Karkówka duszona w sosie
- Karkówka wieprzowa (750 g)
- Cebula (300 g)
- Marchewka (135 g)
- Czosnek (15 g)
- Masło klarowane (10 g)
- Mąka pszenna typ 500 (20 g)
Przepis na karkówkę duszoną w sosie krok po kroku
Karkówkę umyj i osusz, następnie podziel na plastry. Rozbij. Każdy plaster z obu stron posyp solą i pieprzem.
Masło klarowane roztop na patelni. Wrzuć plastry karkówki i obsmaż z obu stron na rumiano. Gdy karkówka będzie podsmażona, dodaj pokrojoną w grube pióra cebulę i smaż aż do złotego koloru.
Następnie zawartość patelni zalej wodą. Dodaj liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, łyżeczkę ostrej papryki i wymieszaj.
Duś 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj pokrojoną w plasterki marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Duś jeszcze przez około 25 - 30 minut do miękkości mięsa.
Mąkę rozprowadź w miseczce z odrobiną zimnej wody (tak by miała lekko lejącą konsystencję). Z patelni wyjmij mięso i odłóż na talerz. Do sosu powoli, ciągle mieszając, wlej mąkę. Zagotuj.
Wrzuć mięso na patelnię i duś jeszcze 2-3 minuty.
Więcej informacji na temat karkówki duszonej w sosie
Karkówka duszona w sosie to danie, które ma wielu miłośników. Nic dziwnego - miękkie i soczyste mięso, otulone smacznym i aromatycznym sosem jest fantastyczne.
Przepis na karkówkę duszoną w sosie najlepsza opcja na obiad dla całej rodziny. Karkówka jest smaczna, ale dopiero w niezwykle aksamitnym sosie zyskuje wspaniały smak. Tak przygotowana karkówka jest niezwykle delikatna i pełna smaku. Mięso jest bardzo soczyste i skąpane w aromatycznym sosie, który świetnie komponuje się z ziemniakami z wody czy kluskami. W takiej wersji karkówka nie przypomina tłustej i ciężkostrawnej potrawy, z którą się zwykle kojarzy. Uduszona z dodatkiem przypraw, warzyw i w sosie jest znacznie lżejsza i delikatniejsza. To lepszy wybór dla wszystkich ograniczających smażenie i dodatek tłuszczu do potraw. W tym wydaniu jest też bardziej lekkostrawna. Do sosu dodaje się dość sporo przypraw, dzięki czemu jest wspaniałym dodatkiem podkreślającym mięso. Ten sos świetnie łączy się też z ziemniakami.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karkówkę duszoną w sosie, by była pyszna i dobra również dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Karczek wieprzowy w kawałkach idealnie smakuje duszony w delikatnym sosie. Jeśli szukasz pomysłu na smaczny obiad, dołóż do mięsa dodatek skrobiowy np. ziemniaki lub kaszę i ulubione warzywa. Dzięki temu zyskasz zbilansowane danie, które nie tylko nasyci Cię, ale również dostarczy mnóstwo dobrych składników. Idealnie komponuje się z ziemniakami z wody, ale również kluskami. W wersji bardziej fit można połączyć go z kaszą i surówką z buraczków. To mięsny dodatek, który skradnie serca wszystkich, którzy tylko go spróbują. Całość jest tak łatwa, że poradzi sobie z nią nawet osoba początkująca. To sprawdzona receptura, a mięso zawsze się udaje i wychodzi bardzo delikatne. Mięso przygotowane zgodnie z tą recepturą jest bardzo kruche i pyszne. Najważniejszym elementem całego przepisu jest odpowiedni sos, który łączy w sobie wiele przypraw, które nadają odpowiedniego smaku całości. Dobrze, by mięso odpowiednio długo dusiło się w sosie.
Alergeny w karkówkcę duszonej w sosie
Lista alergenów dla karkówki duszonej w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
W przepisie na karkówkę duszoną w sosie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze karkówki duszonej w sosie
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i witamin.
Energia i białka
(205g)
Węglowodany
(205g)
Tłuszcze
(205g)
Witaminy
(205g)
Składniki mineralne
(205g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.