Przepis na haggis krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, cynamon, lubczyk
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blaszka do pieczenia

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Serca drobiowe oczyść z błonek i pokrój w drobną kostkę.

Wątróbkę i boczek zmiel w maszynce do mielenia mięsa.

Płatki owsiane wsyp do miski i wlej pół szklanki wody.

Kaszę jęczmienną wsyp do garnka wlej wodę i dodaj łyżeczkę soli.

Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj zmielony boczek i wątróbkę.

Smaż przez 4-5 minut.

Dodaj posiekane serduszka i podsmaż jeszcze przez 5 minut.

Dodaj do farszu kaszę i płatki owsiane, wymieszaj.

Dopraw całość ziołami oraz solą i pieprzem.

Nafaszeruj żołądek wieprzowy i umieść go na blasze.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 60 minut.

Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Haggis podany na drewnianej desce do krojenia.
Haggis
Koszt przygotowania dania
31.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
733 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
37

Haggis - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o haggis

Haggis to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie pochodzące z kuchni szkockiej. Można je przygotować w domu, wykorzystując składniki dostępne w sklepie. Przepis na haggis jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żołądek owczy, serca drobiowe, wątróbka drobiowa, cebula, kasza jęczmienna, boczek wieprzowy, płatki owsiane, lubczyk, cynamon, zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić haggis? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Serca drobiowe oczyść z błonek i pokrój w drobną kostkę. Wątróbkę i boczek zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Płatki owsiane wsyp do miski i wlej pół szklanki wody. Kaszę jęczmienną wsyp do garnka wlej wodę i dodaj łyżeczkę soli. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj zmielony boczek i wątróbkę. Smaż przez 4-5 minut. Dodaj posiekane serduszka i podsmaż jeszcze przez 5 minut. Dodaj do farszu kaszę i płatki owsiane, wymieszaj. Dopraw całość ziołami oraz solą i pieprzem. Nafaszeruj żołądek wieprzowy i umieść go na blasze. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Wątróbka jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała, odpowiada za procesy regeneracyjne w naszym organizmie. Jest niezbędne do syntezy hormonów i wielu enzymów. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na prawidłową podaż tego makroskładnika w diecie. Wątróbka jest dość kaloryczna, jeśli więc jesteś na diecie redukcyjnej, nie przesadzaj z jej ilością. Wątróbka jest źródłem cholesterolu i nie powinna występować częściej niż raz na dwa tygodnie w naszej diecie.

Podsumowując pyszny farsz pieczony w owczym żołądku sprawdzi się idealnie jako potrawa na obiad. Przypomina on nieco Polską kaszankę. Domowe haggis nie będzie w całości oddawało smaku potrawy szkockiej, gdyż nie mamy tak dużego dostępu do mięsa owczego. Wiesz już, jak przyrządzić haggis wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji. Potrawa z podrobów jest bardzo intensywne w smaku.

Wartości odżywcze haggis

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
262.11 kcal
733.90 kcal
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Białko
10.12 g
28.33 g
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej

Węglowodany w haggis

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
14.33 g
40.12 g
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
11.75 g
32.91 g
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.58 g
7.21 g
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
18.17 g
50.89 g
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
4.63 g
12.97 g
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
13.54 g
37.92 g
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
9.28 g
25.99 g
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.26 g
11.93 g
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Cholesterol
95.13 mg
266.37 mg
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na haggis

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A
577.50 µg (mcg)
1617.00 µg (mcg)
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.31 mg
0.86 mg
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
4.24 µg (mcg)
11.88 µg (mcg)
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
4.63 mg
12.98 mg
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Brak danych dla: żołądek owczy, serca drobiowe.
czytaj dalej
Retinol
575.65 µg (mcg)
1611.83 µg (mcg)
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.52 mg
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.48 mg
1.33 mg
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.83 mg
10.72 mg
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
121.85 µg (mcg)
341.17 µg (mcg)
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na haggis

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
157.72 mg
441.61 mg
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Potas
178.65 mg
500.23 mg
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Wapń
34.41 mg
96.36 mg
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Fosfor
165.85 mg
464.37 mg
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
27.07 mg
75.78 mg
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.24 mg
9.08 mg
Brak danych dla: żołądek owczy.
czytaj dalej
Cynk
2.30 mg
6.44 mg
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.23 mg
0.65 mg
Brak danych dla: żołądek owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny haggis 37
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w haggis

Lista alergenów dla haggis przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa
    • Płatki owsiane

W przepisie na haggis nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • żołądek owczy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania haggis

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądek owczy
200 g
Wątróbka drobiowa
400 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 400 g
Serca drobiowe
400 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 400 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Kasza jęczmienna perłowa
250 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Boczek wieprzowy bez kości
400 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
16.00
Za 400 g
Płatki owsiane
150 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Olej rzepakowy
200 ml
niepełna szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Jak oceniasz przepis na haggis
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób