Przepis na gulasz z żołądków drobiowych z warzywami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Żołądki oczyść z błon.

Pokrój na mniejsze kawałki.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.

Dodaj żołądki i podsmaż.

Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Obierz ze skórki marchew i pietruszkę, pokrój w kostkę.

Dodaj warzywa do bulionu i gotuj przez 20 minut.

Pieczarki pokrój na połówki.

Na patelni bez dodatku tłuszczu podsmaż pieczarki, aż odparuje z nich woda.

Dodaj pieczarki do reszty składników.

Dopraw całość solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.

Gotuj przez 5 minut.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do gulaszu.

Gulasz podawaj w głębokich talerzach z dodatkiem świeżego pieczywa lub kaszy.

Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami podany z dodatkiem ryżu na błękitnym talerzu.
Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami
Koszt przygotowania dania
59.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
435 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
30

Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszu z żołądków drobiowych z warzywami

Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz można podać z dodatkiem kaszy lub gotowanych ziemniaków. Przepis na gulasz z żołądków drobiowych z warzywami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żołądki wieprzowe, marchewka, pietruszka, natka pietruszki, cebula, czosnek, pieczarki, liść laurowy, ziele angielskie, bulion drobiowy, sól, pieprz, olej rzepakowy, papryka ostra, papryka słodka, majeranek.

Jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych z warzywami? Żołądki oczyść z błon. Pokrój na mniejsze kawałki. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Dodaj żołądki i podsmaż. Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Obierz ze skórki marchew i pietruszkę, pokrój w kostkę. Dodaj warzywa do bulionu i gotuj przez 20 minut. Pieczarki pokrój na połówki. Na patelni bez dodatku tłuszczu podsmaż pieczarki, aż odparuje z nich woda. Dodaj pieczarki do reszty składników. Dopraw całość solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Gotuj przez 5 minut. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do gulaszu. Gulasz podawaj w głębokich talerzach z dodatkiem świeżego pieczywa lub kaszy.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.

Podsumowując pyszne żołądki drobiowe to świetne danie na tani obiad. Żołądki są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Gulasz z żołądków podać można na wiele różnych okazji. Żołądki to tradycyjne danie kuchni polskiej.

Wartości odżywcze gulaszu z żołądków drobiowych z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(700g)
Energia (kalorie)
62.23 kcal
435.58 kcal
Białko
4.20 g
29.43 g

Węglowodany w gulaszu z żołądków drobiowych z warzywami

Na 100g
Na porcję
(700g)
Węglowodany
3.67 g
25.71 g
Węglowodany przyswajalne
2.77 g
19.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.91 g
6.35 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(700g)
Tłuszcz
3.58 g
25.07 g
Tłuszcze nasycone
1.33 g
9.32 g
Tłuszcze nienasycone
2.25 g
15.75 g
Tłuszcze jednonasycone
1.66 g
11.60 g
Tłuszcze wielonasycone
0.59 g
4.15 g
Cholesterol
44.82 mg
313.72 mg

Witaminy w przepisie na gulasz z żołądków drobiowych z warzywami

Na 100g
Na porcję
(700g)
Witamina A
70.56 µg (mcg)
493.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.80 mg
19.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina E
0.21 mg
1.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.14 mg
7.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
11.38 µg (mcg)
79.66 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
700.65 µg (mcg)
4904.54 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z żołądków drobiowych z warzywami

Na 100g
Na porcję
(700g)
Sód
179.13 mg
1253.89 mg
Potas
117.27 mg
820.87 mg
Wapń
11.86 mg
83.00 mg
Fosfor
48.42 mg
338.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
7.92 mg
55.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.38 mg
2.65 mg
Cynk
0.54 mg
3.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z żołądków drobiowych z warzywami 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z żołądków drobiowych z warzywami

Lista alergenów dla gulaszu z żołądków drobiowych z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania gulaszu z żołądków drobiowych z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki drobiowe
700 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.60
Za 700 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Pietruszka
300 g
2 średnie sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 300 g
Pieczarki
400 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Bulion drobiowy
1500 g
6 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Cebula
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
93.50
Jak oceniasz przepis na gulasz z żołądków drobiowych z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób