Kluski do strogonowa
- Ziemniaki późne - 15 średnich sztuk (1500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Mąka ziemniaczana - 8 płaskich łyżek stołowych (80 g)
Przepis na kluski do strogonowa krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku.
Wlej wodę, wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Odcedź ziemniaki i odstaw do wystudzenia.
Umieść je w malakserze i rozdrobnij.
Przełóż do miski, dodaj jajko, sól, oregano, mąkę ziemniaczaną i posiekaną natkę pietruszki.
Zagnieć gładkie ciasto i formuj kluseczki o dowolnym kształcie.
W garnku zagotuj około 5 litrów wody z solą.
Na wrzątek wkładaj kluski i gotuj przez 5 minut, gdy będą gotowe, zaczną wypływać.
Kluseczki podawaj na dużym talerzu z dodatkiem sosu.
-
Strogonow
-
Strogonow wieprzowy
-
Zupa strogonow
-
Strogonow drobiowy
-
Strogonow z kurczaka
-
Strogonow wołowy
-
Strogonow ze schabu
-
Strogonow z wieprzowiny
-
Strogonow z indyka
-
Strogonow wieprzowy z łopatki
-
Strogonow z boczniaka
-
Gulasz z kociołka
-
Gulasz strogonow
-
Strogonow z szynki
-
Strogonow z pieczarkami
-
Strogonow Thermomix
-
Strogonow z karkówki
-
Strogonow wegetariański
-
Strogonow
Więcej informacji na temat klusek do strogonowa
Kluski do strogonowa prosty przepis na smaczne danie. Kluseczki to bardzo dobry pomysł na szybkie do zrobienia mięciutkie kluseczki, które posłużą jako dodatek do wielu różnych gulaszy mięsnych lub warzywnych. Przepis na kluski do strogonowa jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: ziemniaki, mąka ziemniaczana, natka pietruszki, jajko, oregano, sól, pieprz.
Jak zrobić kluski do strogonowa? Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku. Wlej wodę, wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Odcedź ziemniaki i odstaw do wystudzenia. Umieść je w malakserze i rozdrobnij. Przełóż do miski, dodaj jajko, sól, oregano, mąkę ziemniaczaną i posiekaną natkę pietruszki. Zagnieć gładkie ciasto i formuj kluseczki o dowolnym kształcie. W garnku zagotuj około 5 litrów wody z solą. Na wrzątek wkładaj kluski i gotuj przez 5 minut, gdy będą gotowe, zaczną wypływać. Kluseczki podawaj na dużym talerzu z dodatkiem sosu.
Ziemniaki użyte do przygotowania klusek to bardzo popularne na całym świecie warzywo. Ziemniaki były podstawą diety biednych ludzi i pasterzy. Większość potraw ma swój początek właśnie w kuchni ludzi biednych. Ziemniaki mają różne odmiany i zawartość skrobi. Właśnie ona klasyfikuje ziemniaki pod względem użytkowości do przygotowania potraw. Ziemniaki zawierają skrobię oporną, czyli taką, która nie ulega trawieniu. Są także źródłem potasu niezbędnego składnika mineralnego do prawidłowej pracy serca oraz utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. Potas odpowiada także za funkcjonowanie gospodarki wodno-elektrolitowej.
Podsumowując szybkie i pyszne kluseczki sprawdzą się jako dodatek do gulaszu. Kluseczki mają cudowny ziołowy aromat i można je podać z lekkim sosem warzywnym lub odrobiną masła. Łatwe kluski można przygotować z ziemniaków po obiedzie z poprzedniego dnia. Kluski są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni i odsmażyć na maśle lub oleju.
Alergeny w kluskach do strogonowa
Lista alergenów dla klusek do strogonowa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze klusek do strogonowa
Kluski do strogonowa to przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych, które w sposób jednostajny podnoszą poziom glukozy we krwi. Kluseczki są źródłem błonnika pokarmowego oraz skrobi opornej zawartej w ziemniakach.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.