Przepis na gulasz z żołądków drobiowych krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, koper
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, praska do czosnku

Duży garnek napełnij 1,5l wody i odrobinę posól. Wodę zagotuj i wrzuć do niej opłukane żołądki. Gotuj przez 30 minut.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Gdy zbrązowieje dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek.

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je na patelnię do cebuli i smaż przez 5 minut.

Warzywa zalej bulionem i dodaj do nich żołądki. Przypraw solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. Do całości dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez 25 minut do miękkości mięsa i warzyw.

Odrobinę sosu wymieszaj z jogurtem w szklance i przelej do garnka z gulaszem. Doprowadź do wrzenia.

Gotowy sos posyp posiekanym koperkiem.

Gulasz z żołądków drobiowych podany w eleganckiej miseczce i posypany koperkiem.
gulasz z żołądków drobiowych
Koszt przygotowania dania
24.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
326 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
43

Gulasz z żołądków drobiowych - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszu z żołądków drobiowych

Gulasz z żołądków drobiowych jest wspaniałym wyborem dla miłośników podrobów. To danie bardzo zdrowe, pełne białka i wielu cennych składników prozdrowotnych. Żołądki w takiej postaci są naprawdę smaczne i idealnie komponują się z kaszą czy ziemniakami. Podroby w gęstym sosie na pewno skradną serce wszystkich domowników.

Jeśli zastanawiasz się jak się robi gulasz z żołądków drobiowych, który smakuje po prostu fantastycznie, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstaje z niego niezwykle aromatyczne danie, które pełne jest zdrowych warzyw i pysznego, delikatnego mięsa. Żołądki drobiowe zwykle nie cieszą się zbyt dużym powodzeniem, jednak w takiej wersji naprawdę warto ich spróbować. Te podroby odpowiednio przyprawione i w połączeniu ze smacznymi warzywami tworzą świetne danie, które sprawdzi się jako sycący obiad czy kolacja.

Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych, który smakiem przebija klasyczne sosy. To świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji z wieprzowiny i wołowiny, gdyż zawiera znacznie mniej kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych, a dużo więcej białka. To dobry wybór dla wszystkich osób, które dbają o zdrowie układu krwionośnego, a także o zbilansowane menu. Podroby są świetnym źródłem witaminy B12, a także witaminy A, żelaza i fosforu, dlatego dobrze je włączyć do swojego codziennego menu. W tej wersji smakują tak dobrze, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Ten pyszny gulasz idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, gdyż jest daniem smacznym, łatwym i bardzo sycącym. Przepis na gulasz z żołądków drobiowych jest niezwykle prosty, dlatego poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. W kilka chwil pozwala stworzyć danie bardzo odżywcze i zdrowe. Gulasz idealnie sprawdzi się na obiad, najlepiej w towarzystwie kaszy gryczanej, która świetnie komponuje się z podrobami. To pomysł na naprawdę zdrowe danie, które nie tylko jest dobre dla organizmu, ale również bardzo zdrowe. Tak przygotowany gulasz jest naprawdę dobry i aromatyczny.

Wartości odżywcze gulaszu z żołądków drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
108.72 kcal
326.16 kcal
Białko
7.93 g
23.80 g

Węglowodany w gulaszu z żołądków drobiowych

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
4.30 g
12.90 g
Węglowodany przyswajalne
3.41 g
10.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.89 g
2.67 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
6.81 g
20.43 g
Tłuszcze nasycone
2.81 g
8.44 g
Tłuszcze nienasycone
4.00 g
11.99 g
Tłuszcze jednonasycone
3.34 g
10.02 g
Tłuszcze wielonasycone
0.66 g
1.98 g
Tłuszcze trans
0.05 g
0.16 g
Brak danych dla: bulion warzywny, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
93.17 mg
279.50 mg

Witaminy w przepisie na gulasz z żołądków drobiowych

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
66.71 µg (mcg)
200.12 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.21 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.38 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C
3.52 mg
10.57 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E
0.53 mg
1.58 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.32 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
1.29 mg
3.88 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany
9.41 µg (mcg)
28.24 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten
663.42 µg (mcg)
1990.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z żołądków drobiowych

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
107.12 mg
321.37 mg
Potas
112.04 mg
336.11 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
21.85 mg
65.56 mg
Fosfor
73.96 mg
221.88 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
10.65 mg
31.94 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
0.65 mg
1.94 mg
Cynk
0.89 mg
2.68 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.31 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z żołądków drobiowych 43
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z żołądków drobiowych

Lista alergenów dla gulaszu z żołądków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania gulaszu z żołądków drobiowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki indycze
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 gruby plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
50 ml
2 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.61
Za 50 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
70.70
Jak oceniasz przepis na gulasz z żołądków drobiowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób