Przepis na kisiel z siemienia lnianego krok po kroku
- Siemię lniane (całe) 500 g
- Truskawki mrożone 400 g 1 opakowanie
- Ksylitol (cukier brzozowy) 100 g pół szklanki
Siemię lniane umieść w rondlu, wlej wodę (około 1 litra), dodaj ksylitol i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut.
Truskawki umyj, oczyść z szypułek i zblenduj.
Rozdrobnione truskawki dodaj do garnka i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Kisiel podawaj w głębokich talerzach.
Często zadawane pytania
-
Ciastka owsianki
-
Smoothie
-
Muffiny bananowe
-
Chlebek bananowy fit
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Ciasteczka z masłem orzechowym
-
Deser chia
-
Rogaliki krucho drożdżowe
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Nugat
-
Pieczone jabłko
-
Budyń jaglany
-
Nutella ze śliwek
-
Muffinki marchewkowe
-
Deser z tapioki
-
Deser z galaretki
-
Mus truskawkowy
-
Galaretka bez cukru
-
Zdrowe desery

(liczba kalorii)
Kisiel z siemienia lnianego - cechy przepisu
Więcej o kisielu z siemienia lnianego
Kisiel z siemienia lnianego to świetny pomysł na pyszny deser niezawierający glutenu. Kisiel z siemienia przygotujesz bez dodatku mąki. Przepis na kisiel z siemienia lnianego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia kisielu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: siemię lniane, truskawki, ksylitol.
Jak zrobić kisiel z siemienia lnianego? Siemię lniane umieść w rondlu, wlej wodę, dodaj ksylitol i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i zblenduj. Rozdrobnione truskawki dodaj do garnka i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Kisiel podawaj w głębokich talerzach.
Siemię lniane to nasiona pochodzące z rośliny lnu pospolitego. Siemię można nazwać Polskim super food, gdyż zawiera ogrom właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Siemię lniane ma silną właściwość śluzo twórczą. Śluz powstały podczas moczenia nasion ma bardzo korzystny wpływ na nasz układ trawienny, pomaga łagodzić stany zapalne oraz regulować prace jelit. Siemię lniane jest także wspaniałym źródłem kwasów omega 3, które bardzo korzystnie wpływają na nasz układ krwionośny, pomagają także obniżyć poziom cholesterolu w naszej krwi. Siemię lniane zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który zwiększa treść posiłków. Błonnik ma także działanie obniżające poziom glukozy we krwi, może także pomóc w regulacji poziomu cholesterolu. Siemię lniane jest produktem kalorycznym, lecz ma tak dużo korzyści zdrowotnych dla naszego ciała, że nie powinniśmy przejmować się kaloriami z niego spożytymi.
Podsumowując pyszny i zdrowy kisiel z siemienia lnianego sprawdzi się doskonale jako szybki deser dla całej rodziny. Kisiel jest łatwy do zrobienia i nie zawiera dodatku mąki. Prosty przepis można przygotować także z dodatkiem innych owoców. Kisiel jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go także przechowywać w lodówce przez maksymalnie dwa dni. Kisiel można przygotować w wersji bez gotowania, wystarczy zalać siemię wrzącą wodą.
Wartości odżywcze kisielu z siemienia lnianego
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w kisielu z siemienia lnianego
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na kisiel z siemienia lnianego
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na kisiel z siemienia lnianego
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kisielu z siemienia lnianego
Lista alergenów dla kisielu z siemienia lnianego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kisiel z siemienia lnianego