Kompot z suszonych owoców

Opublikowano: 25.08.2021 r., 18:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kompot z suszonych owoców podany w szklankach z cynamonem.
Kompot z suszonych owoców
Kompot z suszonych owoców jest nieodłącznym elementem wigilijnej wieczerzy. Ma wyjątkowy, wspaniały smak, który zaskakuje słodyczą. Całość jest niezwykle łatwa.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 25 min
925 kcal
Kcal w porcji
510 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Śliwki suszone (250 g)
  • Jabłka suszone (250 g)
  • Gruszki suszone (250 g)
  • Morele (250 g)
  • Miód - 4 łyżki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
kardamon, goździki całe, cynamon cały, anyż
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, dzbanek

Przepis na kompot z suszonych owoców krok po kroku

Owoce włóż do garnka zalej 4 l ciepłej wody i namocz przez 30 minut.

Do garnka dołóż cynamon, anyż i goździki i gotuj całość przez 25 minut.

Kompot przelej do dzbanka i odstaw do ostygnięcia.

Odcedź przyprawy korzenne.

Jak oceniasz przepis na kompot z suszonych owoców
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat kompotu z suszonych owoców

Kompot z suszonych owoców to napój, który nieodłącznie kojarzy się ze świętami. To głównie wtedy jest przygotowywany w większości polskich domów. Ma wielu zwolenników, ale również bardzo dużo przeciwników. W tej wersji całość jest bardzo delikatna, lekka, ale również niezwykle korzenna. To napój, który wspaniale rozgrzewa w zimowe dni, a jego wykonanie zabiera bardzo mało czasu.

Przepis na kompot z suszonych owoców jest niezwykle łatwy i mało pracochłonny. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, jednak należy pamiętać o wstępnym namaczaniu owoców, by były odpowiednio miękkie i oddały cały swój smak do kompotu. Gotowanie jest bardzo szybkie, gdyż owoce rozpadają się naprawdę ekspresowo. Dlatego kompot można zrobić nawet w ten sam dzień.

W tym napoju bardzo ważne są przyprawy, które dodaje się, by stworzyć ten przepyszny smak. Najlepiej sięgnąć w tym wypadku po cynamon, goździki i anyż, a także kardamon. Całość nadaje kompotowi piernikowego smaku, ale również dba o zdrowie. Choć przypraw korzennych nie używa się w kuchni zbyt często, to są one niezwykle wartościowe. Cynamon, którego jest w tym kompocie najwięcej, ma silne działanie przeciwzapalne, a dodatkowo pozwala obniżyć stężenie cukru we krwi. To świetna przyprawa dla wszystkich borykających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Goździki wspaniale dbają o zdrowie jamy ustnej i działają przeciwbólowo. Anyż poprawia trawienie, dzięki czemu kompot świetnie sprawdzi się do wigilijnej kolacji, której często towarzyszy uczucie przejedzenia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kompot z suszonych owoców, by był naprawdę pyszny i słodki, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego najlepszy wigilijny napój, który przekona do siebie nawet największych sceptyków. Z przepisu dowiesz się jak ugotować susz, by stworzyć niezwykle delikatny kompot. Warto wybierać owoce suszone na kompot, które nie mają zbyt dużej liczby konserwantów, a także pamiętać, że nie powinny być wędzone. Dobra jakość produktów sprawi, że całość będzie miała lepszy smak i bardziej dobroczynne działanie na organizm.

Alergeny w kompocie z suszonych owoców

Lista alergenów dla kompotu z suszonych owoców przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z suszonych owoców

Wartości odżywcze kompotu z suszonych owoców

na 100g gotowej potrawy

Ten kompot ma niezwykle wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie będzie wskazany dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(510g)
Energia (kcal)
181.50
925.65
Białko (g)
1.23
6.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(510g)
Węglowodany (g)
48.31
246.36
Węglowodany przyswajalne (g)
43.29
220.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.02
25.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(510g)
Tłuszcz (g)
0.35
1.81
Tłuszcze nasycone (g)
0.17
0.86
Tłuszcze nienasycone (g)
0.19
0.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.10
0.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.43
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(510g)
Witamina A (µg (mcg))
25.00
127.50
Witamina B6 (mg)
0.10
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.41
27.59
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.34
1.72
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.07
Ryboflawina (mg)
0.10
0.53
Niacyna (mg)
0.82
4.21
Foliany (µg (mcg))
2.23
11.36
Beta karoten (µg (mcg))
312.95
1596.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(510g)
Sód (mg)
22.18
113.13
Potas (mg)
357.91
1825.34
Wapń (mg)
19.18
97.83
Fosfor (mg)
35.14
179.20
Magnez (mg)
17.91
91.34
Żelazo (mg)
1.16
5.91
Cynk (mg)
0.25
1.27
Miedź (mg)
0.19
0.97
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z suszonych owoców 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu z suszonych owoców

Koszt składników
88.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki suszone
250 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.88
Za 250 g
Jabłka suszone
250 g
6.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 5
30.00
Za 250 g
Gruszki suszone
250 g
6.00
Za 70,0 g
Liczba opakowań 4
21.43
Za 250 g
Morele
250 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Miód
100 g
4 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Koszt składników
88.00