Haggis

Opublikowano: 03.06.2022 r., 11:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny szkocki haggis na desce.
Haggis
Haggis to tradycyjne danie kuchni szkockiej. Pod nazwą kryje się przygotowywany w piecu żołądek owczy faszerowany podrobami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne danie dla całej rodziny.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
733 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Żołądek owczy (200 g)
  • Wątróbka drobiowa (400 g)
  • Serca drobiowe (400 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Kasza jęczmienna perłowa (250 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (400 g)
  • Płatki owsiane (150 g)
  • Olej rzepakowy - niepełna szklanka (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, cynamon, lubczyk
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blaszka do pieczenia

Przepis na haggis krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Serca drobiowe oczyść z błonek i pokrój w drobną kostkę.

Wątróbkę i boczek zmiel w maszynce do mielenia mięsa.

Płatki owsiane wsyp do miski i wlej pół szklanki wody.

Kaszę jęczmienną wsyp do garnka wlej wodę i dodaj łyżeczkę soli.

Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj zmielony boczek i wątróbkę.

Smaż przez 4-5 minut.

Dodaj posiekane serduszka i podsmaż jeszcze przez 5 minut.

Dodaj do farszu kaszę i płatki owsiane, wymieszaj.

Dopraw całość ziołami oraz solą i pieprzem.

Nafaszeruj żołądek wieprzowy i umieść go na blasze.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 60 minut.

Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na haggis
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat haggis

Haggis to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie pochodzące z kuchni szkockiej. Można je przygotować w domu, wykorzystując składniki dostępne w sklepie. Przepis na haggis jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żołądek owczy, serca drobiowe, wątróbka drobiowa, cebula, kasza jęczmienna, boczek wieprzowy, płatki owsiane, lubczyk, cynamon, zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić haggis? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Serca drobiowe oczyść z błonek i pokrój w drobną kostkę. Wątróbkę i boczek zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Płatki owsiane wsyp do miski i wlej pół szklanki wody. Kaszę jęczmienną wsyp do garnka wlej wodę i dodaj łyżeczkę soli. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj zmielony boczek i wątróbkę. Smaż przez 4-5 minut. Dodaj posiekane serduszka i podsmaż jeszcze przez 5 minut. Dodaj do farszu kaszę i płatki owsiane, wymieszaj. Dopraw całość ziołami oraz solą i pieprzem. Nafaszeruj żołądek wieprzowy i umieść go na blasze. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Wątróbka jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała, odpowiada za procesy regeneracyjne w naszym organizmie. Jest niezbędne do syntezy hormonów i wielu enzymów. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na prawidłową podaż tego makroskładnika w diecie. Wątróbka jest dość kaloryczna, jeśli więc jesteś na diecie redukcyjnej, nie przesadzaj z jej ilością. Wątróbka jest źródłem cholesterolu i nie powinna występować częściej niż raz na dwa tygodnie w naszej diecie.

Podsumowując pyszny farsz pieczony w owczym żołądku sprawdzi się idealnie jako potrawa na obiad. Przypomina on nieco Polską kaszankę. Domowe haggis nie będzie w całości oddawało smaku potrawy szkockiej, gdyż nie mamy tak dużego dostępu do mięsa owczego. Wiesz już, jak przyrządzić haggis wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji. Potrawa z podrobów jest bardzo intensywne w smaku.

Alergeny w haggis

Lista alergenów dla haggis przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa
    • Płatki owsiane

Wartości odżywcze haggis

na 100g gotowej potrawy

Haggis to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Haggis jest dość kaloryczny, dlatego nie powinny go spożywać w dużych ilościach osoby będące na diecie redukcyjnej. Haggis jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
262.11
733.90
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Białko (g)
10.12
28.33
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
14.33
40.12
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
11.75
32.91
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.58
7.21
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
18.17
50.89
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
4.63
12.97
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
13.54
37.92
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.28
25.99
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.26
11.93
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
95.13
266.37
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
577.50
1617.00
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
0.86
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
4.24
11.88
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.63
12.98
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.19
Brak danych dla: żołądek owczy, serca drobiowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
575.65
1611.83
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.52
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.48
1.33
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.83
10.72
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
121.85
341.17
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
157.72
441.61
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Potas (mg)
178.65
500.23
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
34.41
96.36
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
165.85
464.37
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.07
75.78
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.24
9.08
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
2.30
6.44
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
0.65
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny haggis 37
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania haggis

Koszt składników
114.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądek owczy
200 g
70.00
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
23.33
Za 200 g
Wątróbka drobiowa
400 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 400 g
Serca drobiowe
400 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 400 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Kasza jęczmienna perłowa
250 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Boczek wieprzowy bez kości
400 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
16.00
Za 400 g
Płatki owsiane
150 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Olej rzepakowy
200 ml
niepełna szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Koszt składników
114.00