Przepis na żołądki z indyka krok po kroku

Składniki
  • żołądki indycze 800 g
  • Papryka czerwona 230 g 1 szt
  • papryka żółta 115 g 0,5 szt
  • Pieczarki 140 g 7 szt
  • Marchewka 90 g 2 szt
  • Oliwa z oliwek 60 ml 4 łyżki
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 15 g 1 łyżka
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Masło 5 g 1 łyżeczka
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, papryka ostra, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, rózga, miska

Żołądki umyj i podziel na mniejsze części. Włóż do garnka i zalej wodą, by przykryła całe mięso. Gotuj przez 10 minut, następnie wylej wodę z garnka.

Żołądki zalej wodą, by przykrywała mięso i dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez 30 minut.

Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Marchew obierz i i pokrój w talarki. Warzywa dodaj do mięsa i gotuj przez kolejne 20 minut.

Na patelni rozgrzej masło i dodaj na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zarumieni dodaj do niej pokrojone na cząstki pieczarki. Całość przełóż do garnka z mięsem.

Do miseczki przelej małą porcje sosu, wymieszaj go z mąką i wlej ponownie do garnka z resztą składników.

Żołądki z indyka podane w miseczce z warzywami w sosie.
żołądki z indyka
Koszt przygotowania dania
31.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
626 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
25

Żołądki z indyka - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o żołądkach z indyka

Żołądki z indyka to danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom podrobów. To potrawa, która nie tylko świetnie smakuje ale również pięknie wygląda. Będzie idealnym wyborem na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Kawałki mięsa świetnie komponują się z ostrym sosem i miękkimi warzywami. Świetnie sprawdzi się podany z kaszą lub ziemniakami.

Przepis na żołądki z indyka jest niezwykle łatwy i na pewno nawet początkujący kucharz sobie z nim poradzi. To również dobra receptura dla wszystkich osób, które chcą spróbować żołądków po raz pierwszy i szukają przepisu, z którego wychodzi danie naprawdę smaczne.

Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić żołądki z indyka, które podbiją serca wszystkich, którzy ich spróbują. Całość podana w gęstym sosie na bazie warzyw i ostrej papryki będzie świetna dla miłośników węgierskiej kuchni. W takiej odsłonie żołądki prezentują się i smakują naprawdę fantastycznie.

Żołądki z indyka duszone, to nie tylko smaczne danie ale również bardzo zdrowe. Całość dostarcza sporo białka, wielu witamin i składników odżywczych. To świetne źródło witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowego działania narządu wzroku, a także do utrzymania zdrowia skóry. Dostarczają również witamin z grupy B, co jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Choć podroby nie cieszą się zwykle zbytnią popularnością, ze względu na ich smak, to żołądki podane w pysznym sosie, są naprawdę fantastycznym daniem i przekonają do siebie niejedną sceptycznie nastawioną osobę. W takiej formie przedstawiają się bardzo apetycznie, otoczone wspaniałym sosem i kolorowymi warzywami. Sos z żołądków, choć niezwykle prosty, zaskakuje ostrym smakiem i odpowiednią gęstością.

Tak przygotowany gulasz to idealny pomysł na naprawdę wspaniały i sycący obiad. To również świetny patent na przemycenie do swojego menu większej ilości zdrowych podrobów, w naprawdę smaczny sposób. Z tego przepisu dowiesz się jak stworzyć doskonały gulasz, a także jak oczyścić żołądki indycze, by smakowały w nim jak najlepiej.

Wartości odżywcze żołądków z indyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (389g)
Energia (kalorie)
161.14 kcal
626.85 kcal
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Białko
9.61 g
37.39 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (389g)
Tłuszcz
9.43 g
36.67 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.75 g
14.60 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.66 g
22.02 g
Brak danych dla: papryka żółta, skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.74 g
18.45 g
Brak danych dla: papryka żółta, skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.92 g
3.57 g
Brak danych dla: papryka żółta, skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na żołądki z indyka

Na 100g
Na porcję (389g)
Witamina E
0.88 mg
3.42 mg
Brak danych dla: papryka żółta, skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.25 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.50 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Niacyna
1.87 mg
7.26 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Foliany
14.85 µg (mcg)
57.77 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek, skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na żołądki z indyka

Na 100g
Na porcję (389g)
Sód
48.64 mg
189.21 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Potas
172.15 mg
669.66 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Wapń
16.86 mg
65.60 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Fosfor
91.59 mg
356.30 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Magnez
15.52 mg
60.36 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Żelazo
0.79 mg
3.09 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Cynk
1.08 mg
4.18 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.47 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żołądków z indyka 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żołądkach z indyka

Lista alergenów dla żołądków z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, papryka ostra, gałka muszkatołowa.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania żołądków z indyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
żołądki indycze
800 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.40
Za 800 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
papryka żółta
115 g
0,5 szt
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 115 g
Pieczarki
140 g
7 szt
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 140 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
15 g
1 łyżka
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na żołądki z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób