrawy

Krem do tortu z białej czekolady to bardzo kaloryczny słodki wyrób. Krem zawiera bardzo dużą ilość cukru oraz tłuszczu. Tego typu kremy powinniśmy spożywać maksymalnie raz w tygodniu. Jeszcze bardziej ograniczać ich spożycie muszą osoby chore na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(700g)
Energia (kcal)
426.71
2987.00
Białko (g)
6.21
43.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(700g)
Węglowodany (g)
21.89
153.25
Węglowodany przyswajalne (g)
20.05
140.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.84
12.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(700g)
Tłuszcz (g)
35.59
249.10
Tłuszcze nasycone (g)
26.43
184.98
Tłuszcze nienasycone (g)
9.16
64.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(700g)
Sód (mg)
32.94
230.57
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do tortu z białej czekolady 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu do tortu z białej czekolady

Koszt składników
60.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Czekolada biała
400 g
2 tabliczki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
16.00
Za 400 g
Migdały - płatki
200 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
18.75
Za 200 g
Koszt składników
60.50