Przepis na kostkę hiszpańską krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, sitko, miska

Żółtka oddziel od białek.

Żółtka zmiksuj z cukrem i dodaj mąkę.

Białka ubij na sztywną pianę.

Piekarni rozgrzej do 180 C.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

Połącz białka z masą z żółtkami i wylej do blachy.

Biszkopt piecz 30 minut.

W między czasie ugotuj budyń. 3/4 mleka zagotuj a 1/4 wymieszaj z proszkiem budyniowym i cukrem. Do gotującego się mleka wlej masę masę budyniową i intensywnie mieszaj. Gdy budyń zgęstnie odstaw do wystygnięcia.

Beziki drobno pokrusz.

Masło zmiksuj z zimnym budyniem i dodaj pokruszone beziki.

Przestudzony biszkopt polej alkoholem wymieszanym z wodą i ułóż wydrylowane wiśnie.

Przykryj je kremem i dociśnij.

Na koniec posyp ciasto kakao.

Kawałek kostki hiszpańskiej na czarnym talerzyku posypanym kakao. Z tyłu widoczna jest reszta ciasta.
kostka hiszpańska
Koszt przygotowania dania
27.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
309 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
86

Kostka hiszpańska - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kostce hiszpańskiej

Kostka hiszpańska prawdopodobnie nie ma żadnego związku z Hiszpanią, albo ja nie natrafiłam na takie informacje. W oryginalnej wersji zdecydowanie nie jest to ciasto dla dzieci, ponieważ biszkopt nasączony jest alkoholem, ale oczywiście możesz zmodyfikować ten przepis, aby uzyskać ciasto, które mogą jeść też najmłodsi. Wystarczy, że alkohol zamienisz na sok, na przykład wiśniowy, który idealnie tutaj pasuje, ponieważ ciasto hiszpanka królewska zrobione jest z wiśniami. W kremie poza tymi owocami znajdziesz pokruszone bezy. Możesz zrobić je samodzielnie, ale to sprawi, że przygotowanie ciasta będzie trwało bardzo długo, dlatego ja robię je z bezami kupionymi w cukierni. Przepis na ciasto kostka hiszpańska zawiera także kawę, która jest kontrowersyjnym tematem u dzieci, ze względu na zawartość kofeiny. Kilka lat temu EFSA (European Food Safety Authority, czyli Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności) opublikowała obszerny raport na temat bezpieczeństwa kofeiny u różnych grup ludności, w tym u dzieci i młodzieży. Za jednorazową bezpieczną dawkę kofeiny w tej grupie uznano 3 mg kofeiny na kilogram masy ciała. Pamiętaj, żeby nie mylić kawy z kofeiną. W szklance kawy rozpuszczalnej (250 ml) szacuje się, że zawarte jest 60 mg kofeiny, więc w przypadku dziecka ważącego 20 kg byłaby to dawka bezpieczna, ale należy wziąć pod uwagę, że kofeina to nie tylko kawa, ale też czekolada, napoje typu cola i herbata. Placek hiszpanka może też zawierać orzechy, ale taka orzechowa wersja będzie bardziej kaloryczna. Inne składniki to oczywiście mąka, jajka, cukier i kakao na biszkopt oraz masło z budyniem do kremu. Wiśnie, których używamy do kremu najlepiej zalać alkoholem, dzięki temu zarówno owoce nabiorą smaku alkoholu, jak i alkohol wymiesza się z sokiem z wiśni. Ciasto robimy jak klasyczny biszkopt. Po wystudzeniu polewamy go alkoholem. W międzyczasie robimy budyń, który po wystudzeniu miksujemy z masłem i kawą. Pokruszone bezy możemy dodać do kremu i wymieszać lub wyłożyć połowę kremu, na to warstwę wiśni z bezami i ponownie krem. Na koniec ciasto posypujemy startą czekoladą lub kakao i schładzamy.

Wartości odżywcze kostki hiszpańskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(124g)
Energia (kalorie)
249.69 kcal
309.61 kcal
Białko
3.81 g
4.73 g
Brak danych dla: cukier, rum.
czytaj dalej

Węglowodany w kostce hiszpańskiej

Na 100g
Na porcję
(124g)
Węglowodany
21.44 g
26.59 g
Brak danych dla: rum.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
20.72 g
25.69 g
Brak danych dla: rum.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(124g)
Tłuszcz
16.06 g
19.91 g
Brak danych dla: rum.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
10.30 g
12.77 g
Brak danych dla: beziki (małe gotowe bezy), rum.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kostkę hiszpańską

Na 100g
Na porcję
(124g)
Ryboflawina
0.13 mg
0.16 mg
Brak danych dla: beziki (małe gotowe bezy), rum.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kostkę hiszpańską

Na 100g
Na porcję
(124g)
Sód
50.77 mg
62.95 mg
Potas
120.57 mg
149.51 mg
Brak danych dla: beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Wapń
50.13 mg
62.16 mg
Brak danych dla: beziki (małe gotowe bezy), rum.
czytaj dalej
Fosfor
71.39 mg
88.53 mg
Brak danych dla: cukier, beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Cynk
0.43 mg
0.53 mg
Brak danych dla: beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kostki hiszpańskiej 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kostce hiszpańskiej

Lista alergenów dla kostki hiszpańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • beziki (małe gotowe bezy)

Cena przygotowania kostki hiszpańskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
80 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
110 g
80 g do ciasta i 30 do budyniu
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 110 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Mleko 2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Wiśnie
300 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Beziki (małe gotowe bezy)
50 g
10.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 50 g
Kakao niesłodzone
15 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 15 g
Rum
70 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 70 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
106.00
Jak oceniasz przepis na kostkę hiszpańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób