Jajka nadziewane
- Jajko (8 szt.)
- Szynka delikatesowa (120 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (20 g)
- Majonez (100 g)
- Ketchup (100 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Ogórki konserwowe - 2 średnie sztuki (200 g)
Przepis na jajka nadziewane krok po kroku
Jajka umieść w garnku, wlej wodę.
Gotuj jajka przez 7-9 minut.
Wystudź i obierz ze skorupki.
Przekrój jajka na połówki i wyjmij z nich żółtka.
Żółtka umieść w misce.
Posiekaj szczypior i koper.
Szynkę pokrój w drobną kostkę.
Ogórki konserwowe posiekaj bardzo drobno.
Dodaj zioła i warzywa do żółtek.
Do żółtek dodaj także majonez, ketchup i musztardę.
Wymieszaj dokładnie składniki.
Farsz nakładaj w białka jaj.
Wierzch jajek udekoruj szczypiorkiem.
-
Jajka faszerowane
-
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Jajko faszerowane awokado
-
Jaja faszerowane łososiem
-
Jaja faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane tuńczykiem
-
Jajka faszerowane w skorupkach
-
Jaja faszerowane w skorupkach
-
Jajka faszerowane na wielkanoc
-
Farsz do jajek
-
Jajka faszerowane awokado
-
Pieczarki faszerowane jajkiem
-
Jajka faszerowane z szynką
-
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
-
Kurczak z jajka
-
Jaja nadziewane
-
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem
-
Jaja faszerowane
Więcej informacji na temat jajek nadziewanych
Jajka nadziewane to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Prosty przepis na Wielkanoc wykorzystać można także w dni powszednie. Faszerowane jajka bardzo ładnie prezentują się na talerzu i podawać można je na wiele różnych okazji. Przepis na jajka nadziewane jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, szynka wędzona, szczypior, majonez, musztarda, ketchup, koper, ogórki w occie.
Jak zrobić jajka nadziewane? Jajka umieść w garnku, wlej wodę. Gotuj jajka przez 7-9 minut. Wystudź i obierz ze skorupki. Przekrój jajka na połówki i wyjmij z nich żółtka. Żółtka umieść w misce. Posiekaj szczypior i koper. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Ogórki konserwowe posiekaj bardzo drobno. Dodaj zioła i warzywa do żółtek. Do żółtek dodaj także majonez, ketchup i musztardę. Wymieszaj dokładnie składniki. Farsz nakładaj w białka jaj. Wierzch jajek udekoruj szczypiorkiem.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są
też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując pyszne faszerowane jajka to najlepsze śniadanie dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis przygotujesz w niespełna 20 minut. Jajka są idealne także na kolację. Jajka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2 dni.
Alergeny w jajkach nadziewanych
Lista alergenów dla jajek nadziewanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Ogórki konserwowe
Wartości odżywcze jajek nadziewanych
Jajka nadziewane to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka świetnie sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej. Jajka zawierają dużą ilość składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.