Jajka zapiekane

Opublikowano: 22.10.2023 r., 16:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka zapiekane podane w kokilkach.
Jajka zapiekane
Szykujesz imprezę i nie masz pomysłu na przystawkę? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne jajka zapiekane z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 15 min
162 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Szynka parmeńska - 6 plastrów (120 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Suszone pomidory w oleju - 6 sztuk (40 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, forma na muffiny

Przepis na jajka zapiekane krok po kroku

Formę do muffinek wysmaruj olejem rzepakowym (możesz wykorzystać do tego olej z suszonych pomidorów).

Każde wgłębienie formy wyłóż plastrem szynki, na dno ułóż pokrojone pomidory suszone.

Do każdego wgłębienia formy do muffinek wybij jajko.

Jajka piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (bez termoobiegu, z funkcją góra-dół) przez około 15 minut.

Po upieczeniu jajka wyciągnij delikatnie i przełóż na talerz.

Przed podaniem posyp je szczyptą soli oraz pieprzu.

Jak oceniasz przepis na jajka zapiekane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 65,9% osób

Więcej informacji na temat jajek zapiekanych

Jajka zapiekane świetnie sprawdzą się jako przystawka na imprezę. Najlepsze jajka zapiekane można podać również jako przekąska podczas spotkań ze znajomymi. Sprawdzony przepis na jajka zapiekane jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przystawki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: szynka parmeńska, jajka, suszone pomidory, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

A jak zrobić jajka zapiekane? Formę do muffinek wysmaruj olejem rzepakowym (możesz wykorzystać do tego olej z suszonych pomidorów). Każde wgłębienie formy wyłóż plastrem szynki, na dno ułóż pokrojone pomidory suszone. Do każdego wgłębienia formy do muffinek wybij jajko. Jajka piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (bez termoobiegu, z funkcją góra-dół) przez około 15 minut. Po upieczeniu jajka wyciągnij delikatnie i przełóż na talerz. Przed podaniem posyp je szczyptą soli oraz pieprzu.

Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Białko jaja kurzego uznawane jest za białko wzorcowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich ilościach. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. Żółtko jaja zawiera beta-karoten oraz luteinę, które spożywane w odpowiednich ilościach chronią narząd wzroku przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA oraz UVB.

Podsumowując pyszne jajka zapiekane z szynką parmeńską i pomidorami suszonymi to doskonały pomysł na przekąski lub przystawkę. Smaczne jajka zapiekane są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w jajkach zapiekanych

Lista alergenów dla jajek zapiekanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze jajek zapiekanych

na 100g gotowej potrawy

Jajka zapiekane to doskonała propozycja na przystawkę. Jajka stanowią doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
203.35
162.68
Białko (g)
14.41
11.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
2.30
1.84
Węglowodany przyswajalne (g)
1.84
1.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
0.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
15.10
12.08
Tłuszcze nasycone (g)
7.01
5.61
Tłuszcze nienasycone (g)
8.09
6.47
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.64
4.51
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.46
1.97
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
260.24
208.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
108.55
86.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.98
6.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.29
1.04
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
103.53
82.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.02
4.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
544.04
435.23
Potas (mg)
212.04
169.63
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń (mg)
39.92
31.94
Żelazo (mg)
1.34
1.07
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek zapiekanych 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek zapiekanych

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka parmeńska
120 g
6 plastrów
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
21.00
Za 120 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Suszone pomidory w oleju
40 g
6 sztuk
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.89
Za 40 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
47.00