Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami

Opublikowano: 20.04.2022 r., 8:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami podany z dodatkiem ryżu na błękitnym talerzu.
Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami
Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Delikatne żołądki w sosie z dodatkiem ulubionych warzyw sprawdzą się także na kolację.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
435 kcal
Kcal w porcji
700 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Żołądki drobiowe (700 g)
  • Marchewka 2 duże sztuki (300 g)
  • Pietruszka 2 średnie sztuki (300 g)
  • Pieczarki 10 dużych sztuk (400 g)
  • Bulion drobiowy 6 szklanek (1500 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z żołądków drobiowych z warzywami krok po kroku

Żołądki oczyść z błon.

Pokrój na mniejsze kawałki.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.

Dodaj żołądki i podsmaż.

Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Obierz ze skórki marchew i pietruszkę, pokrój w kostkę.

Dodaj warzywa do bulionu i gotuj przez 20 minut.

Pieczarki pokrój na połówki.

Na patelni bez dodatku tłuszczu podsmaż pieczarki, aż odparuje z nich woda.

Dodaj pieczarki do reszty składników.

Dopraw całość solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.

Gotuj przez 5 minut.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do gulaszu.

Gulasz podawaj w głębokich talerzach z dodatkiem świeżego pieczywa lub kaszy.

Jak oceniasz przepis na gulasz z żołądków drobiowych z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z żołądków drobiowych z warzywami

Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz można podać z dodatkiem kaszy lub gotowanych ziemniaków. Przepis na gulasz z żołądków drobiowych z warzywami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żołądki wieprzowe, marchewka, pietruszka, natka pietruszki, cebula, czosnek, pieczarki, liść laurowy, ziele angielskie, bulion drobiowy, sól, pieprz, olej rzepakowy, papryka ostra, papryka słodka, majeranek.

Jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych z warzywami? Żołądki oczyść z błon. Pokrój na mniejsze kawałki. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Dodaj żołądki i podsmaż. Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Obierz ze skórki marchew i pietruszkę, pokrój w kostkę. Dodaj warzywa do bulionu i gotuj przez 20 minut. Pieczarki pokrój na połówki. Na patelni bez dodatku tłuszczu podsmaż pieczarki, aż odparuje z nich woda. Dodaj pieczarki do reszty składników. Dopraw całość solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Gotuj przez 5 minut. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do gulaszu. Gulasz podawaj w głębokich talerzach z dodatkiem świeżego pieczywa lub kaszy.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.

Podsumowując pyszne żołądki drobiowe to świetne danie na tani obiad. Żołądki są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Gulasz z żołądków podać można na wiele różnych okazji. Żołądki to tradycyjne danie kuchni polskiej.

Alergeny w gulaszu z żołądków drobiowych z warzywami

Lista alergenów dla gulaszu z żołądków drobiowych z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze gulaszu z żołądków drobiowych z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami to wspaniałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Gulasz zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego. Jest bogaty w składniki mineralne i witaminy. Gulasz nie zawiera dużej liczby kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(700g)
Energia (kcal)
62.23
435.58
Białko (g)
4.20
29.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(700g)
Węglowodany (g)
3.67
25.71
Węglowodany przyswajalne (g)
2.77
19.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
6.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(700g)
Tłuszcz (g)
3.58
25.07
Tłuszcze nasycone (g)
1.33
9.32
Tłuszcze nienasycone (g)
2.25
15.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.66
11.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.59
4.15
Cholesterol (mg)
44.82
313.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(700g)
Witamina A (µg (mcg))
70.56
493.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.80
19.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.02
Witamina E (mg)
0.21
1.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.14
7.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.38
79.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
700.65
4904.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(700g)
Sód (mg)
179.13
1253.89
Potas (mg)
117.27
820.87
Wapń (mg)
11.86
83.00
Fosfor (mg)
48.42
338.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.92
55.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.38
2.65
Cynk (mg)
0.54
3.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z żołądków drobiowych z warzywami 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z żołądków drobiowych z warzywami

Koszt składników
93.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki drobiowe
700 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.60
Za 700 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Pietruszka
300 g
2 średnie sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 300 g
Pieczarki
400 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Bulion drobiowy
1500 g
6 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Cebula
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
93.50