Jabłecznik z bezą

Opublikowano: 01.10.2021 r., 8:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jabłecznik z bezą na talerzu.
Jabłecznik z bezą
Jabłecznik z bezą wspaniałe ciasto z chrupiącą bezą. Idealne połączenie lekko kwaśnych jabłek i słodkiej bezy sprawdza się fantastycznie jako dodatek do kawy lub herbaty.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
461 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 11 porcji
  • Jabłko - 5 dużych sztuk (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Masło (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Cukier (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Przepis na jabłecznik z bezą krok po kroku

Na stolnice przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej zimne masło pokrojone w kostkę oraz cukier i jajka, zagnieć szybko gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części i owiń folią spożywczą, umieść w zamrażarce.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i na spód blaszki wyłóż rozwałkowane ciasto kruche.

Jabłka obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i ułóż na spodzie z ciasta.

W dużej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj jeszcze chwilę.

Pianę wyłóż na jabłka, a na nią zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta.

Ciasto piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na jabłecznik z bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat jabłecznika z bezą

Jabłecznik z bezą to doskonała propozycja na domowe szybkie ciasto z owocami. Przepis na jabłecznik z bezą jest bardzo prosty, wykonasz go bez wielkiego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze, których będziesz potrzebować do zrobienia ciasta: mąka krupczatka, masło, jajka, cukier, truskawki, kakao.

Jak zrobić jabłecznik z bezą? Na stolnice przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej zimne masło pokrojone w kostkę oraz cukier i jajka, zagnieć szybko gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części i owiń folią spożywczą, umieść w zamrażarce. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i na spód blaszki wyłóż rozwałkowane ciasto kruche. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i ułóż na spodzie z ciasta. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj jeszcze chwilę. Pianę wyłóż na jabłka a na nią zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Zanim pokroisz ciasto wystudź je w otwartym piekarniku.

Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy.

Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest że na całym świecie można spotkać ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Jabłka dzięki dużej zawartości błonnika świetnie nadają się dla osób chorych na cukrzycę. Najlepszymi jabłkami na szarlotkę są te odmiany boskop lub szara reneta, są one nieco cierpkie dzięki czemu szarlotka nabiera wspaniałego posmaku.

Podsumowując prosty przepis na pyszny jabłecznik to doskonały pomysł na deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Domowy placek podawaj na ciepło z lodami waniliowymi lub na zimno z kleksem bitej śmietany. Pyszna szarlotka z bezą stanowi doskonały dodatek do kawy lub herbaty.

Alergeny w jabłeczniku z bezą

Lista alergenów dla jabłecznika z bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze jabłecznika z bezą

na 100g gotowej potrawy

Słodkie wypieki są kalorycznym wyrobem. Powinny ich unikać osoby chore na cukrzycę oraz te na dietach redukcyjnych. Słodkie wyroby powinniśmy spożywać nie częściej niż raz w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
230.66
461.32
Białko (g)
4.35
8.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
32.09
64.18
Węglowodany przyswajalne (g)
31.03
62.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
2.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
9.81
19.61
Tłuszcze nasycone (g)
6.63
13.26
Tłuszcze nienasycone (g)
3.18
6.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
84.41
168.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
0.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
81.65
163.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.36
Ryboflawina (mg)
0.16
0.32
Niacyna (mg)
1.21
2.43
Foliany (µg (mcg))
29.85
59.70
Beta karoten (µg (mcg))
28.41
56.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
24.99
49.98
Potas (mg)
91.11
182.21
Wapń (mg)
12.13
24.26
Fosfor (mg)
39.88
79.76
Magnez (mg)
10.35
20.70
Żelazo (mg)
1.14
2.27
Cynk (mg)
0.28
0.56
Miedź (mg)
0.06
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłecznika z bezą 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jabłecznika z bezą

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1000 g
5 dużych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
30.50