Przepis na gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Z żołądków usuń błonki i przerosty tłuszczu. Opłucz.

Żołądki zalej wodą, dodaj 3 kulki ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe i gotuj do miękkości mięsa (45-90 minut).

Miękkie żołądki odcedź i pokrój w paski (około 2 cm szerokości).

Na oleju usmaż posiekaną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, marchewkę i pieczarki pokrojone w pół plastry oraz pokrojone żołądki. Dodaj trochę soli.

Jak warzywa i mięso staną się rumiane, przełóż je do garnka i zalej około 300 ml wody. Zagotuj.

Na patelni roztop masło i wsyp mąkę. Mieszaj szybko trzepaczką, aż mieszanka stanie się złota.

Dodaj mąkę z masłem do gotujących się produktów, dodaj łyżkę majeranku i pół łyżki papryki słodkiej, dopraw solą i pieprzem. Gotuj i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodaj więcej wody.

Podawaj z dodatkami.

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
16.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
443 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
62

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszu z żołądków drobiowych z pieczarkami

Przepis na gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami to doskonały pomysł na pyszne danie. Żołądki drobiowe są w sosie z pieczarkami, marchewką i cebulą. To prosty przepis na dobrą potrawę na obiad. Mięso jest miękkie, a sos idealny. Jak szukasz pomysłu na potrawę z podrobów, którą można podać do obiadu, gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami będzie odpowiednią propozycją. Te dobre danie pasuje do wielu składników. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych, z tym prostym przepisem łatwo go ugotujesz.

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami w sosie to dobry pomysł na to, by zrobić coś smacznego na obiad. Przepis na gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami nie należy do najszybszych. Taki gulasz świetnie pasuje do kasz, ryżu i makaronu. Świetnie sprawdzi się z ziemniakami lub kluskami śląskimi albo kopytkami. Warzywa konserwowe i kiszone będą najlepszym wyborem do gulaszu z żołądków drobiowych z pieczarkami. Takie danie jest bardzo smaczne na drugi dzień.

Pyszna propozycja na obiad? Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami z sosem z marchewką i cebulą jest dobry na każdy dzień. Od czego należy zacząć? Najpierw trzeba ugotować żołądki drobiowe. W tym celu trzeba oczyścić podroby. Usuń błonki oraz przerosty tłuszczu, opłucz i ugotuj z zielem angielskim i liściem laurowym do miękkości. Gotowanie żołądków drobiowych to proces, który może potrwać od 45 do 90 minut. Tak duża rozbieżność wynika z tego, że podroby z młodych zwierząt gotują się krócej. Jeżeli żołądki drobiowe pochodzą z kurczaków starszych, wymagają dłuższego gotowania. Dlatego też najprościej jest sprawdzać podczas gotowania czy mięso jest miękkie. W tym czasie, gdy żołądki się gotują, możesz podsmażyć warzywa. Obierz i umyj cebulę i marchewkę. Cebulę pokrój w małą kostkę, a marchewkę przekrój wzdłuż i pokrój w pół plastry. Umyte pieczarki pokrój w pół plastry. Warzywa podsmaż na oleju z czosnkiem i solą. Jak żołądki będą już miękkie, możesz je pokroić, dodać na patelnię i smażyć z warzywami. Można też to pominąć – wtedy umieść mięso i warzywa w garnku, dodaj wodę i zagotuj. Do przepisu na gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami dobre będzie przygotowanie zasmażki. Masło rozgrzej, dodaj mąkę, szybko mieszaj, aż wszystko będzie złote. Do gotującego się gulaszu dodaj zasmażkę i przyprawy, gotuj chwilę do zgęstnienia. Prosty przepis na pyszne jedzenie jest gotowy.

*Ilość wody jest indywidualna. Można dodać więcej lub mniej. Zamiast wody warto dodać bulion domowy. Sos będzie miał więcej smaku.

Wartości odżywcze gulaszu z żołądków drobiowych z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(291g)
Energia (kalorie)
152.54 kcal
443.89 kcal
Białko
10.73 g
31.23 g

Węglowodany w gulaszu z żołądków drobiowych z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(291g)
Węglowodany
4.07 g
11.85 g
Węglowodany przyswajalne
3.49 g
10.15 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.58 g
1.70 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(291g)
Tłuszcz
10.53 g
30.65 g
Tłuszcze nasycone
5.02 g
14.60 g
Tłuszcze nienasycone
5.52 g
16.05 g
Tłuszcze jednonasycone
4.26 g
12.39 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.26 g
3.66 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.08 g
0.22 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, masło.
czytaj dalej
Cholesterol
135.02 mg
392.92 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(291g)
Witamina A
91.48 µg (mcg)
266.21 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.18 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
1.67 mg
4.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.15 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
18.64 µg (mcg)
54.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.21 mg
6.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
11.48 µg (mcg)
33.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
723.69 µg (mcg)
2105.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(291g)
Sód
50.95 mg
148.28 mg
Potas
102.39 mg
297.96 mg
Wapń
13.29 mg
38.66 mg
Fosfor
97.61 mg
284.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.75 mg
31.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.84 mg
2.43 mg
Cynk
1.21 mg
3.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z żołądków drobiowych z pieczarkami 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z żołądków drobiowych z pieczarkami

Lista alergenów dla gulaszu z żołądków drobiowych z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania gulaszu z żołądków drobiowych z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki drobiowe
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Pieczarki
125 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Masło
24 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 24 g
Koszt składników
39.50
Jak oceniasz przepis na gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób