Jabłka w cieście naleśnikowym
- Jabłko - 3 jabłka bez ogryzka (540 g)
- Olej rzepakowy - Trzy łyżki stołowe oleju (45 ml)
- Jajko - Dwa całe jajka rozmiar M (2 szt.)
- Mleko 2% - Pół szklanki mleka (125 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - Szklanka mąki (160 g)
- Masło - Do przysmażenia (10 g)
Przepis na jabłka w cieście naleśnikowym krok po kroku
Zacznij od przygotowania ciasta naleśnikowego. Do miski wlej pół szklanki wody i pół szklanki mleka, a następnie wbij dwa jajka. Dodaj pół łyżeczki soli oraz trzy łyżki stołowe oleju rzepakowego. Całość wymieszają za pomocą miksera i stopniowo dodaj mąkę. Ciasto powinno być gęste.
Jabłka umyj, obierz i wytnij ogryzek. Następnie jabłka pokrój w plastry. Plasterki nie powinny być zbyt cienki, aby się nie rozrywały, ale też nie mogą być za grube. Teraz możesz oprószyć je cynamonem.
Na patelni umieść masło, a następnie włącz palnik lub płytę.
Plastry jabłka zamaczaj w cieście i kładź na rozgrzanej patelni. Obracaj na drugą stronę, gdy pierwsza się zarumieni. W zależności od kuchenki i ustawionej mocy, powinno to zająć od 2 do 4 minut.
Gotowe jabłka w cieście przełóż na talerz. Udekoruj według własnych preferencji (cukier, cukier wanilinowy, bita śmietana, kwaśna śmietana, czekolada, truskawki, cukier puder, cynamon).
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat jabłek w cieście naleśnikowym
Lubisz naleśniki, ale zastanawiasz się, co do nich dodać? Jabłka tarte to dobry pomysł, ale nie każdy lubi starte owoce, poza tym ścieranie jabłek zajmuje więcej czasu niż ich pokrojenie. Te całe jabłka w cieście (plasterki) nie są pieczone w piekarniku, więc możesz je przygotować w upalne dni bez obawy o to, że dodatkowo ocieplisz temperaturę w domu. Wystarczy tylko patelnia. Może być duża, wtedy jabłka w cieście usmażysz szybciej, ale równie dobrze może być też mała. Dobrze sprawdzić się także patelnia do naleśników.
Jest to idealny przepis dla osób, które nie jedzą cukru. Jeżeli jednak ty nie masz nic przeciwko i chcesz, aby ciasto naleśnikowe było słodkie, możesz dodać łyżeczkę zwykłego lub wanilinowego cukru. Możesz też zostawić to na koniec i po prostu udekorować gotowe jabłka w cieśnie cukrem pudrem. Do smażenia możesz wykorzystać olej lub masło, w zależności, jak bardziej ci smakuje.
Nie każdy lubi dodawać proszek do pieczenia, ale jeśli zależy ci na tym, aby nieco spulchnić ciasto, możesz dosypać pół łyżeczki. Nie należy przesadzać z tym proszkiem, ponieważ w dużych ilościach może wywoływać zgagę.
Jabłka w cieście naleśnikowym nie są czasochłonne, a dodatkowo ten przepis możesz modyfikować w dowolny sposób. Raz możesz podawać je na słodko, a raz na kwaśno. Dobrą opcją jest także wersja słodko-kwaśna. Smażone jabłka możesz podawać ze zwykłą lub bitą śmietaną, z cynamonem, a także z innymi owocami. Jabłka w cieście dobrze smakują zarówno z truskawkami, jak i z porzeczką. Jednak równie dobrze mogą być podawane same, ponieważ takie też są bardzo dobre.
Jabłka w cieście naleśnikowym sprawdzą się jako pyszny podwieczorek. Jest to też dobry przepis na przekąskę dla gości. Potrawa będzie nie tylko smaczna, ale do tego w powietrzu będzie się unosić cudowny aromat jabłek z cynamonem. Dla każdego z gości będzie kojarzyć się z czymś innym. Jednym przywoła wspomnienia z kuchni babci lub skojarzy się ze świętami, a dla innych ten zapach zostanie zapamiętany jako dobrze spędzony czas razem z tobą i twoimi jabłkami w cieście naleśnikowym.
Alergeny w jabłkach w cieście naleśnikowym
Lista alergenów dla jabłek w cieście naleśnikowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze jabłek w cieście naleśnikowym
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.