Kopytka buraczane
- Ziemniaki średnie (500 g)
- Burak - 2 sztuki (210 g)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (50 g)
Przepis na kopytka buraczane krok po kroku
Buraki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Osusz i owiń folią aluminiową.
Ułóż na blaszce i piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W tym czasie obierz, umyj i ugotuj ziemniaki. Jeszcze gorące przeciśnij przez praskę.
Buraki ostrożnie obierz i zblenduj je z łyżeczką tymianku, szczyptą soli i pieprzu.
Do buraków dodaj ziemniaki, obie mąki i wyrabiaj ciasto, by było gładkie i jednolite.
Ciasto podziel na części i z każdej uformuj wałek.
Wałek pokrój na ukos w 2 cm kawałki.
Wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez 1 minutę od wypłynięcia.
-
Kopytka
-
Kopytka z serem
-
Kopytka leniwe
-
Kopytka ziemniaczane
-
Kopytka ze szpinakiem
-
Kopytka z Thermomixu
-
Kopytka z twarogiem
-
Kopytka z dyni
-
Kopytka na słodko
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Kopytka z batatów
-
Kopytka bezglutenowe
-
Kopytka z mąką ziemniaczaną
-
Pierogi leniwe Thermomix
-
Kopytka szpinakowe
-
Kopytka z gulaszem
-
Kopytka z sosem grzybowym
-
Kopytka z kaszy jaglanej
-
Kopytka
Więcej informacji na temat kopytek buraczanych
Kopytka buraczane to pyszne i zdrowe urozmaicenie tradycyjnych ziemniaczanych kluseczek. Do tego pięknie prezentują się na talerzu dzięki swojej przykuwającej uwagę różowej barwie.
Mianem kopytek określamy grube kluski w kształcie rombów. Ciasto do tych klusek przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków wymieszanych z mąką ziemniaczaną i/lub pszenną i jajkami. Ziemniaki należy ugotować i najlepiej jeszcze ciepłe rozdrobnić. Najlepiej z użyciem praski do ziemniaków.
W przygotowaniu kopytek znaczenie ma czas mieszania masy ze składników. Im dłużej ciasta jest wyrabiane, tym więcej mąki powinno się dodać, ponieważ ziemniaki oddają wodę. Mąka związuje wodę i im mniej jej jest, tym ciasto jest bardziej klejące. Nadmiar mąki do ciasta może spowodować, że kopytka będą bardziej gumowate.
Nasz prosty przepis na kopytka buraczane wzbogacamy oczywiście dodatkiem buraka. Warzywo to nadaje nie tylko pięknego koloru kluskom, ale również zaskakującego smaku.
Te dobre kopytka z buraków są równie szybkie w przygotowaniu, jak zwykłe. Wystarczy, że przed rozpoczęciem gotowania ziemniaków umieścisz w piekarniku owinięte folią aluminiową buraki. Przez godzinę będą się piekły, co spowoduje, że będą bardziej miękkie i aromatyczne. Następnie wystarczy je obrać i zblendować. Dzięki temu, że są pieczone w skórkach, to ich obieranie jest znacznie łatwiejsze. Tak przygotowane ziemniaki wymieszaj z przeciśniętymi ziemniakami, mąką i skrobią. Resztę, czyli formowanie, wykonuje się jak przy standardowych kopytkach. Pomysł na kopytka buraczane na pewno świetnym urozmaiceniem standardowego obiadu. Ich kolor jest tak nadzwyczajny, że na pewno zachwyci również dzieci. Może to dobry pomysł na przemycenie dodatkowych warzyw na obiad? Tym bardziej, że podane z roztopionym masłem są szczególnie smaczne.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.
Aby w pełni udał się Wam ten sprawdzony przepis, to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.
Alergeny w kopytkach buraczanych
Lista alergenów dla kopytek buraczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze kopytek buraczanych
Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.