Przepis na sos z żołądków drobiowych krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Masło rozpuść na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Żołądki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj przez 20 minut w lekko osolonej wodzie.

Dodaj żołądki na patelnie, wlej szklankę bulionu.

Dopraw do smaku, rozprowadź mąkę za pomocą rózgi.

Pod koniec dodaj śmietanę i wymieszaj do połączenia składników.

sos z żołądków drobiowych
Sos z żołądków drobiowych
Koszt przygotowania dania
15.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
247 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Sos z żołądków drobiowych - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie z żołądków drobiowych

Sos z żołądków drobiowych to dobry pomysł na pyszny, rodzinny obiad z podrobów.

Serca, żołądki i wątroba to organy zwierząt, które należą do grupy podrobów. Nie powinniśmy spożywać ich częściej niż 1-2 w miesiącu podobnie jak mięsa czerwonego.

Jeśli jednak masz ochotę na potrawę z serc wieprzowych bądź chcesz spróbować ich po raz pierwszy, poznaj mój przepis na sos z żołądków drobiowych.

Nie zaleca się częstego spożywania podrobów, ponieważ są one narażone na duże zanieczyszczenia jak np. wątroba, której główną funkcją jest detoksykacja. Mimo to podroby należą do produktów bogatych w białko, witaminy i składniki mineralne.

Dodatkowo są źródłem żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas.

Podroby to źródło takich witamin jak: witamina A, witaminy z grupy B.

Zatem, jak zrobić sos z żołądków drobiowych?

W pierwszej kolejności masło rozpuść na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Żołądki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj przez 20 minut w lekko osolonej wodzie. Dodaj żołądki na patelnie, wlej szklankę bulionu. Następnie, dopraw do smaku, rozprowadź mąkę za pomocą rózgi. Pod koniec dodaj śmietanę i wymieszaj do połączenia składników.

Nasz szybki i pyszny sos z kurzych żołądków jest dobry do spożycia.

W przepisie użyta jest mąka pszenna, która zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Wartości odżywcze sosu z żołądków drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
165.00 kcal
247.50 kcal
Białko
13.32 g
19.98 g

Węglowodany w sosie z żołądków drobiowych

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
4.20 g
6.30 g
Węglowodany przyswajalne
3.92 g
5.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.29 g
0.43 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
10.61 g
15.91 g
Tłuszcze nasycone
6.31 g
9.46 g
Tłuszcze nienasycone
4.30 g
6.45 g
Tłuszcze jednonasycone
3.52 g
5.27 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.78 g
1.18 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
174.60 mg
261.90 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos z żołądków drobiowych

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
24.12 µg (mcg)
36.18 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
1.60 mg
2.40 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.11 mg
0.17 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
23.64 µg (mcg)
35.46 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.26 mg
Niacyna
2.08 mg
3.12 mg
Foliany
9.72 µg (mcg)
14.57 µg (mcg)
Beta karoten
5.69 µg (mcg)
8.53 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos z żołądków drobiowych

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
58.16 mg
87.25 mg
Potas
46.46 mg
69.69 mg
Wapń
18.64 mg
27.96 mg
Fosfor
110.31 mg
165.47 mg
Magnez
11.50 mg
17.26 mg
Żelazo
0.98 mg
1.47 mg
Cynk
1.47 mg
2.20 mg
Miedź
0.14 mg
0.22 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z żołądków drobiowych 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie z żołądków drobiowych

Lista alergenów dla sosu z żołądków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło

Cena przygotowania sosu z żołądków drobiowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki drobiowe
500 g
14.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Śmietana 18%
20 g
2 łyżki
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
30.20
Jak oceniasz przepis na sos z żołądków drobiowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób