Przepis na gulasz z żołądków indyczych krok po kroku
- Żołądki indycze 300 g
- Marchewka 120 g 2 sztuki
- Papryka czerwona 200 g 1 sztuka
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Olej rzepakowy 10 ml 1 łyżka
- Bulion warzywny 250 ml 1 szklanka
- Mąka pszenna typ 500 10 g 1 łyżka
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
Wrzuć pokrojoną cebulę i krótko zeszklij.
Dodaj pokrojone w słupki warzywa i oczyszczone wcześniej żołądki.
Całość zalej bulionem i duś do miękkości wszystkich składników.
Dodaj odrobinę mąki i wymieszaj do zagęszczenia sosu.
Gulasz podawaj z ugotowaną wcześniej kaszą.
Często zadawane pytania
-
Żołądki drobiowe
-
Gulasz z żołądków drobiowych
-
Flaczki drobiowe
-
Żołądki z indyka
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Krupnik na żołądkach
-
Flaki po warszawsku
-
Gulasz z żołądków kaczych
-
Sos z żołądków drobiowych
-
Żołądki w galarecie
-
Zupa z żołądków drobiowych
-
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
-
Zupa z żołądków drobiowych a la flaczki
-
Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami
-
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
-
Potrawa z żołądków drobiowych
-
Żołądki drobiowe

(liczba kalorii)
Gulasz z żołądków indyczych - cechy przepisu
Więcej o gulaszu z żołądków indyczych
Gulasz z żołądków indyczych to dobry pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu rodzinny obiad z podrobów.
Serca, żołądki i wątroba to organy zwierząt, które należą do grupy podrobów. Nie powinniśmy spożywać ich częściej niż 1-2 w miesiącu podobnie jak mięsa czerwonego.
Jeśli jednak masz ochotę na potrawę z żołądków bądź chcesz spróbować ich po raz pierwszy, poznaj mój przepis na gulasz z żołądków indyczych.
Nie zaleca się częstego spożywania podrobów, ponieważ są one narażone na duże zanieczyszczenia jak np. wątroba, której główną funkcją jest detoksykacja. Mimo to podroby należą do produktów bogatych w białko, witaminy i składniki mineralne.
Dodatkowo są źródłem żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas.
Podroby to źródło takich witamin jak: witamina A, witaminy z grupy B.
Zatem, jak zrobić gulasz z żołądków indyczych?
Do przygotowania tej potrawy oprócz podrobów zaopatrz się w cebulę i paprykę, odrobinę mąki i olej rzepakowy.
Zaczniemy od dokładnego umycia żołądków i ich oczyszczenia.
Tak przygotowane mięso osusz, a następnie obtocz w mące i podsmaż krótko na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Po chwili dodaj pokrojone w słupki papryki i cebulę pokrojoną w pióra. Całość podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem.
Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Śmiało możesz postawić na dodatki takie jak: ziemniaczane puree czy gotowana kasza.
Tak przygotowany gulasz z warzywami w sosie będzie idealnym pomysłem na obiad dla całej Twojej rodziny.
Skoro już wiesz jak przygotować żołądki w sosie, przygotuj to aromatyczne danie we własnym domu. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Wartości odżywcze gulaszu z żołądków indyczych
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w gulaszu z żołądków indyczych
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na gulasz z żołądków indyczych
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na gulasz z żołądków indyczych
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gulaszu z żołądków indyczych
Lista alergenów dla gulaszu z żołądków indyczych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500