Przepis na kotleciki z cieciorki krok po kroku
- Ciecierzyca konserwowa 600 g
- Płatki owsiane 200 g
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Papryka czerwona 300 g 1 duża sztuka
- Jajko 4 szt.
- Bułka tarta 100 g
- Olej rzepakowy 200 ml
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
Ciecierzycę odsącz z zalewy i umieść w malakserze, dodaj płatki owsiane, czosnek i rozdrobnij.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.
Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój bardzo drobno.
Posiekaj natkę pietruszki.
Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj jajko, sól, pieprz, oregano i wymieszaj.
Kotlety obtocz w bułce tartej.
Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i smaż, aż będą rumiane z obydwu stron.
Kotlety podawaj z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.
Często zadawane pytania
-
Pasztet z cukinią
-
Rolada szpinakowa
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Pasta z ciecierzycy
-
Brownie z fasoli
-
Kotlety warzywne
-
Tartaletki z warzywami
-
Tartaletki z gruszkami
-
Chipsy z tortilli
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Wegetariańskie przekąski

(liczba kalorii)
Kotleciki z cieciorki - cechy przepisu
Więcej o kotlecikach z cieciorki
Kotleciki z cieciorki to bardzo dobry pomysł na wegetariańskie danie bez mięsa. Przepis na kotleciki z cieciorki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania bezmięsnych kotletów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca, cebula, czosnek, bułka tarta, płatki owsiane, natka pietruszki, papryka czerwona, sól, pieprz, oregano, olej rzepakowy.
Jak zrobić kotleciki z cieciorki? Ciecierzycę odsącz z zalewy i umieść w malakserze, dodaj płatki owsiane, czosnek i rozdrobnij. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój bardzo drobno. Posiekaj natkę pietruszki. Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj jajko, sól, pieprz, oregano i wymieszaj. Kotlety obtocz w bułce tartej. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i smaż, aż będą rumiane z obydwu stron. Kotlety podawaj z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.
Ciecierzyca jest warzywem strączkowym, które zawiera bardzo dużą ilość białka roślinnego. Białko roślinne nie jest białkiem pełnowartościowym, aby poprawić jego wchłanianie należy je łączyć z dodatkiem skrobiowym takim jak ziemniaki, chleb czy kasze. Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.
Podsumowując wegetariańskie kotleciki bez mięsa sprawdzą się doskonale na obiad. Można je podać także jako przekąskę z dodatkiem świeżych warzyw lub domowego sosu koperkowego. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Szybkie do zrobienia kotlety zastąpią z powodzeniem tradycyjne mielone. Pyszne kotlety można wykorzystać jako dodatek do własnej roboty burgerów. Kotleciki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Wartości odżywcze kotlecików z cieciorki
Energia i białka
(180g)
Węglowodany w kotlecikach z cieciorki
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy w przepisie na kotleciki z cieciorki
(180g)
Składniki mineralne w przepisie na kotleciki z cieciorki
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kotlecikach z cieciorki
Lista alergenów dla kotlecików z cieciorki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko