Kisiel z siemienia lnianego

Opublikowano: 11.03.2022 r., 9:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kisiel z siemienia lnianego podany w słoiczku.
Kisiel z siemienia lnianego
Kisiel z siemienia lnianego to wspaniała propozycja na bezglutenowy deser. Siemię lniane jest polskim superfoods i powinniśmy po nie sięgać jak najczęściej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
738 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Siemię lniane (całe) (500 g)
  • Truskawki mrożone - 1 opakowanie (400 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - pół szklanki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kisiel z siemienia lnianego krok po kroku

Siemię lniane umieść w rondlu, wlej wodę (około 1 litra), dodaj ksylitol i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut.

Truskawki umyj, oczyść z szypułek i zblenduj.

Rozdrobnione truskawki dodaj do garnka i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Kisiel podawaj w głębokich talerzach.

Jak oceniasz przepis na kisiel z siemienia lnianego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat kisielu z siemienia lnianego

Kisiel z siemienia lnianego to świetny pomysł na pyszny deser niezawierający glutenu. Kisiel z siemienia przygotujesz bez dodatku mąki. Przepis na kisiel z siemienia lnianego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia kisielu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: siemię lniane, truskawki, ksylitol.

Jak zrobić kisiel z siemienia lnianego? Siemię lniane umieść w rondlu, wlej wodę, dodaj ksylitol i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i zblenduj. Rozdrobnione truskawki dodaj do garnka i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Kisiel podawaj w głębokich talerzach.

Siemię lniane to nasiona pochodzące z rośliny lnu pospolitego. Siemię można nazwać Polskim super food, gdyż zawiera ogrom właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Siemię lniane ma silną właściwość śluzo twórczą. Śluz powstały podczas moczenia nasion ma bardzo korzystny wpływ na nasz układ trawienny, pomaga łagodzić stany zapalne oraz regulować prace jelit. Siemię lniane jest także wspaniałym źródłem kwasów omega 3, które bardzo korzystnie wpływają na nasz układ krwionośny, pomagają także obniżyć poziom cholesterolu w naszej krwi. Siemię lniane zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który zwiększa treść posiłków. Błonnik ma także działanie obniżające poziom glukozy we krwi, może także pomóc w regulacji poziomu cholesterolu. Siemię lniane jest produktem kalorycznym, lecz ma tak dużo korzyści zdrowotnych dla naszego ciała, że nie powinniśmy przejmować się kaloriami z niego spożytymi.

Podsumowując pyszny i zdrowy kisiel z siemienia lnianego sprawdzi się doskonale jako szybki deser dla całej rodziny. Kisiel jest łatwy do zrobienia i nie zawiera dodatku mąki. Prosty przepis można przygotować także z dodatkiem innych owoców. Kisiel jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go także przechowywać w lodówce przez maksymalnie dwa dni. Kisiel można przygotować w wersji bez gotowania, wystarczy zalać siemię wrzącą wodą.

Alergeny w kisielu z siemienia lnianego

Lista alergenów dla kisielu z siemienia lnianego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kisiel z siemienia lnianego

Wartości odżywcze kisielu z siemienia lnianego

na 100g gotowej potrawy

Kisiel z siemienia lnianego to wspaniałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Siemię lniane zawiera bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Kisiel nie zawiera glutenu, więc będzie dobrym pomysłem dla chorujących na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
295.50
738.75
Białko (g)
10.47
26.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
32.77
81.92
Węglowodany przyswajalne (g)
17.23
43.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
15.54
38.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
20.99
52.48
Tłuszcze nasycone (g)
20.97
52.41
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
0.80
2.00
Witamina C (mg)
16.48
41.20
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
10.80
27.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
0.80
2.00
Wapń (mg)
133.90
334.75
Żelazo (mg)
3.15
7.88
Szacunkowy indeks glikemiczny kisielu z siemienia lnianego 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kisielu z siemienia lnianego

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Siemię lniane (całe)
500 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 500 g
Truskawki mrożone
400 g
1 opakowanie
8.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
7.11
Za 400 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
pół szklanki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Koszt składników
38.00