Kluski lane

kluski lane

Kluski lane to jeden z najbardziej popularnych rodzajów klusek w naszym kraju. Kluski powstają poprzez wylewanie surowego ciasta do gorącego płynu – może nim być woda, zupa lub mleko. Kluski lane składają się z mąki, jaj, wody oraz soli, które należy ze sobą uprzednio ubić. Robiąc kluski, trzeba postarać się, aby ich konsystencja była możliwie rzadka – na tyle, żeby ciasto na patelnię wylewać bardzo powoli, równym strumyczkiem. W Polsce kluski lane stanowią ważny element zupy mlecznej, a czasem też rosołu i zupy pomidorowej.

Kluski lane - polecane przepisy

Kluski lane - pozostałe przepisy

Kluski lane – przepisy oraz sposoby przygotowania lanego ciasta

Kluski lane to popularny w Polsce rodzaj klusek. Wiele osób kojarzy je wyłącznie z zupą mleczną, podczas kiedy kluseczki te dodawać można np. do rosołu albo do pomidorówki. Nie każdy dobrze wspomina kluski lane. W naszym kraju ludzie dzielą się na fanów i antyfanów tego przysmaku, głównie ze względu na dość specyficzną konsystencję kluseczek. Jak zrobić ciasto na lane kluski? Czy istnieje sprawdzony przepis na zupę mleczną z lanym kluskami? Sprawdź, czym charakteryzują się te słynne kluski do zupy i naucz się przyrządzać z nimi różne dania!

Przepis na kluski lane, krok po kroku – dowiedz się, jak zrobić ciasto na kluski

Przepis na kluski lane – tak się robi słynne ciasto na kluseczki!

Chyba większość z nas kojarzy lane kluski, jakie kiedyś przyrządzało się w każdym domu. Rodzice lub dziadkowie gotowali kluski lane na mleku, przyrządzając zupę mleczną. W wielu mieszkaniach pichcono również rosół i pomidorówkę, w których pływały lane kluski. Niektórzy doskonale wspominają dania z tymi specyficznymi kluskami. Inni z kolei woleliby o nich jak najszybciej… zapomnieć. Kluski lane nie są skomplikowanym daniem, ponieważ składają się wyłącznie z czterech składników – mąki, jajek, wody i soli. Nie są ani trudne do zrobienia, ani drogie, mając na myśli koszt produktów spożywczych koniecznych do przyrządzenia klusek. Warto więc wykorzystać przepis na nie, aby zastąpić kluseczkami tradycyjny makaron pszenny.

Kluski lane są wbrew pozorom uniwersalnym dodatkiem do zupy. To właśnie dzięki nim potrawa robi się gęstsza, a także znacznie smaczniejsza i bardziej pożywna. Możesz używać ich w większości zup, jeśli ich nie zaprawiasz i nie robisz z nich gęstego kremu. Aby przygotować kluski lane domowej roboty na mleku, koniecznie zaopatrz się w następujące składniki: mleko (ewentualnie napój roślinny tj. migdałowy, kokosowy, ryżowy albo sojowy), jajka, sól i szczypta cukru – pod warunkiem, że chcesz robić słodkie kluseczki. Mleko w przepisie może być tłuste, z kolei cukier powinien być waniliowy – taki będzie najlepszy w wersji na słodko.

Ciasto na kluski lane i kluski na mleku – jak zrobić?

Aby zrobić kluski lane, należy wsypać do osobnego naczynia mąkę pszenną. Jeśli nie jesz glutenu, warto wówczas postawić na mąkę owsianą, ewentualnie mieszankę bezglutenowych mąk (jak do pieczenia pizzy czy chleba). Wbij do tej samej miski jajka średniej wielkości, najlepiej dwie sztuki. Wymieszaj je dokładnie z mąką, aby wyrobić ze składników gładkie ciasto na kluski. Powinno być gęstsze niż to, które robi się na naleśniki. Możesz wymieszać produkty spożywcze rózgą kuchenną, ale i zwykłym widelcem. Dobrym pomysłem będzie też użycie blendera. Dzięki niemu zmiksujesz składniki w zaledwie kilkanaście sekund, a ciasto po chwili będzie już gotowe do użycia.

Zagotuj osobno mleko w niewielkim garnuszku. Jeśli chcesz podawać kluski lane na słodko, dobrze będzie dodać do mleka odrobinę cukru waniliowego, aby podkreślić jego słodycz. W wersji na słodko do mleka zawsze dodać można trochę soli lub nie dosypywać do niego zupełnie nic. Powoli wlej ciasto do rondelka z gotującym się mlekiem. Pilnuj, aby wlewać je cienką strużką, niecałe od razu. Nie mieszaj, ale zaczekaj chwilę, aby kluseczki zachowały pierwotną formę. Po chwili powinny zrobić się pierzaste i puchate. Mleko musi się wciąż delikatnie gotować. Po chwili zamieszaj wszystko i wyłącz kluseczki po upływie dwóch minut.

Przepis na kluski lane w rosole, krok po kroku

Kluski lane idealnie pasują również do rosołu. Aby przygotować takie danie, potrzebujesz zaopatrzyć się w następujące składniki: bulion warzywny albo rosół, mąka pszenna, jajka, sól i pieprz. Najpierw zagotuj rosół albo bulion warzywny w rondelku – może być to również niczym nieprzyprawiona zupa warzywna. Powoli wlewaj ciasto na kluski do gotującego się płynu. Lej je cienkim strumyczkiem, najlepiej po całej powierzchni. Nie zabieraj się od razu za mieszanie zupy – poczekaj, aż kluseczki zachowają jednolitą strukturę. Gdy urosną, zauważysz szybko, jak zrobią się pierzaste i puszyste. Danie powinno się wciąż gotować, jednak najlepiej na małym ogniu. Wymieszaj powoli całość, po czym po upływie dwóch minut wyłącz potrawę. Kluski lane w rosole podawaj na ciepło.

Warto dodać, że kluski lane to doskonałe danie zarówno na śniadanie w formie zupy mlecznej, jak i na obiad pod postacią sycącego rosołu. Kluski dostarczają do organizmu wiele cennych witamin i składników mineralnych, takich jak witamina A, D, K, witaminy z grupy B, a także magnez, potas i wapń. Lane kluski stanowią smaczną i pożywną alternatywę dla wielu tradycyjnych posiłków. Wystarczy dodać do nich kilka dodatkowych produktów, aby wzbogacić smak dania z kluseczkami oraz zwiększyć liczbę kalorii lub makro i mikroelementów. Kluski podawane na ciepło nie dość, że nasycą organizm, to w dodatku rozgrzeją go i dostarczą niezbędnych wartości odżywczych.

Z czym się je kluski lane? Najważniejsze informacje na temat lanych klusek

Z czym podawać lane kluski? Czy smaczne są tylko w zupie?

Przepis na kluski lane jest bardzo prosty, a kluseczki, które dzięki niemu powstają, wychodzą zawsze smaczne i delikatne. Warto pamiętać jednak, że recepturę na kluski lane zawsze można nieco zmodyfikować tak, aby nadać im zupełnie innego wyrazu. Zamiast klasycznej soli możesz użyć na przykład kurkumy, ale też pieprzu lub słodkiej i ostrej papryki. Wiele osób przyrządza kluski lane również z posiekaną drobno natką pietruszki, która nadaje im wytrawnego aromatu. Kluski można zrobić również z cukrem trzcinowym, ksylitolem albo erytrolem. Doskonale komponują się też z cynamonem. Do smaku dodać też można suszone owoce, dżem albo posiekane orzechy. Co ciekawe, bardzo podobne do lanych są kluski kładzione. Je również robi się bowiem z mąki, jajek, wody i soli. Kładzionych jednak nie wlewa się do zupy, a jedynie gotuje w osolonej wodzie, po czym dodaje do dania zamiast np. ryżu albo kaszy.

Lane kluski można podawać tak naprawdę ze wszystkim, nie tylko w formie zupy mlecznej albo rosołu czy pomidorówki. Spożywać można kluski zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Lane kluseczki mogą stać się elementem pysznego i pełnowartościowego obiadu, a także deseru (np. makaron z białym serem na słodko). Kluseczki genialnie komponują się także z potrawami typowo mięsnymi jak bitki lub gulasz. Doskonale smakować będą także z cebulą i skwarkami. Niektórzy sugerują, że zastąpić można kluskami lanymi również ryż, który występuje najczęściej w chińskich daniach.

Kluski lane w formie kukurydzianej zupy – zobacz, jak ją ugotować!

Zupa kukurydziana to genialny pomysł na zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny. Nie dość, że danie jest naprawdę treściwe dzięki obecności klusek lanych, to w dodatku smaczne. Dostarczy też wiele cennych składników odżywczych i energii. Aby przygotować zupę kukurydzianą, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: masło, puszka kukurydzy, wywar mięsny (np. drobiowy), mąka pszenna, cebula, kurkuma w proszku, jajko, sól, pieprz, świeża mięta. Jeśli masz rosół z poprzedniego dnia, nie musisz specjalnie gotować wywaru. Możesz wówczas wykorzystać go jako bazę zamiast wywaru mięsnego. Jeśli jednak nie masz rosołu, zadbaj o ugotowanie wywaru, ponieważ to właśnie na nim robi się kluski lane. Możesz zrobić wywar drobiowy, np. na bazie mięsa z kurczaka. Należy obrać mięso i po ugotowaniu odłożyć je na osobny talerzyk.

Rozpuść masło na patelni i wrzuć na nią cebulę. Smaż do momentu, aż się zeszkli – nie może jednak zrobić się brązowa. Otwórz puszkę z kukurydzą i wlej płyn do wywaru drobiowego. Następnie wrzuć kukurydzę na patelnię, aby przyrumienić ją razem z cebulką. Kukurydza powinna przesiąknąć maślanym aromatem i smakiem. Dodaj mąkę pszenną i smaż wszystko przez ok. 2 minuty. Dodaj do wywaru. Dopraw zupę do smaku przyprawami – kurkumą, pieprzem i solą. Gotuj wszystko jeszcze przez kwadrans, po czym zmiksuj blenderem. Dodaj kukurydzę, która została, a także mięso z kurczaka w kawałkach. Wymieszaj mąkę z jajkiem i cienkim strumykiem wylej kluski na gotującą się zupę. Gotuj maksymalnie przez 3 minuty, po czym wyłącz zupę i posyp danie świeżymi listkami mięty.

Zupa pomidorowa z kluskami lanymi – sprawdź prosty i smaczny przepis

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami to smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest proste do ugotowania, a także naprawdę pożywne. Do przyrządzenia zupy potrzebujesz zaledwie pół godziny, zatem nie jest to przepis bardzo czasochłonny. Możesz uczynić potrawę dobrym obiadem dla swoich najbliższych, a także poczęstować zupą niespodziewanych gości. Aby przygotować posiłek, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: mąka, koncentrat pomidorowy, rosół (wywar), śmietanka 30%, natka pietruszki, lubczyk, jaja, pieprz i sól.

Najpierw zagotuj rosół z koncentratem pomidorowym. Wymieszaj w rondelku jajka i mąkę na gładką masę. W ten sposób przygotowane ciasto przelej powoli do gotującej się zupy, delikatnym strumieniem. Zamieszaj zupę drewnianą łyżką, aby ciasto mogło swobodnie wpływać do zupy. Od czasu do czasu zamieszaj w zupie podczas gotowania, żeby kluski lane nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na wierzch i spuchną, dorzuć suszony lubczyk. Wlej do zupy śmietanę i dopraw ją solą, cukrem, a także pieprzem. Posyp natką pietruszki do smaku.

Jeśli nie chcesz robić pomidorówki z kluskami lanymi wyłącznie na koncentracie, zawsze skorzystać możesz także z przecieru pomidorowego. Przy okazji pamiętaj, że od jakości koncentratu pomidorowego zależy tak naprawdę smak całego dania. Zupa wydaje się zbyt kwaśna? Dodaj do niej cukier, który błyskawicznie podbije smak potrawy. Co zrobić z kolei, gdy masa na kluski jest rzadka? Wyrabiając ciasto, dodaj więcej mąki. W przeciwnym wypadku kluski na pewno znikną w zupie.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto