Kluski drożdżowe
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (3 szt.)
- Drożdże świeże - 1 kawałek (30 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na kluski drożdżowe krok po kroku
Drożdże wymieszaj z cukrem i odrobiną ciepłego mleka.
Dodaj odrobinę mąki i wymieszaj całość, przykryj ręcznikiem i zostaw na 10 minut.
Pozostałą mąkę przesiej przez sitko, dodaj jajka, sól i zaczyn.
Wyrób ciasto i odstaw na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto uformuj w kulki wielkości pięści i przykryj ręcznikiem na 10 minut.
Tak przygotowane kluski ugotuj na parze.
-
Kluski śląskie
-
Kluski z makiem
-
Kluseczki francuskie
-
Kluski śląskie z sosem
-
Sos do klusek śląskich
-
Kluski śląskie z mięsem
-
Kluski śląskie Thermomix
-
Kluski z tartych ziemniaków
-
Kluski śląskie z gulaszem
-
Kluski ze śliwkami
-
Szare kluski śląskie
-
Kluski ziemniaczane z mięsem
-
Kluski z mięsem z rosołu
-
Kluski leniwe z bułką tartą
-
Gumiklyjzy
-
Kluski śląskie
Więcej informacji na temat klusków drożdżowych
Kluski drożdżowe, pyzy czy pampuchy to samo pyszne danie pod wieloma innymi nazwami, które funkcjonują w naszym kraju zależnie od regionu. To nasza polska tradycyjna potrawa znana od wielu lat. W Poznaniu pączki na parze funkcjonują pod nazwą pyzy, a tradycyjne wielkopolskie danie składa się właśnie z pyz, kaczki w sosie i modrej kapusty. Tak czy inaczej, pączki na parze, pyzy czy pampuchy to nic innego jak pyszne, delikatne, gotowane na parze kulki z ciasta drożdżowego, które możesz podawać na słodko lub w wersji wytrawnej. Sprawdzą się w głównej roli podczas obiadu np. z dżemem lub śmietaną, ale będą też świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych np. do pieczeni z sosem lub bitek w sosie pieczeniowym. Wybierając wersje na słodko z dżemem lub konfiturą, warto przygotować ją samodzielnie z sezonowych owoców, wtedy mamy pewność, co znajduje się w środku, takiej słodkiej przekąski i nie dostarczymy do naszego organizmu zbędnej ilości cukru. Przygotuj wersję domową lub sprawdź skład i wybierz ten z najlepszym. Pączki na parze możesz przygotować także z nadzieniem, wtedy podczas wyrastania ciasta do środka należy włożyć farsz mięsny lub słodkie nadzienie. Przepis na kluski drożdżowe nie jest trudny i z pewnością poradzi sobie z nim większość osób, wymaga jednie odrobiny cierpliwości. Ciasto dwukrotnie rośnie po to aby pyzy były delikatne i puszyste po ugotowaniu. Warto także zaopatrzyć się w specjalną kratkę, którą nałożymy na garnek z gotującą się wodą, a na nią przygotowane pyzy. Bez kratki także dasz radę, wtedy niezbędna będzie gaza lub pielucha tetrowa, która założysz na wierzch garnka, a na nią ułożysz kulki ciasta. Jeśli masz parowar, śmiało możesz z niego skorzystać, to będzie zdecydowanie najwygodniejsza opcja. Nie ważne jednak czy pyzy będą gotowane na parze, czy w parowarze, każde będą dobre i smaczne. Ten sprawdzony przepis, który wymaga odrobiny czasu i cierpliwości opisuję krok po kroku nieco niżej.
Zatem skoro już wiesz jak zrobić kluski drożdżowe, spróbuj samodzielnie. Smacznego!
Alergeny w kluskach drożdżowych
Lista alergenów dla klusków drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze klusków drożdżowych
Kluski drożdżowe możesz podawać na słodko lub słono do obiadu.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
-
mąka pszenna,
mleko,
jajka,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.