Kotleciki z cieciorki

Opublikowano: 07.04.2022 r., 18:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotleciki z cieciorki udekorowane koperkiem podane na białym talerzu.
Kotleciki z cieciorki
Kotleciki z cieciorki to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Kotleciki można dodać także do burgerów w wersji wegetariańskiej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne kotlety.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 30 min
397 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa (600 g)
  • Płatki owsiane (200 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Papryka czerwona 1 duża sztuka (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, malakser

Przepis na kotleciki z cieciorki krok po kroku

Ciecierzycę odsącz z zalewy i umieść w malakserze, dodaj płatki owsiane, czosnek i rozdrobnij.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.

Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój bardzo drobno.

Posiekaj natkę pietruszki.

Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj jajko, sól, pieprz, oregano i wymieszaj.

Kotlety obtocz w bułce tartej.

Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i smaż, aż będą rumiane z obydwu stron.

Kotlety podawaj z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.

Jak oceniasz przepis na kotleciki z cieciorki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat kotlecików z cieciorki

Kotleciki z cieciorki to bardzo dobry pomysł na wegetariańskie danie bez mięsa. Przepis na kotleciki z cieciorki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania bezmięsnych kotletów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca, cebula, czosnek, bułka tarta, płatki owsiane, natka pietruszki, papryka czerwona, sól, pieprz, oregano, olej rzepakowy.

Jak zrobić kotleciki z cieciorki? Ciecierzycę odsącz z zalewy i umieść w malakserze, dodaj płatki owsiane, czosnek i rozdrobnij. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój bardzo drobno. Posiekaj natkę pietruszki. Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj jajko, sól, pieprz, oregano i wymieszaj. Kotlety obtocz w bułce tartej. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i smaż, aż będą rumiane z obydwu stron. Kotlety podawaj z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.

Ciecierzyca jest warzywem strączkowym, które zawiera bardzo dużą ilość białka roślinnego. Białko roślinne nie jest białkiem pełnowartościowym, aby poprawić jego wchłanianie należy je łączyć z dodatkiem skrobiowym takim jak ziemniaki, chleb czy kasze. Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując wegetariańskie kotleciki bez mięsa sprawdzą się doskonale na obiad. Można je podać także jako przekąskę z dodatkiem świeżych warzyw lub domowego sosu koperkowego. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Szybkie do zrobienia kotlety zastąpią z powodzeniem tradycyjne mielone. Pyszne kotlety można wykorzystać jako dodatek do własnej roboty burgerów. Kotleciki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w kotlecikach z cieciorki

Lista alergenów dla kotlecików z cieciorki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kotlecików z cieciorki

na 100g gotowej potrawy

Kotlety z cieciorki są bardo dobrym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Kotlety zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Są także bogatym źródłem składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
221.05
397.88
Białko (g)
5.99
10.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
20.10
36.18
Węglowodany przyswajalne (g)
17.35
31.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.75
4.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
13.20
23.75
Tłuszcze nasycone (g)
1.95
3.50
Tłuszcze nienasycone (g)
11.25
20.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.60
13.67
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.65
6.58
Cholesterol (mg)
41.97
75.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
48.99
88.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.86
41.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.41
Witamina E (mg)
0.49
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.05
32.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.70
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.18
74.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
332.00
597.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
131.96
237.53
Potas (mg)
164.96
296.94
Wapń (mg)
41.62
74.92
Fosfor (mg)
108.36
195.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.87
53.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.40
2.53
Cynk (mg)
0.69
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotlecików z cieciorki 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotlecików z cieciorki

Koszt składników
38.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
600 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 600 g
Płatki owsiane
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Papryka czerwona
300 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
38.80