Przepis na kompot z suszonych owoców krok po kroku

Składniki
  • Śliwki suszone 250 g
  • Jabłka suszone 250 g
  • Gruszki suszone 250 g
  • basmati 250 g
  • Miód 100 g 4 łyżki
Przyprawy
kardamon, goździki całe, cynamon cały, anyż
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, dzbanek

Owoce włóż do garnka zalej 4 l ciepłej wody i namocz przez 30 minut.

Do garnka dołóż cynamon, anyż i goździki i gotuj całość przez 25 minut.

Kompot przelej do dzbanka i odstaw do ostygnięcia.

Odcedź przyprawy korzenne.

Kompot z suszonych owoców podany w szklankach z cynamonem.
kompot z suszonych owoców
Koszt przygotowania dania
65.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1268 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
76

Kompot z suszonych owoców - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kompocie z suszonych owoców

Kompot z suszonych owoców to napój, który nieodłącznie kojarzy się ze świętami. To głównie wtedy jest przygotowywany w większości polskich domów. Ma wielu zwolenników, ale również bardzo dużo przeciwników. W tej wersji całość jest bardzo delikatna, lekka, ale również niezwykle korzenna. To napój, który wspaniale rozgrzewa w zimowe dni, a jego wykonanie zabiera bardzo mało czasu.

Przepis na kompot z suszonych owoców jest niezwykle łatwy i mało pracochłonny. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, jednak należy pamiętać o wstępnym namaczaniu owoców, by były odpowiednio miękkie i oddały cały swój smak do kompotu. Gotowanie jest bardzo szybkie, gdyż owoce rozpadają się naprawdę ekspresowo. Dlatego kompot można zrobić nawet w ten sam dzień.

W tym napoju bardzo ważne są przyprawy, które dodaje się, by stworzyć ten przepyszny smak. Najlepiej sięgnąć w tym wypadku po cynamon, goździki i anyż, a także kardamon. Całość nadaje kompotowi piernikowego smaku, ale również dba o zdrowie. Choć przypraw korzennych nie używa się w kuchni zbyt często, to są one niezwykle wartościowe. Cynamon, którego jest w tym kompocie najwięcej, ma silne działanie przeciwzapalne, a dodatkowo pozwala obniżyć stężenie cukru we krwi. To świetna przyprawa dla wszystkich borykających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Goździki wspaniale dbają o zdrowie jamy ustnej i działają przeciwbólowo. Anyż poprawia trawienie, dzięki czemu kompot świetnie sprawdzi się do wigilijnej kolacji, której często towarzyszy uczucie przejedzenia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kompot z suszonych owoców, by był naprawdę pyszny i słodki, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego najlepszy wigilijny napój, który przekona do siebie nawet największych sceptyków. Z przepisu dowiesz się jak ugotować susz, by stworzyć niezwykle delikatny kompot. Warto wybierać owoce suszone na kompot, które nie mają zbyt dużej liczby konserwantów, a także pamiętać, że nie powinny być wędzone. Dobra jakość produktów sprawi, że całość będzie miała lepszy smak i bardziej dobroczynne działanie na organizm.

Wartości odżywcze kompotu z suszonych owoców

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (510g)
Energia (kalorie)
248.77 kcal
1268.74 kcal
Białko
2.39 g
12.18 g

Węglowodany w kompocie z suszonych owoców

Na 100g
Na porcję (510g)
Węglowodany
63.51 g
323.91 g
Węglowodany przyswajalne
41.22 g
210.22 g
Brak danych dla: basmati.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.11 g
26.06 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (510g)
Tłuszcz
0.40 g
2.05 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.18 g
0.93 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.22 g
1.12 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kompot z suszonych owoców

Na 100g
Na porcję (510g)
Witamina B6
0.09 mg
0.47 mg
Brak danych dla: basmati.
czytaj dalej
Witamina C
3.14 mg
16.00 mg
Brak danych dla: basmati.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.48 mg
Brak danych dla: basmati.
czytaj dalej
Niacyna
0.69 mg
3.51 mg
Brak danych dla: basmati.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kompot z suszonych owoców

Na 100g
Na porcję (510g)
Sód
23.77 mg
121.24 mg
Potas
299.05 mg
1525.13 mg
Brak danych dla: basmati.
czytaj dalej
Wapń
16.23 mg
82.76 mg
Brak danych dla: basmati.
czytaj dalej
Fosfor
29.91 mg
152.54 mg
Brak danych dla: basmati.
czytaj dalej
Magnez
15.64 mg
79.75 mg
Brak danych dla: basmati.
czytaj dalej
Żelazo
1.07 mg
5.46 mg
Brak danych dla: basmati.
czytaj dalej
Cynk
0.20 mg
1.04 mg
Brak danych dla: basmati.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.88 mg
Brak danych dla: basmati.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z suszonych owoców 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kompocie z suszonych owoców

Lista alergenów dla kompotu z suszonych owoców przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. kardamon, goździki całe, cynamon cały, anyż.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z suszonych owoców

Cena przygotowania kompotu z suszonych owoców

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki suszone
250 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.88
Za 250 g
Jabłka suszone
250 g
6.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 5
30.00
Za 250 g
Gruszki suszone
250 g
6.00
Za 70,0 g
Liczba opakowań 4
21.43
Za 250 g
basmati
250 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 250 g
Miód
100 g
4 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
85.00
Łączny koszt
65.71
Jak oceniasz przepis na kompot z suszonych owoców
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób