Kotlety w cieście naleśnikowym

Opublikowano: 05.10.2022 r., 8:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety w cieście naleśnikowym podane na talerzu.
Kotlety w cieście naleśnikowym
Kotlety w cieście naleśnikowym to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Kotlety można przyprawić na różne możliwe sposoby. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny obiad.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 20 min
455 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 3,2% niepełna szklanka (200 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki stołowe (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kumin, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na kotlety w cieście naleśnikowym krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój w paski.

Mięso dopraw solą i pieprzem.

Do miski wbij jajka i wlej mleko.

Zmiksuj do połączenia składników.

Wsyp mąkę pszenną, dodaj sól, paprykę ostrą, słodką, kumin i czosnek granulowany.

Kurczaka umieść w misce i wymieszaj, aby ciasto pokryło dokładnie mięso.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami kurczaka na średnim ogniu.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem pieczywa lub puree ziemniaczanego.

Jak oceniasz przepis na kotlety w cieście naleśnikowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,3% osób

Więcej informacji na temat kotletów w cieście naleśnikowym

Kotlety w cieście naleśnikowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne kotlety z kurczaka będą idealnym daniem obiadowym dla dzieci. Kotlety można przyprawić dowolnymi ziołami. Przepis na kotlety w cieście naleśnikowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, jajka, mleko, mąka pszenna, kumin, sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek granulowany, olej rzepakowy.

Jak zrobić kotlety w cieście naleśnikowym? Pierś z kurczaka pokrój w paski. Mięso dopraw solą i pieprzem. Do miski wbij jajka i wlej mleko. Zmiksuj do połączenia składników. Wsyp mąkę pszenną, dodaj sól, paprykę ostrą, słodką, kumin i czosnek granulowany. Kurczaka umieść w misce i wymieszaj, aby ciasto pokryło dokładnie mięso. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami kurczaka na średnim ogniu. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem pieczywa lub puree ziemniaczanego.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy.

Podsumowując drobiowe kotlety z kurczaka są szybkie i smaczne. Łatwe danie dla dzieci i dorosłych można podawać z puree ziemniaczanym lub gotowanym ryżem. Kotlety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Kotlety można przygotować także w wersji pikantnej z dodatkiem papryczki chilli. Ciekawym dodatkiem do ciasta będzie straty ser żółty.

Alergeny w kotletach w cieście naleśnikowym

Lista alergenów dla kotletów w cieście naleśnikowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kotletów w cieście naleśnikowym

na 100g gotowej potrawy

Kotlety w cieście naleśnikowym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kotlety przygotować można w mące razowej. Danie będzie wówczas zawierało większą ilość błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
202.29
455.15
Białko (g)
15.28
34.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
19.87
44.71
Węglowodany przyswajalne (g)
19.87
44.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
6.51
14.66
Tłuszcze nasycone (g)
2.12
4.78
Tłuszcze nienasycone (g)
4.39
9.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.07
6.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.32
2.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
69.41
156.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina B6 (mg)
0.40
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.91
13.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.23
104.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
40.54
91.21
Potas (mg)
217.63
489.68
Wapń (mg)
33.88
76.23
Fosfor (mg)
161.46
363.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.77
55.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.78
4.00
Cynk (mg)
0.77
1.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów w cieście naleśnikowym 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów w cieście naleśnikowym

Koszt składników
34.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
34.50