Kotlety w cieście naleśnikowym
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Przepis na kotlety w cieście naleśnikowym krok po kroku
Pierś z kurczaka pokrój w paski.
Mięso dopraw solą i pieprzem.
Do miski wbij jajka i wlej mleko.
Zmiksuj do połączenia składników.
Wsyp mąkę pszenną, dodaj sól, paprykę ostrą, słodką, kumin i czosnek granulowany.
Kurczaka umieść w misce i wymieszaj, aby ciasto pokryło dokładnie mięso.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami kurczaka na średnim ogniu.
Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem pieczywa lub puree ziemniaczanego.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat kotletów w cieście naleśnikowym
Kotlety w cieście naleśnikowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne kotlety z kurczaka będą idealnym daniem obiadowym dla dzieci. Kotlety można przyprawić dowolnymi ziołami. Przepis na kotlety w cieście naleśnikowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, jajka, mleko, mąka pszenna, kumin, sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek granulowany, olej rzepakowy.
Jak zrobić kotlety w cieście naleśnikowym? Pierś z kurczaka pokrój w paski. Mięso dopraw solą i pieprzem. Do miski wbij jajka i wlej mleko. Zmiksuj do połączenia składników. Wsyp mąkę pszenną, dodaj sól, paprykę ostrą, słodką, kumin i czosnek granulowany. Kurczaka umieść w misce i wymieszaj, aby ciasto pokryło dokładnie mięso. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami kurczaka na średnim ogniu. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem pieczywa lub puree ziemniaczanego.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy.
Podsumowując drobiowe kotlety z kurczaka są szybkie i smaczne. Łatwe danie dla dzieci i dorosłych można podawać z puree ziemniaczanym lub gotowanym ryżem. Kotlety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Kotlety można przygotować także w wersji pikantnej z dodatkiem papryczki chilli. Ciekawym dodatkiem do ciasta będzie straty ser żółty.
Alergeny w kotletach w cieście naleśnikowym
Lista alergenów dla kotletów w cieście naleśnikowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze kotletów w cieście naleśnikowym
Kotlety w cieście naleśnikowym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kotlety przygotować można w mące razowej. Danie będzie wówczas zawierało większą ilość błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.