Gulasz z żołądków drobiowych

Opublikowano: 26.07.2021 r., 11:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z żołądków drobiowych podany w eleganckiej miseczce i posypany koperkiem.
Gulasz z żołądków drobiowych
Gulasz z żołądków drobiowych to świetny wybór dla wszystkich, którzy uwielbiają podroby. W tej wersji smakują wybornie i są niezwykle miękkie i kruche.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 60 min
326 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Żołądki indycze (500 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Pietruszka 1 szt (80 g)
  • Seler korzeniowy 1 gruby plaster (60 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (25 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 2 łyżki (50 ml)
  • Bulion warzywny 1 szklanka (250 ml)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, praska do czosnku

Przepis na gulasz z żołądków drobiowych krok po kroku

Duży garnek napełnij 1,5l wody i odrobinę posól. Wodę zagotuj i wrzuć do niej opłukane żołądki. Gotuj przez 30 minut.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Gdy zbrązowieje dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek.

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je na patelnię do cebuli i smaż przez 5 minut.

Warzywa zalej bulionem i dodaj do nich żołądki. Przypraw solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. Do całości dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez 25 minut do miękkości mięsa i warzyw.

Odrobinę sosu wymieszaj z jogurtem w szklance i przelej do garnka z gulaszem. Doprowadź do wrzenia.

Gotowy sos posyp posiekanym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na gulasz z żołądków drobiowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z żołądków drobiowych

Gulasz z żołądków drobiowych jest wspaniałym wyborem dla miłośników podrobów. To danie bardzo zdrowe, pełne białka i wielu cennych składników prozdrowotnych. Żołądki w takiej postaci są naprawdę smaczne i idealnie komponują się z kaszą czy ziemniakami. Podroby w gęstym sosie na pewno skradną serce wszystkich domowników.

Jeśli zastanawiasz się jak się robi gulasz z żołądków drobiowych, który smakuje po prostu fantastycznie, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstaje z niego niezwykle aromatyczne danie, które pełne jest zdrowych warzyw i pysznego, delikatnego mięsa. Żołądki drobiowe zwykle nie cieszą się zbyt dużym powodzeniem, jednak w takiej wersji naprawdę warto ich spróbować. Te podroby odpowiednio przyprawione i w połączeniu ze smacznymi warzywami tworzą świetne danie, które sprawdzi się jako sycący obiad czy kolacja.

Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych, który smakiem przebija klasyczne sosy. To świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji z wieprzowiny i wołowiny, gdyż zawiera znacznie mniej kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych, a dużo więcej białka. To dobry wybór dla wszystkich osób, które dbają o zdrowie układu krwionośnego, a także o zbilansowane menu. Podroby są świetnym źródłem witaminy B12, a także witaminy A, żelaza i fosforu, dlatego dobrze je włączyć do swojego codziennego menu. W tej wersji smakują tak dobrze, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Ten pyszny gulasz idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, gdyż jest daniem smacznym, łatwym i bardzo sycącym. Przepis na gulasz z żołądków drobiowych jest niezwykle prosty, dlatego poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. W kilka chwil pozwala stworzyć danie bardzo odżywcze i zdrowe. Gulasz idealnie sprawdzi się na obiad, najlepiej w towarzystwie kaszy gryczanej, która świetnie komponuje się z podrobami. To pomysł na naprawdę zdrowe danie, które nie tylko jest dobre dla organizmu, ale również bardzo zdrowe. Tak przygotowany gulasz jest naprawdę dobry i aromatyczny.

Alergeny w gulaszu z żołądków drobiowych

Lista alergenów dla gulaszu z żołądków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze gulaszu z żołądków drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Ten gulasz to świetny pomysł na zdrowy posiłek, bogaty w białko i witaminę A.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
108.72
326.16
Białko (g)
7.93
23.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
4.30
12.90
Węglowodany przyswajalne (g)
3.41
10.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
2.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
6.81
20.43
Tłuszcze nasycone (g)
2.81
8.44
Tłuszcze nienasycone (g)
4.00
11.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.34
10.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
1.98
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.16
Brak danych dla: bulion warzywny, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
93.17
279.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
66.71
200.12
Witamina B6 (mg)
0.07
0.21
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.38
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.52
10.57
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.53
1.58
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.32
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.29
3.88
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.41
28.24
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
663.42
1990.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
107.12
321.37
Potas (mg)
112.04
336.11
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.85
65.56
Fosfor (mg)
73.96
221.88
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.65
31.94
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
1.94
Cynk (mg)
0.89
2.68
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.31
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z żołądków drobiowych 43
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z żołądków drobiowych

Koszt składników
70.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki indycze
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 gruby plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
50 ml
2 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.61
Za 50 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
70.70