Zupa z żołądków drobiowych a la flaczki

Opublikowano: 26.09.2022 r., 9:31 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z żołądków drobiowych a la flaczki
Zupa z żołądków drobiowych a la flaczki
Spróbuj tego prostego przepisu na pyszną zupę. Jest to zupa z żołądków drobiowych a la flaczki. Ma dużo mięsa, jest szybka, łatwa do przygotowania i bardzo smaczna.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 80 min
570 kcal
Kcal w porcji
338 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Żołądki drobiowe (500 g)
  • Udko kurczaka ze skórą 2 sztuki (500 g)
  • Marchewka (75 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pietruszka (50 g)
  • Koncentrat pomidorowy (50 g)
  • Masło (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia

Przepis na zupę z żołądków drobiowych a la flaczki krok po kroku

Umyj i oczyść żołądki. Pokrój je w paseczki o szerokości około 1 cm.

Zalej żołądki zimną wodą i zagotuj do zmiany koloru (kilka minut).

Odlej wodę i zalej żołądki świeżą, zimną wodą (około 1,5 l).

Dodaj łyżkę soli, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 5 kulek pieprzu. Gotuj 20 minut od zagotowania wody.

Po tym czasie dodaj umytego kurczaka, obrane i pokrojone w dużą kostkę marchewkę oraz pietruszkę, pokrojoną drobniej cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Całość gotuj około godzinę do miękkości mięsa.

Ugotowanego i miękkiego kurczaka wyjmij z zupy, obierz ze skóry i usuń kości.

Mięso podziel na mniejsze części i dodaj do zupy.

Zupę dopraw papryką, majerankiem, solą, pieprzem.

Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj.

Masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę i chwilę podsmaż do złotego koloru.

Zasmażkę dodaj do zupy i wymieszaj. Gotuj 2 minuty i gotowe.

Jak oceniasz przepis na zupę z żołądków drobiowych a la flaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy z żołądków drobiowych a la flaczki

Spróbuj tego prostego przepisu na pyszną zupę. Jest to zupa z żołądków drobiowych a la flaczki. Ma dużo mięsa, jest szybka, łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Przepis na zupę z żołądków drobiowych a la flaczki to świetny pomysł na dobrą alternatywę dla tradycyjnych flaków. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś takiej potrawy, koniecznie ją wypróbuj. Zobacz, jak zrobić zupę z żołądków drobiowych a la flaczki. Jest idealna na zimne, jesienne dni, ponieważ świetnie rozgrzewa i jest niesamowicie sycąca.

Zupa z żołądków drobiowych a la flaczki jest doskonałym pomysłem na ugotowanie innej wersji flaków. Flaki (tradycyjne) to zupa, która nie każdemu smakuje. Wręcz zdania między ludźmi są bardzo podzielone. Zupa z żołądków drobiowych a la flaczki jest trochę delikatniejsza i zapach nie jest tak intensywny. Konsystencja zupy jest bardzo podobna do flaków. Przepis na zupę z żołądków drobiowych a la flaczki zawiera sporą ilość mięsa (żołądki drobiowe oraz uda z kurczaka). Do tego dodaje się cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Koniecznie dodaj majeranek i paprykę słodką. Jak zrobisz zupę z żołądków drobiowych a la flaczki podawaj ją ze świeżym pieczywem. Taki zestaw jest najsmaczniejszy.

Taki prosty przepis na zupę to szybki pomysł na pyszne, rozgrzewające danie. Zupa z żołądków drobiowych a la flaczki to coś, czego musisz spróbować. Jak zrobić zupę z żołądków drobiowych a la flaczki? Przygotuj mięso – żołądki trzeba oczyścić i umyć. Do przepisu na zupę z żołądków drobiowych a la flaczki należy je pokroić w paseczki. Powinny mieć około centymetr szerokości i przypominać tradycyjne flaki. Żołądki drobiowe podgotuj w wodzie, następnie ponownie je umieść w wodzie wraz z przyprawami i gotuj. Dodaj mięso z kurczaka (warto je wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie przez około 2 godziny) oraz warzywa. Wszystko trzeba gotować około godzinę, chociaż czas może się wydłużyć lub skrócić. Sugeruj się tym, by mięso było miękkie. Po ugotowaniu wyjmij kurczaka i dodaj do zupy, podzielone w paski (najlepiej widelcem) mięso. Dodaj też koncentrat, przyprawy i zrób zasmażkę z masła i mąki. Po dodaniu zasmażki dopraw do smaku. Zupa ma być aromatyczna i pyszna. Gotuj około 2 minuty i można już jeść. To prosty przepis na smaczną zupę na obiad.

*Tak przygotowana zupa jest szybka i aromatyczna. Zamiast wody można wykorzystać bulion. Będzie miała jeszcze więcej smaku. Doprawiaj według uznania. Jeżeli lubisz bardziej ostre dania, można dodać paprykę ostrą. Dodatkowo świetnie rozgrzeje w chłodny dzień.

Alergeny w zupie z żołądków drobiowych a la flaczki

Lista alergenów dla zupy z żołądków drobiowych a la flaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze zupy z żołądków drobiowych a la flaczki

na 100g gotowej potrawy

Żołądki drobiowe to podroby, które zawierają wiele składników mineralnych i witamin. Znajduje się w nich między innymi żelazo i kwas foliowy. Ze względu na wysoką zawartość witaminy A, podrobów nie zaleca się dzieciom poniżej 3. roku życia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(338g)
Energia (kcal)
168.86
570.76
Białko (g)
13.20
44.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(338g)
Węglowodany (g)
3.57
12.06
Węglowodany przyswajalne (g)
2.94
9.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
2.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(338g)
Tłuszcz (g)
11.27
38.09
Tłuszcze nasycone (g)
5.33
18.01
Tłuszcze nienasycone (g)
5.94
20.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.26
14.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.68
5.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.07
0.25
Brak danych dla: masło, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
123.89
418.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(338g)
Witamina A (µg (mcg))
71.84
242.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.55
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
1.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.46
8.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.93
70.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.24
Ryboflawina (mg)
0.15
0.50
Niacyna (mg)
3.04
10.27
Foliany (µg (mcg))
9.93
33.57
Beta karoten (µg (mcg))
511.21
1727.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(338g)
Sód (mg)
67.78
229.09
Potas (mg)
166.97
564.37
Wapń (mg)
14.61
49.38
Fosfor (mg)
120.66
407.83
Magnez (mg)
16.05
54.26
Żelazo (mg)
0.88
2.98
Cynk (mg)
1.35
4.58
Miedź (mg)
0.11
0.38
Mangan (mg)
0.06
0.22
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z żołądków drobiowych a la flaczki 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z żołądków drobiowych a la flaczki

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki drobiowe
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Udko kurczaka ze skórą
500 g
2 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Marchewka
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
15 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Koszt składników
38.50