Przepis na kaszkę kukurydzianą krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mleko zagotuj.

Do mleka wsyp kaszę kukurydzianą i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut (co jakiś czas kaszę wymieszaj).

Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój na ćwiartki.

Pod koniec gotowania do kaszy dodaj miód oraz truskawki i wymieszaj.

Gotową kaszę przelej do miseczek i podawaj na ciepło.

Kaszka kukurydziana podana z owocami w miseczce.
Kaszka kukurydziana
Koszt przygotowania dania
8.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
366 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
60

Kaszka kukurydziana - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kaszce kukurydzianej

Kaszka kukurydziana z dodatkiem truskawek to doskonały pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Najlepsza kaszka doskonale smakuje bezpośrednio po przygotowaniu, podana na ciepło.

Prosty przepis na kaszkę kukurydzianą nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: Kasza kukurydziana, mleko spożywcze, miód oraz truskawki. Truskawki możesz zamienić na inne owoce, a poza sezonem ich dojrzewania wykorzystać owoce mrożone.

Jak zrobić kaszkę kukurydzianą? Mleko zagotuj. Do mleka wsyp kaszę kukurydzianą i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut (co jakiś czas kaszę wymieszaj). Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój na ćwiartki. Pod koniec gotowania do kaszy dodaj miód oraz truskawki i wymieszaj. Gotową kaszę przelej do miseczek i podawaj na ciepło.

Truskawki to bardzo popularne owoce. Są one dostępne w sprzedaży w największej ilości latem w okresie od czerwca do sierpnia. Truskawki są szeroko wykorzystywane w kuchni. Można z nich przygotowywać koktajle, desery, ciasta lub dżemy. Truskawki to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającego za jędrność naszej skóry. Witamina C wpływa również na wzmocnienie odporności naszego organizmu - dlatego jej odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Dodatkowo truskawki zawierają magnez, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego czy krzemu, który korzystanie wpływa na kondycję włosów, skóry oraz paznokci. Dodatkowo truskawki są niskokaloryczne i zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit oraz zapobiega zaparciom.

Podsumowując pyszna kaszka kukurydziana na mleku z dodatkiem truskawek jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smaczna kaszka świetnie sprawdzi się jako śniadanie dla dzieci i dorosłych. Jako dodatek do kaszy możesz wykorzystać również orzechy, które wzbogacą danie w tłuszcze.

Wartości odżywcze kaszki kukurydzianej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
81.39 kcal
366.26 kcal
Białko
2.95 g
13.27 g

Węglowodany w kaszce kukurydzianej

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
14.81 g
66.65 g
Węglowodany przyswajalne
6.31 g
28.38 g
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.91 g
4.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
1.32 g
5.92 g
Tłuszcze nasycone
0.86 g
3.89 g
Tłuszcze nienasycone
0.45 g
2.03 g
Tłuszcze jednonasycone
0.23 g
1.04 g
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.08 g
0.38 g
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol
4.35 mg
19.57 mg
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kaszkę kukurydzianą

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
45.43 µg (mcg)
204.46 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.34 mg
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
1.35 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina C
19.29 mg
86.82 mg
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina D
0.60 µg (mcg)
2.69 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina E
0.02 mg
0.07 mg
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Retinol
45.11 µg (mcg)
202.99 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.43 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.56 mg
Niacyna
0.66 mg
2.96 mg
Foliany
8.96 µg (mcg)
40.30 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Beta karoten
3.91 µg (mcg)
17.61 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kaszkę kukurydzianą

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
21.83 mg
98.22 mg
Potas
137.43 mg
618.46 mg
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Wapń
73.83 mg
332.22 mg
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Fosfor
77.37 mg
348.16 mg
Magnez
10.80 mg
48.62 mg
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Żelazo
0.59 mg
2.65 mg
Cynk
0.28 mg
1.28 mg
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.08 mg
Brak danych dla: kasza kukurydziana.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszki kukurydzianej 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kaszce kukurydzianej

Lista alergenów dla kaszki kukurydzianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania kaszki kukurydzianej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza kukurydziana
100 g
2.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 100 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Miód
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Koszt składników
29.50
Jak oceniasz przepis na kaszkę kukurydzianą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób