Zupa z żołądków drobiowych

Opublikowano: 01.10.2022 r., 15:55 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zupa z żołądków drobiowych
Zupa z żołądków drobiowych
Zupa z żołądków drobiowych to danie, które się kocha albo nienawidzi. Poznaj mój przepis na pyszną zupę i przekonaj się jaka jest smaczna.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
334 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Żołądki drobiowe (800 g)
  • Marchewka 2 sztuki (120 g)
  • Seler korzeniowy 1/2 sztuki (150 g)
  • Pietruszka 1 sztuka (120 g)
  • Masło 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę z żołądków drobiowych krok po kroku

Żołądki dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Warzywa umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Masło rozpuść w garnku, dodaj żołądki i podsmaż krótko, wlej do garnka około litra wody.

Całość doprowadź do wrzenia, dopraw zupę do smaku i dodaj warzywa.

Gotuj całość do miękkości.

Jak oceniasz przepis na zupę z żołądków drobiowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat zupy z żołądków drobiowych

Zupa z żołądków drobiowych to dobry pomysł na pyszny, rodzinny obiad z podrobów.

Serca, żołądki i wątroba to organy zwierząt, które należą do grupy podrobów. Nie powinniśmy spożywać ich częściej niż 1-2 w miesiącu podobnie jak mięsa czerwonego.

Jeśli jednak masz ochotę na potrawę z serc wieprzowych bądź chcesz spróbować ich po raz pierwszy, poznaj mój przepis na zupę z żołądków drobiowych.

Nie zaleca się częstego spożywania podrobów, ponieważ są one narażone na duże zanieczyszczenia jak np. wątroba, której główną funkcją jest detoksykacja. Mimo to podroby należą do produktów bogatych w białko, witaminy i składniki mineralne.

Dodatkowo są źródłem żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas.

Podroby to źródło takich witamin jak: witamina A, witaminy z grupy B.

Zatem, jak zrobić zupę z żołądków drobiowych?

W pierwszej kolejności żołądki dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuść w garnku, dodaj żołądki i podsmaż krótko, wlej do garnka około litra wody. Następnie, całość doprowadź do wrzenia, dopraw zupę do smaku i dodaj warzywa. Gotuj całość do miękkości.

Nasza szybka i pyszna zupa z żołądków kurzych jest dobra do spożycia.

Zupa z żołądków będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej Twojej rodziny.

Jeśli wolisz bardziej gęste zupy, dodaj odrobinę mąki pszennej, pamiętaj tylko, że zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Alergeny w zupie z żołądków drobiowych

Lista alergenów dla zupy z żołądków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

W przepisie na zupę z żołądków drobiowych nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zupy z żołądków drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Do zupy z żołądków idealnie sprawdzi się cała włoszczyzna. Śmiało możesz jej użyć.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
133.69
334.21
Białko (g)
11.52
28.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
3.88
9.69
Węglowodany przyswajalne (g)
2.89
7.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
2.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
8.11
20.27
Tłuszcze nasycone (g)
4.66
11.64
Tłuszcze nienasycone (g)
3.45
8.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.78
6.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
1.68
Tłuszcze trans (g)
0.09
0.21
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
150.99
377.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
94.12
235.29
Witamina B6 (mg)
0.06
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.50
Witamina C (mg)
3.26
8.16
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.28
0.70
Retinol (µg (mcg))
11.09
27.73
Tiamina (mg)
0.06
0.14
Ryboflawina (mg)
0.15
0.38
Niacyna (mg)
1.89
4.73
Foliany (µg (mcg))
11.55
28.88
Beta karoten (µg (mcg))
824.26
2060.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
70.00
175.00
Potas (mg)
115.77
289.42
Wapń (mg)
19.84
49.61
Fosfor (mg)
111.12
277.79
Magnez (mg)
13.85
34.63
Żelazo (mg)
0.84
2.11
Cynk (mg)
1.35
3.37
Miedź (mg)
0.14
0.35
Mangan (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z żołądków drobiowych 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z żołądków drobiowych

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki drobiowe
800 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.40
Za 800 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Seler korzeniowy
150 g
1/2 sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Pietruszka
120 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 120 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
45.00