Żołądki z kurczaka

Opublikowano: 01.04.2023 r., 10:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żołądki z kurczaka podane w miseczce.
Żołądki z kurczaka
Żołądki z kurczaka w sosie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Żołądki warto podać z dodatkiem kaszy oraz ogórków kiszonych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
508 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Żołądki drobiowe (1000 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Pietruszka (100 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia

Przepis na żołądki z kurczaka krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Marchew i pietruszkę obierz i pokrój w półtalarki.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę na złoty kolor.

Następnie na patelnie dodaj marchew z pietruszką i przesmaż kilka minut.

Żołądki umyj pod bieżącą wodą i pokrój na plasterki.

Do garnka przełóż podsmażone warzywa, dodaj żołądki, 4 liście laurowe, 6 ziarenek pieprzu oraz sól i pieprz do smaku.

Do garnka dolej tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki.

Zawartość garnka gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 90 minut (do miękkości żołądków).

Po tym czasie w szklance wymieszaj dokładnie mąkę z odrobiną gorącego wywaru. Następnie wlej ją cienkim strumieniem do garnka, ciągle mieszając sos.

Pod koniec dodaj zahartowaną śmietanę, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Gotowe żołądki z kurczaka podaj z ulubionymi dodatkami (np. z ugotowaną kaszą i ogórkiem kiszonym).

Jak oceniasz przepis na żołądki z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat żołądków z kurczaka

Żołądki z kurczaka w sosie to doskonały pomysł na obiad. Żołądki drobiowe warto podać z ugotowanymi ziemniakami oraz z ogórkiem kiszonym. Sprawdzony przepis na żołądki z kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: żołądki drobiowe, cebula, marchew, pietruszka, śmietana 18%, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, pieprz, ziele angielskie.

A jak zrobić żołądki z kurczaka? Cebulę obierz i pokrój w piórka. Marchew i pietruszkę obierz i pokrój w półtalarki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę na złoty kolor. Następnie na patelnie dodaj marchew z pietruszką i przesmaż kilka minut. Żołądki umyj pod bieżącą wodą i pokrój na plasterki. Do garnka przełóż podsmażone warzywa, dodaj żołądki, 4 liście laurowe, 6 ziarenek pieprzu oraz sól i pieprz do smaku. Do garnka dolej tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki. Zawartość garnka gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 90 minut (do miękkości żołądków). Po tym czasie w szklance wymieszaj dokładnie mąkę z odrobiną gorącego wywaru. Następnie wlej ją cienkim strumieniem do garnka, ciągle mieszając sos. Pod koniec dodaj zahartowaną śmietanę, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotowe żołądki z kurczaka podaj z ulubionymi dodatkami (np. z ugotowaną kaszą i ogórkiem kiszonym).

Żołądki drobiowe to produkt zawierający bardzo dużą ilość białka zwierzęcego. Żołądki są tanie i często niedoceniane, przez zły sposób podania, który zniechęca do dalszego próbowania i przygotowywania potraw z tego składnika.

W marchwi znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, zaliczymy do nich: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, witaminę C oraz witaminy z grupy B.

Podsumowując pyszne żołądki drobiowe w sosie to doskonała propozycja na danie obiadowe. Żołądki warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub kaszy oraz z kiszonkami. Żołądki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Produkty spożywcze niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w żołądkach z kurczaka

Lista alergenów dla żołądków z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze żołądków z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Żołądki z kurczaka to doskonała propozycja na pyszny obiad dla rodziny. Żołądki są niskokaloryczne i zawierają spore ilości białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
149.51
508.33
Białko (g)
10.51
35.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
4.52
15.38
Węglowodany przyswajalne (g)
3.71
12.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
2.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
10.02
34.07
Tłuszcze nasycone (g)
4.73
16.07
Tłuszcze nienasycone (g)
5.29
18.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.05
13.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.24
4.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.08
0.26
Brak danych dla: śmietana 18%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
135.58
460.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
108.54
369.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.63
8.94
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.61
36.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.70
5.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.34
41.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
971.32
3302.47
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
55.74
189.51
Potas (mg)
97.07
330.04
Wapń (mg)
24.17
82.18
Fosfor (mg)
95.78
325.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.00
40.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
2.57
Cynk (mg)
1.21
4.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żołądków z kurczaka 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żołądków z kurczaka

Koszt składników
47.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki drobiowe
1000 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
28.00
Za 1000 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
100 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Śmietana 18%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
47.20