Kotleciki ziemniaczane z serem

Opublikowano: 01.05.2022 r., 13:53 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ziemniaczane kotleciki z roztopionym serem
Kotleciki ziemniaczane z serem
Kotlety nie zawsze muszą być pełne mięsa, jeśli wolisz wersję wegetariańską, koniecznie poznaj mój przepis na kotleciki ziemniaczane z serem w środku.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
185 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Ser cheddar - 1 kostka (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Bułka tarta - 1 szklanki (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kotleciki ziemniaczane z serem krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Następnie ostudź je i przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem.

Jajko rozbij do miski i dopraw do smaku, do drugiej miski wsyp mąkę, a do trzeciej, bułkę tartą.

Z niewielkiej porcji rozbitych ziemniaków uformuj kulkę, dodaj kawałek sera i zawiń tak, aby znalazł się on w środku.

Kotlety obtocz w mące, jajku i bułce tartej, a następnie usmaż na złocisty kolor na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na kotleciki ziemniaczane z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat kotlecików ziemniaczanych z serem

Unikasz mięsa lub całkowicie wyeliminowałeś ze swojej diety wszystkie produkty odzwierzęce? Świetnie się składa dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na kotlety ziemniaczane z serem, które nie zawierają mięsa.

Kotleciki ziemniaczane z serem są pyszne w smaku i idealnie sprawdzą się na obiad. Będą dobre nie tylko dla dorosłych ale też dla dzieci.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować wersję bezglutenową wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Co ważne parmezan i żółty ser podobnie jak cheddar zawierają śladowe ilości laktozy, dlatego będzie to bezpieczna opcja dla osób z nietolerancją laktozy. W przypadku sera mozzarella trzeba skorzystać ze specjalnej wersji bez laktozy. Dlatego sam zdecyduj z jakim serem przygotujesz kotlety, z żółtym serem, a może z mozzarella? Śmiało możesz skorzystać z ziemniaków gotowanych, które zostaną Ci np. z obiadu.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki bo, aż 95.

Dokładnie, jak zrobić kotlety ziemniaczane z jajkiem i serem opisuję nieco niżej. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się jak smaczne są kotlety nadziewane serem.

Alergeny w kotlecikach ziemniaczanych z serem

Lista alergenów dla kotlecików ziemniaczanych z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kotlecików ziemniaczanych z serem

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz przygotować kotlety w wersji bezglutenowej, koniecznie zamień mąkę np. na ryżową. Kotleciki możesz też smażyć w piekarniku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
185.80
185.80
Białko (g)
6.64
6.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
28.94
28.94
Węglowodany przyswajalne (g)
26.86
26.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.08
2.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
4.85
4.85
Tłuszcze nasycone (g)
2.30
2.30
Tłuszcze nienasycone (g)
2.56
2.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.69
1.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.87
0.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.59
19.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.29
2.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.04
42.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
168.76
168.76
Potas (mg)
325.85
325.85
Wapń (mg)
86.65
86.65
Fosfor (mg)
110.09
110.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.84
26.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.82
1.82
Cynk (mg)
0.80
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotlecików ziemniaczanych z serem 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotlecików ziemniaczanych z serem

Koszt składników
29.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Ser cheddar
100 g
1 kostka
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.33
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bułka tarta
250 g
1 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 250 g
Koszt składników
29.30