Przepis na gulasz z żołądków indyczych krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Wrzuć pokrojoną cebulę i krótko zeszklij.

Dodaj pokrojone w słupki warzywa i oczyszczone wcześniej żołądki.

Całość zalej bulionem i duś do miękkości wszystkich składników.

Dodaj odrobinę mąki i wymieszaj do zagęszczenia sosu.

Gulasz podawaj z ugotowaną wcześniej kaszą.

gulasz z żołądków indyczych
Gulasz z żołądków indyczych
Koszt przygotowania dania
18.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
152 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Gulasz z żołądków indyczych - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszu z żołądków indyczych

Gulasz z żołądków indyczych to dobry pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu rodzinny obiad z podrobów.

Serca, żołądki i wątroba to organy zwierząt, które należą do grupy podrobów. Nie powinniśmy spożywać ich częściej niż 1-2 w miesiącu podobnie jak mięsa czerwonego.

Jeśli jednak masz ochotę na potrawę z żołądków bądź chcesz spróbować ich po raz pierwszy, poznaj mój przepis na gulasz z żołądków indyczych.

Nie zaleca się częstego spożywania podrobów, ponieważ są one narażone na duże zanieczyszczenia jak np. wątroba, której główną funkcją jest detoksykacja. Mimo to podroby należą do produktów bogatych w białko, witaminy i składniki mineralne.

Dodatkowo są źródłem żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas.

Podroby to źródło takich witamin jak: witamina A, witaminy z grupy B.

Zatem, jak zrobić gulasz z żołądków indyczych?

Do przygotowania tej potrawy oprócz podrobów zaopatrz się w cebulę i paprykę, odrobinę mąki i olej rzepakowy.

Zaczniemy od dokładnego umycia żołądków i ich oczyszczenia.

Tak przygotowane mięso osusz, a następnie obtocz w mące i podsmaż krótko na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Po chwili dodaj pokrojone w słupki papryki i cebulę pokrojoną w pióra. Całość podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem.

Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Śmiało możesz postawić na dodatki takie jak: ziemniaczane puree czy gotowana kasza.

Tak przygotowany gulasz z warzywami w sosie będzie idealnym pomysłem na obiad dla całej Twojej rodziny.

Skoro już wiesz jak przygotować żołądki w sosie, przygotuj to aromatyczne danie we własnym domu. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze gulaszu z żołądków indyczych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
76.46 kcal
152.93 kcal
Białko
5.72 g
11.44 g

Węglowodany w gulaszu z żołądków indyczych

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
4.29 g
8.59 g
Węglowodany przyswajalne
3.36 g
6.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.94 g
1.87 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
4.20 g
8.41 g
Tłuszcze nasycone
1.85 g
3.71 g
Tłuszcze nienasycone
2.35 g
4.70 g
Tłuszcze jednonasycone
1.76 g
3.52 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.59 g
1.18 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.04 g
0.08 g
Brak danych dla: bulion warzywny, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
67.58 mg
135.15 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gulasz z żołądków indyczych

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
135.96 µg (mcg)
271.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
27.36 mg
54.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.41 mg
0.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.17 mg
2.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.89 µg (mcg)
31.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1360.45 µg (mcg)
2720.91 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z żołądków indyczych

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
107.08 mg
214.16 mg
Potas
106.48 mg
212.97 mg
Wapń
12.02 mg
24.04 mg
Fosfor
53.83 mg
107.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
8.84 mg
17.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.52 mg
1.04 mg
Cynk
0.68 mg
1.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z żołądków indyczych 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z żołądków indyczych

Lista alergenów dla gulaszu z żołądków indyczych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania gulaszu z żołądków indyczych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki indycze
300 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.40
Za 300 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Papryka czerwona
200 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
49.00
Jak oceniasz przepis na gulasz z żołądków indyczych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób