Kluski szklane
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
Przepis na kluski szklane krok po kroku
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku.
Warzywa przeciśnij przez praskę i połącz z jajkiem
Do masy dodaj mąkę i odrobinę soli. Dokładnie wymieszaj rękami.
Ciasto podziel na mniejsze części, a każdą z nich zroluj.
Każdą rolkę ciasta spłaszcz i wykrawaj z nich kluski, krojąc pod skosem.
W garnku zagotuj 2 l wody i wkładaj kluski partiami.
Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski na parze
-
Kluski kładzione
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski lane na mleku
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kartacze z mięsem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski łyżką kładzione
-
Kopytka leniwe
-
Kluski i kluseczki
Więcej informacji na temat kluski szklane
Kluski szklane to świetna opcja dla każdego, kto kocha kopytka. Całość jest prosta, a przy okazji niezwykle smaczna. Można je podawać bez dodatków lub z pysznym sosem. Te kluski to nieco odmieniona wersja tradycyjnych kopytek. Różni się nieco kształtem, jednak sposób wykonania w większości pozostaje taki sam. Ich głównym składnikiem, tak jak w przypadku innych klusek, są ziemniaki. Całość na pewno sprawdzi się na rodzinne obiady.
Przepis na kluski szklane będzie idealnym wyborem dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Te małe, niepozorne kluseczki, zwane potocznie również "rybkami", to świetna opcja na pyszny posiłek. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Najważniejszym składnikiem są oczywiście ziemniaki. W tej opcji wspaniale sprawdzą się te, które dobrze się sklejają. Zbyt sypkie sprawią, że konsystencja klusek nie będzie zbyt stabilna, przez co będą się one rozpadać podczas gotowania. Kluski robi się z ugotowanych ziemniaków, dlatego należy wcześniej pamiętać o ich obróbce. Świetnie sprawdzą się tutaj resztki z obiadu, które nie zostały zjedzone, dzięki temu można ograniczyć marnowanie żywności i cieszyć się naprawdę smacznym daniem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski szklane, które będą niezwykle smaczne, a przy okazji bardzo łatwe, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Wystarczy tylko kilka chwil, by się nim cieszyć. Do jego stworzenia przyda się stolnica i wałek. Przyda się również duży garnek, w którym można ugotować kluseczki. W tym wypadku ich końcowa obróbka termiczna zajmuje tylko 2 lub 3 minuty, co sprawia, że można przygotować je nieco wcześniej i gotować zaraz przed podaniem. Do ich przygotowania przyda się również dodatkowa porcja mąki, której można użyć do podsypywania, by kluski się nie sklejały ze sobą. Jednak trzeba pamiętać, że zbyt duża jej ilość sprawi, że kopytka będą zbyt twarde.
To doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad, gdyż jest smaczne, a przy okazji naprawdę proste w przygotowaniu. To dobre rozwiązanie dla fanów tradycyjnej kuchni. Kopytka tak przygotowane są pyszne, proste i tanie.
Alergeny w kluski szklane
Lista alergenów dla kluski szklane przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze kluski szklane
To zdrowa opcja, która dostarcza jednak dość sporo kalorii i ma wysoki indeks glikemiczny, więc nie sprawdzi się na co dzień.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.