Haggis
- Żołądek owczy (200 g)
- Wątróbka drobiowa (400 g)
- Serca drobiowe (400 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Kasza jęczmienna perłowa (250 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (400 g)
- Płatki owsiane (150 g)
- Olej rzepakowy - niepełna szklanka (200 ml)
Przepis na haggis krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Serca drobiowe oczyść z błonek i pokrój w drobną kostkę.
Wątróbkę i boczek zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
Płatki owsiane wsyp do miski i wlej pół szklanki wody.
Kaszę jęczmienną wsyp do garnka wlej wodę i dodaj łyżeczkę soli.
Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj zmielony boczek i wątróbkę.
Smaż przez 4-5 minut.
Dodaj posiekane serduszka i podsmaż jeszcze przez 5 minut.
Dodaj do farszu kaszę i płatki owsiane, wymieszaj.
Dopraw całość ziołami oraz solą i pieprzem.
Nafaszeruj żołądek wieprzowy i umieść go na blasze.
Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 60 minut.
Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Więcej informacji na temat haggis
Haggis to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie pochodzące z kuchni szkockiej. Można je przygotować w domu, wykorzystując składniki dostępne w sklepie. Przepis na haggis jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żołądek owczy, serca drobiowe, wątróbka drobiowa, cebula, kasza jęczmienna, boczek wieprzowy, płatki owsiane, lubczyk, cynamon, zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić haggis? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Serca drobiowe oczyść z błonek i pokrój w drobną kostkę. Wątróbkę i boczek zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Płatki owsiane wsyp do miski i wlej pół szklanki wody. Kaszę jęczmienną wsyp do garnka wlej wodę i dodaj łyżeczkę soli. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj zmielony boczek i wątróbkę. Smaż przez 4-5 minut. Dodaj posiekane serduszka i podsmaż jeszcze przez 5 minut. Dodaj do farszu kaszę i płatki owsiane, wymieszaj. Dopraw całość ziołami oraz solą i pieprzem. Nafaszeruj żołądek wieprzowy i umieść go na blasze. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Wątróbka jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała, odpowiada za procesy regeneracyjne w naszym organizmie. Jest niezbędne do syntezy hormonów i wielu enzymów. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na prawidłową podaż tego makroskładnika w diecie. Wątróbka jest dość kaloryczna, jeśli więc jesteś na diecie redukcyjnej, nie przesadzaj z jej ilością. Wątróbka jest źródłem cholesterolu i nie powinna występować częściej niż raz na dwa tygodnie w naszej diecie.
Podsumowując pyszny farsz pieczony w owczym żołądku sprawdzi się idealnie jako potrawa na obiad. Przypomina on nieco Polską kaszankę. Domowe haggis nie będzie w całości oddawało smaku potrawy szkockiej, gdyż nie mamy tak dużego dostępu do mięsa owczego. Wiesz już, jak przyrządzić haggis wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji. Potrawa z podrobów jest bardzo intensywne w smaku.
Alergeny w haggis
Lista alergenów dla haggis przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna perłowa
- Płatki owsiane
Wartości odżywcze haggis
Haggis to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Haggis jest dość kaloryczny, dlatego nie powinny go spożywać w dużych ilościach osoby będące na diecie redukcyjnej. Haggis jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.