Jabłecznik królewski
- Jabłko (1000 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Cynamon - 1 łyżeczka (5 g)
- Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na jabłecznik królewski krok po kroku
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
Dodaj cukier waniliowy i cynamon do pokrojonych jabłek. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, i odstaw na chwilę, aby puściły sok.
W osobnej misce roztrzep jajka. Dodaj rozpuszczone masło, cukier i szczyptę soli.
Do miski z jajkami i masłem dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko razem, aż powstanie gładkie ciasto.
Na dno formy wyłóż połowę ciasta i równomiernie rozprowadź je po całej powierzchni. Dodaj jabłka.
Następnie na jabłka nałóż resztę ciasta i rozprowadź je równomiernie. Na wierzchu rozłóż pozostałe jabłka.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 min w 180°.
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Biszkopt z jabłkami
-
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
-
Szybki jabłecznik
-
Jabłecznik na biszkopcie
-
Jabłecznik z kruszonką
-
Jabłecznik sypany
-
Ucierane ciasto z jabłkami
-
Puszysty jabłecznik z kruszonką
-
Ciasto z budyniem i jabłkiem
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem
-
Ciasto z połówkami jabłek
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i galaretką
-
Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
-
Jabłecznik bez pieczenia
-
Jabłeczniki
Więcej informacji na temat jabłecznika królewskiego
Nie ma nic lepszego na deser lub na imprezę ze znajomymi jak jabłecznik królewski dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy sprawdzony przepis i przekonaj się, jak proste jest on w przygotowaniu.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, które z całą pewnością masz w swoim domu.
Zatem, jak zrobić jabłecznik królewski?
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Skrop je sokiem z cytryny, aby zapobiec ich brązowieniu. Przełóż do dużej miski.
Dodaj cukier waniliowy i cynamon do pokrojonych jabłek. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, i odstaw na chwilę, aby puściły sok. W osobnej misce roztrzep jajka. Dodaj rozpuszczone masło, cukier i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj. Do miski z jajkami i masłem dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko razem, aż powstanie gładkie ciasto. Formę do pieczenia o średnicy około 24-26 cm wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż połowę ciasta i równomiernie rozprowadź je po całej powierzchni. Na ciasto połóż połowę przygotowanych jabłek, równomiernie rozkładając je po całej powierzchni. Następnie na jabłka nałóż resztę ciasta i rozprowadź je równomiernie.
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz jabłecznik w temperaturze 180 st. C przez około 45-50 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony i jabłka będą miękkie.
Skoro już znasz mój przepis na jabłecznik królewski, przygotuj go w swoim domu i przekonaj się, jak pyszny jest ten deser z jabłkami. Będzie to idealny pomysł nie tylko na przyjęcie, ale też na deser w ciągu zwykłego dnia dlatego, jeśli brakuje ci pomysłu, zawsze pamiętaj o jabłeczniku królewskim.
Alergeny w jabłeczniku królewskim
Lista alergenów dla jabłecznika królewskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze jabłecznika królewskiego
Do jabłecznika oczywiście możesz użyć dowolnego rodzaju jabłek, jednak najlepsze będą te bardziej kwaśne.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.