Jak zrobić kluski lane?

Lane kluski to doskonały dodatek do zup. Jednak jak zrobić kluski lane w domu? Oto najprostszy sposób:

1. Przygotuj wszystkie potrzebne składniki:

- jajka 2 szt,

- mąkę pszenną 50 g,

2. Do miski wsyp mąkę i dodaj jajka i wymieszaj za pomocą łyżki, blendera lub miksera na idealnie gładkie ciasto.

3. W garnku zagotuj wodę, mleko lub bulion.

4. Do gotującej się wody (lub innego płynu) powoli wlewaj ciasto, cienką strużką. Najlepiej ciasto przełożyć do specjalnego rękawa cukierniczego lub do woreczka do mrożenia, w którym na jednym końcu, robi się dziurkę.

5. Klusek nie mieszaj od razu po dodaniu do wody. Pozwól im lekko napęcznieć. Po ok. 2 minutach będą gotowe.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić kluski lane?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić kluski lane? Co jeszcze warto wiedzieć?

Lane kluski świetnie nadają się do rosołu zamiast makaronu. Rosół z kluskami z lanego ciasta to stary sposób na pyszny i sycący bulion. Lane ciasto jest bardzo delikatne i z powodzeniem zastępuje makaron. Jednak to nie jedyna możliwość ich wykorzystanie. Świetnie sprawdzają się:

- w zupach,

- w sosach,

- na mleku.

Ta ostatnia opcja na pewno znana jest wszystkim przedszkolakom, to bowiem niezwykle popularne danie śniadaniowe w tej placówce. Nic dziwnego lane kluski są bardzo delikatne i lekkostrawne. Dzieci bardzo je lubią ze względu na fakturę i naprawdę pyszny smak. Choć zwykle kojarzą się z czystym bulionem, równie dobrze sprawdzają się w pomidorowej. Zastąpią też grzanki, czy groszek ptysiowy, w zupach kremowych, które jednak nie są zbyt gęste.

Lane kluski to doskonały dodatek do zup. Jednak jak zrobić kluski lane w domu? Oto prosty przepis:

1. Przygotuj wszystkie potrzebne składniki:

- jajka 2 szt,

- mąkę pszenną 50 g,

2. Najpierw przygotuj lane ciasto. Do miski wsyp mąkę i dodaj jajka i wymieszaj za pomocą łyżki, blendera lub miksera na idealnie gładkie ciasto. Ciasto na kluski lane powinno być bardzo gęste, ale również niezwykle kremowe.

3. W garnku zagotuj wodę, mleko lub bulion.

4. Do gotującej się wody (lub innego płynu) powoli wlewaj ciasto, cienką strużką. Najlepiej ciasto przełożyć do specjalnego rękawa cukierniczego lub do woreczka do mrożenia, w którym na jednym końcu, robi się dziurkę.

5. Klusek nie mieszaj od razu po dodaniu do wody. Pozwól im lekko napęcznieć. Po ok. 2 minutach będą gotowe.

Jeśli gotujesz kluski na wodzie, pamiętaj o posoleniu jej. Wtedy całość będzie bardziej smaczna. Przy gotowaniu na wodzie kluseczki najlepiej wybierać z wody przy pomocy łyżki cedzakowej. Dzięki temu można to zrobić łatwo. W przypadku gotowania klusek w wodzie lub bulionie najlepiej nabierać je razem z płynną częścią.

Czy da się przygotować lane kluski bez jajka? Wiele osób zastanawia się, czy to jest możliwe, gdyż część małych dzieci reaguje alergicznie na dodatek jajka w kluskach. Wydaje się też niemożliwe, by stworzyć kluski o odpowiedniej fakturze i dobrej konsystencji bez dodatku jajek. Jednak da się to zrobić! W takim wypadku należy połączyć tylko mąkę z wodą. Mąkę bardzo dokładnie mieszamy z wodą, wody nie dajemy dużo, masa powinna być dość gęsta, mniej więcej o konsystencji gęstej śmietany. Najlepiej wsypać do miski mąkę i dodawać po łyżce wody, cały czas mieszając. Gdy konsystencja będzie już odpowiednia, należy postępować tak jak w przypadku tradycyjnych klusek.

Nieco ciężej może być w przypadku lanych klusek bezglutenowych. Jednak da się zrobić kluski lane bezglutenowe. By stworzyć odpowiednią bazę do nich wystarczy wymieszać w równych proporcjach mąkę ziemniaczaną i ryżową. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W tym wypadku również należy użyć jajka. Pozostałe kroki powinny przebiegać tak, jak w przypadku tradycyjnych klusek.

Przepis na kluski lane to doskonała alternatywa dla innych dodatków, których zwykle używa się do zup. Te domowe kluseczki są szybkie i łatwe, dzięki czemu nie trzeba spędzić przy ich robieniu mnóstwa czasu w kuchni. Najlepsze kluski są z delikatnej mąki pszennej.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto