Kaszka kukurydziana

Opublikowano: 23.07.2022 r., 10:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kaszka kukurydziana z owocami
Kaszka kukurydziana
Kaszka kukurydziana z dodatkiem truskawek to doskonały pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na smaczną kaszę.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 15 min
366 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Kasza kukurydziana (100 g)
  • Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Miód - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Truskawki (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kaszkę kukurydzianą krok po kroku

Mleko zagotuj.

Do mleka wsyp kaszę kukurydzianą i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut (co jakiś czas kaszę wymieszaj).

Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój na ćwiartki.

Pod koniec gotowania do kaszy dodaj miód oraz truskawki i wymieszaj.

Gotową kaszę przelej do miseczek i podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na kaszkę kukurydzianą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat kaszki kukurydzianej

Kaszka kukurydziana z dodatkiem truskawek to doskonały pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Najlepsza kaszka doskonale smakuje bezpośrednio po przygotowaniu, podana na ciepło.

Prosty przepis na kaszkę kukurydzianą nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: Kasza kukurydziana, mleko spożywcze, miód oraz truskawki. Truskawki możesz zamienić na inne owoce, a poza sezonem ich dojrzewania wykorzystać owoce mrożone.

Jak zrobić kaszkę kukurydzianą? Mleko zagotuj. Do mleka wsyp kaszę kukurydzianą i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut (co jakiś czas kaszę wymieszaj). Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój na ćwiartki. Pod koniec gotowania do kaszy dodaj miód oraz truskawki i wymieszaj. Gotową kaszę przelej do miseczek i podawaj na ciepło.

Truskawki to bardzo popularne owoce. Są one dostępne w sprzedaży w największej ilości latem w okresie od czerwca do sierpnia. Truskawki są szeroko wykorzystywane w kuchni. Można z nich przygotowywać koktajle, desery, ciasta lub dżemy. Truskawki to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającego za jędrność naszej skóry. Witamina C wpływa również na wzmocnienie odporności naszego organizmu - dlatego jej odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Dodatkowo truskawki zawierają magnez, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego czy krzemu, który korzystanie wpływa na kondycję włosów, skóry oraz paznokci. Dodatkowo truskawki są niskokaloryczne i zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit oraz zapobiega zaparciom.

Podsumowując pyszna kaszka kukurydziana na mleku z dodatkiem truskawek jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smaczna kaszka świetnie sprawdzi się jako śniadanie dla dzieci i dorosłych. Jako dodatek do kaszy możesz wykorzystać również orzechy, które wzbogacą danie w tłuszcze.

Alergeny w kaszce kukurydzianej

Lista alergenów dla kaszki kukurydzianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze kaszki kukurydzianej

na 100g gotowej potrawy

Kaszka kukurydziana to doskonała propozycja na smaczne śniadanie. Dodatek owoców do kaszy wzbogaca ją w wiele substancji odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
81.39
366.26
Białko (g)
2.95
13.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
14.81
66.65
Węglowodany przyswajalne (g)
6.31
28.38
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
4.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
1.32
5.92
Tłuszcze nasycone (g)
1.00
4.50
Tłuszcze nienasycone (g)
0.32
1.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.23
1.04
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.38
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.35
19.57
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
45.43
204.46
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
1.35
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.29
86.82
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.60
2.69
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
45.11
202.99
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.43
Ryboflawina (mg)
0.12
0.56
Niacyna (mg)
0.66
2.96
Foliany (µg (mcg))
8.96
40.30
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.91
17.61
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
21.83
98.22
Potas (mg)
137.43
618.46
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Wapń (mg)
73.83
332.22
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
77.37
348.16
Magnez (mg)
10.80
48.62
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.59
2.65
Cynk (mg)
0.28
1.28
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.08
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszki kukurydzianej 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaszki kukurydzianej

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza kukurydziana
100 g
2.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 100 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Miód
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Koszt składników
29.50