Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami

Opublikowano: 22.09.2022 r., 12:19 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
Przepis na gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami to doskonały pomysł na pyszne danie. Żołądki drobiowe są w sosie z pieczarkami, marchewką i cebulą.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
443 kcal
Kcal w porcji
291 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Żołądki drobiowe (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (75 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Pieczarki (125 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (20 g)
  • Masło (24 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami krok po kroku

Z żołądków usuń błonki i przerosty tłuszczu. Opłucz.

Żołądki zalej wodą, dodaj 3 kulki ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe i gotuj do miękkości mięsa (45-90 minut).

Miękkie żołądki odcedź i pokrój w paski (około 2 cm szerokości).

Na oleju usmaż posiekaną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, marchewkę i pieczarki pokrojone w pół plastry oraz pokrojone żołądki. Dodaj trochę soli.

Jak warzywa i mięso staną się rumiane, przełóż je do garnka i zalej około 300 ml wody. Zagotuj.

Na patelni roztop masło i wsyp mąkę. Mieszaj szybko trzepaczką, aż mieszanka stanie się złota.

Dodaj mąkę z masłem do gotujących się produktów, dodaj łyżkę majeranku i pół łyżki papryki słodkiej, dopraw solą i pieprzem. Gotuj i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodaj więcej wody.

Podawaj z dodatkami.

Jak oceniasz przepis na gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z żołądków drobiowych z pieczarkami

Przepis na gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami to doskonały pomysł na pyszne danie. Żołądki drobiowe są w sosie z pieczarkami, marchewką i cebulą. To prosty przepis na dobrą potrawę na obiad. Mięso jest miękkie, a sos idealny. Jak szukasz pomysłu na potrawę z podrobów, którą można podać do obiadu, gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami będzie odpowiednią propozycją. Te dobre danie pasuje do wielu składników. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych, z tym prostym przepisem łatwo go ugotujesz.

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami w sosie to dobry pomysł na to, by zrobić coś smacznego na obiad. Przepis na gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami nie należy do najszybszych. Taki gulasz świetnie pasuje do kasz, ryżu i makaronu. Świetnie sprawdzi się z ziemniakami lub kluskami śląskimi albo kopytkami. Warzywa konserwowe i kiszone będą najlepszym wyborem do gulaszu z żołądków drobiowych z pieczarkami. Takie danie jest bardzo smaczne na drugi dzień.

Pyszna propozycja na obiad? Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami z sosem z marchewką i cebulą jest dobry na każdy dzień. Od czego należy zacząć? Najpierw trzeba ugotować żołądki drobiowe. W tym celu trzeba oczyścić podroby. Usuń błonki oraz przerosty tłuszczu, opłucz i ugotuj z zielem angielskim i liściem laurowym do miękkości. Gotowanie żołądków drobiowych to proces, który może potrwać od 45 do 90 minut. Tak duża rozbieżność wynika z tego, że podroby z młodych zwierząt gotują się krócej. Jeżeli żołądki drobiowe pochodzą z kurczaków starszych, wymagają dłuższego gotowania. Dlatego też najprościej jest sprawdzać podczas gotowania czy mięso jest miękkie. W tym czasie, gdy żołądki się gotują, możesz podsmażyć warzywa. Obierz i umyj cebulę i marchewkę. Cebulę pokrój w małą kostkę, a marchewkę przekrój wzdłuż i pokrój w pół plastry. Umyte pieczarki pokrój w pół plastry. Warzywa podsmaż na oleju z czosnkiem i solą. Jak żołądki będą już miękkie, możesz je pokroić, dodać na patelnię i smażyć z warzywami. Można też to pominąć – wtedy umieść mięso i warzywa w garnku, dodaj wodę i zagotuj. Do przepisu na gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami dobre będzie przygotowanie zasmażki. Masło rozgrzej, dodaj mąkę, szybko mieszaj, aż wszystko będzie złote. Do gotującego się gulaszu dodaj zasmażkę i przyprawy, gotuj chwilę do zgęstnienia. Prosty przepis na pyszne jedzenie jest gotowy.

*Ilość wody jest indywidualna. Można dodać więcej lub mniej. Zamiast wody warto dodać bulion domowy. Sos będzie miał więcej smaku.

Alergeny w gulaszu z żołądków drobiowych z pieczarkami

Lista alergenów dla gulaszu z żołądków drobiowych z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze gulaszu z żołądków drobiowych z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Żołądki drobiowe to dobre źródło białka. Nie są zbyt wysokokaloryczne, więc są dobrym produktem w diecie redukcyjnej. Zawierają witaminę A oraz C. Dostarczają także m.in. fosfor, potas i magnez.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(291g)
Energia (kcal)
152.54
443.89
Białko (g)
10.73
31.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(291g)
Węglowodany (g)
4.07
11.85
Węglowodany przyswajalne (g)
3.49
10.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
1.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(291g)
Tłuszcz (g)
10.53
30.65
Tłuszcze nasycone (g)
5.02
14.60
Tłuszcze nienasycone (g)
5.52
16.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.26
12.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.26
3.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.08
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
135.02
392.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(291g)
Witamina A (µg (mcg))
91.48
266.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.67
4.87
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.64
54.24
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.21
6.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.48
33.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
723.69
2105.93
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(291g)
Sód (mg)
50.95
148.28
Potas (mg)
102.39
297.96
Wapń (mg)
13.29
38.66
Fosfor (mg)
97.61
284.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.75
31.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.84
2.43
Cynk (mg)
1.21
3.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z żołądków drobiowych z pieczarkami 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z żołądków drobiowych z pieczarkami

Koszt składników
39.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki drobiowe
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Pieczarki
125 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Masło
24 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 24 g
Koszt składników
39.50