Sos z żołądków drobiowych

Opublikowano: 01.10.2022 r., 16:59 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz drobiowy w sosie koperkowym
Sos z żołądków drobiowych
Sos z żołądków drobiowych to niezwykle aromatyczny i pyszny dodatek do Twojego obiadu. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
247 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Żołądki drobiowe (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
  • Śmietana 18% - 2 łyżki (20 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na sos z żołądków drobiowych krok po kroku

Masło rozpuść na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Żołądki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj przez 20 minut w lekko osolonej wodzie.

Dodaj żołądki na patelnie, wlej szklankę bulionu.

Dopraw do smaku, rozprowadź mąkę za pomocą rózgi.

Pod koniec dodaj śmietanę i wymieszaj do połączenia składników.

Jak oceniasz przepis na sos z żołądków drobiowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat sosu z żołądków drobiowych

Sos z żołądków drobiowych to dobry pomysł na pyszny, rodzinny obiad z podrobów.

Serca, żołądki i wątroba to organy zwierząt, które należą do grupy podrobów. Nie powinniśmy spożywać ich częściej niż 1-2 w miesiącu podobnie jak mięsa czerwonego.

Jeśli jednak masz ochotę na potrawę z serc wieprzowych bądź chcesz spróbować ich po raz pierwszy, poznaj mój przepis na sos z żołądków drobiowych.

Nie zaleca się częstego spożywania podrobów, ponieważ są one narażone na duże zanieczyszczenia jak np. wątroba, której główną funkcją jest detoksykacja. Mimo to podroby należą do produktów bogatych w białko, witaminy i składniki mineralne.

Dodatkowo są źródłem żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas.

Podroby to źródło takich witamin jak: witamina A, witaminy z grupy B.

Zatem, jak zrobić sos z żołądków drobiowych?

W pierwszej kolejności masło rozpuść na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Żołądki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj przez 20 minut w lekko osolonej wodzie. Dodaj żołądki na patelnie, wlej szklankę bulionu. Następnie, dopraw do smaku, rozprowadź mąkę za pomocą rózgi. Pod koniec dodaj śmietanę i wymieszaj do połączenia składników.

Nasz szybki i pyszny sos z kurzych żołądków jest dobry do spożycia.

W przepisie użyta jest mąka pszenna, która zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Alergeny w sosie z żołądków drobiowych

Lista alergenów dla sosu z żołądków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło

Wartości odżywcze sosu z żołądków drobiowych

na 100g gotowej potrawy

W sosie znajduje się mąka pszenna, dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zwróć na to uwagę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
165.00
247.50
Białko (g)
13.32
19.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
4.20
6.30
Węglowodany przyswajalne (g)
3.92
5.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
10.61
15.91
Tłuszcze nasycone (g)
6.31
9.46
Tłuszcze nienasycone (g)
4.30
6.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.52
5.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.78
1.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
174.60
261.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
24.12
36.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.60
2.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.64
35.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.12
Ryboflawina (mg)
0.17
0.26
Niacyna (mg)
2.08
3.12
Foliany (µg (mcg))
9.72
14.57
Beta karoten (µg (mcg))
5.69
8.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
58.16
87.25
Potas (mg)
46.46
69.69
Wapń (mg)
18.64
27.96
Fosfor (mg)
110.31
165.47
Magnez (mg)
11.50
17.26
Żelazo (mg)
0.98
1.47
Cynk (mg)
1.47
2.20
Miedź (mg)
0.14
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z żołądków drobiowych 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu z żołądków drobiowych

Koszt składników
30.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki drobiowe
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Śmietana 18%
20 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
30.20