Gulasz z żołądków indyczych

Opublikowano: 22.04.2022 r., 21:33 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
gulasz z żołądków indyczych
Gulasz z żołądków indyczych
Gulasz z żołądków to danie, którego wielu z nas unika, dzisiaj jednak przedstawię Ci szybki i prosty przepis na najlepszy gulasz z podrobów.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
152 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Żołądki indycze (300 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (200 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na gulasz z żołądków indyczych krok po kroku

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Wrzuć pokrojoną cebulę i krótko zeszklij.

Dodaj pokrojone w słupki warzywa i oczyszczone wcześniej żołądki.

Całość zalej bulionem i duś do miękkości wszystkich składników.

Dodaj odrobinę mąki i wymieszaj do zagęszczenia sosu.

Gulasz podawaj z ugotowaną wcześniej kaszą.

Jak oceniasz przepis na gulasz z żołądków indyczych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,4% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z żołądków indyczych

Gulasz z żołądków indyczych to dobry pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu rodzinny obiad z podrobów.

Serca, żołądki i wątroba to organy zwierząt, które należą do grupy podrobów. Nie powinniśmy spożywać ich częściej niż 1-2 w miesiącu podobnie jak mięsa czerwonego.

Jeśli jednak masz ochotę na potrawę z żołądków bądź chcesz spróbować ich po raz pierwszy, poznaj mój przepis na gulasz z żołądków indyczych.

Nie zaleca się częstego spożywania podrobów, ponieważ są one narażone na duże zanieczyszczenia jak np. wątroba, której główną funkcją jest detoksykacja. Mimo to podroby należą do produktów bogatych w białko, witaminy i składniki mineralne.

Dodatkowo są źródłem żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas.

Podroby to źródło takich witamin jak: witamina A, witaminy z grupy B.

Zatem, jak zrobić gulasz z żołądków indyczych?

Do przygotowania tej potrawy oprócz podrobów zaopatrz się w cebulę i paprykę, odrobinę mąki i olej rzepakowy.

Zaczniemy od dokładnego umycia żołądków i ich oczyszczenia.

Tak przygotowane mięso osusz, a następnie obtocz w mące i podsmaż krótko na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Po chwili dodaj pokrojone w słupki papryki i cebulę pokrojoną w pióra. Całość podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem.

Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Śmiało możesz postawić na dodatki takie jak: ziemniaczane puree czy gotowana kasza.

Tak przygotowany gulasz z warzywami w sosie będzie idealnym pomysłem na obiad dla całej Twojej rodziny.

Skoro już wiesz jak przygotować żołądki w sosie, przygotuj to aromatyczne danie we własnym domu. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w gulaszu z żołądków indyczych

Lista alergenów dla gulaszu z żołądków indyczych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze gulaszu z żołądków indyczych

na 100g gotowej potrawy

Gulasz na podobnej bazie możesz przygotować z każdym rodzajem mięsa. Postaw na kaszę gruboziarnistą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
76.46
152.93
Białko (g)
5.72
11.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.29
8.59
Węglowodany przyswajalne (g)
3.36
6.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
1.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.20
8.41
Tłuszcze nasycone (g)
1.85
3.71
Tłuszcze nienasycone (g)
2.35
4.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.76
3.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.59
1.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.08
Brak danych dla: bulion warzywny, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
67.58
135.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
135.96
271.92
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
27.36
54.72
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.17
2.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.89
31.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1360.45
2720.91
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
107.08
214.16
Potas (mg)
106.48
212.97
Wapń (mg)
12.02
24.04
Fosfor (mg)
53.83
107.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.84
17.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.52
1.04
Cynk (mg)
0.68
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z żołądków indyczych 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z żołądków indyczych

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki indycze
300 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.40
Za 300 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Papryka czerwona
200 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
49.00